Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za Srpski demokratski forum cilj zahtjeva za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Izbornog zakona nije bilo ograničavanje prava drugih manjina, nego osiguravanje prava na političku ravnopravnost srpske nacionalne zajednice, rekao je danas predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula.


Odlukom Ustavnog suda to je, kako je rekao na konferenciji za novinare, tek djelomično ostvareno jer je taj sud zapravo uspostavio stanje koje je prethodilo promjenama Ustavnog zakona i Izbornog zakona.

Vezani članci Christine Lambrecht Njemačka ministrica u BiH: "Želimo vidjeti da se zapadni Balkan približava Europskoj uniji i NATO-u" Lokalni izbori u BiH - 1 SAD i Velika Britanija traže poštivanje odluke o raspisivanju izbora u BiH, Milanović se čuo s Čovićem

Po dosadašnjem načinu podjele mandata koji pripadaju srpskoj nacionalnoj zajednici, koji nije reguliran Izbornim zakonom nego obveznim uputama Državnog izbornog povjerenstva, jedino se za izbor triju srpskih manjinskih zastupnika primjenjuje većinsko izborno načelo pa pripadnici srpske zajednice, za razliku od ostalih građana, imaju tri glasa, a ne jedan glas, naglasio je Džakula. Na prvi pogled čini se, kako je rekao, da pripadnici srpske zajednice imaju veća prava od ostalih. Međutim, po njegovu mišljenju, takvim se rješenjem ograničava politički pluralizam i - unatoč tome što je u Hrvatskoj razmjerni izborni sustav - za manjinske se izbore nameće većinsko načelo.

Odlukom Ustavnog suda nije uklonjen glavni razlog zbog kojega se SDF odlučio pred Ustavnim sudom osporavati rješenja vezana uz izbor manjinskih zastupnika, nije osigurana zaštita političkog pluralizma unutar srpske zajednice, a uskraćeno je pravo na pozitivnu diskriminaciju zaštitom aktivnoga biračkog prava (dvostrukog prava glasa) svim ostalim manjinskim zajednicama u Hrvatskoj, drže u SDF-u.

Ustavni sud ukinuo je prošlog tjedna prvi članak lani izmijenjenog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ocjenjujući neustavnom odredbu po kojoj se jednoj, srpskoj manjini u okviru općeg izbornog sustava unaprijed zakonom jamče tri zastupnička mjesta u Saboru. Ukinutom odredbom bi stranka srpskog predznaka koja na izborima osvoji relativnu većinu dobila sve pripadajuće zastupnike za srpsku manjinu, što bi stavilo u povlašten položaj danas najjaču srpsku stranku u Hrvatskoj - SDSS.(HINA)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju