Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukidanje dvostrukog glasovanja za nacionalne manjine i zajamčenih zastupničkih mjesta SDSS-u, po odluci Ustavnog suda - i dalje izaziva reakcije. Manjine optužuju sud da je politički, ustavni stručnjaci pozdravljaju odluku, a premijerka poručuje - o njoj će se još razgovarati.


Talijanska manjina u Hrvatskoj je zbog ukidanja dvostrukog prava glasovanja već pisala talijanskom predsjedniku, a sprema se i tužba za Strasbourg. SDSS se također sprema za poteze, jer više nemaju osigurana tri mjesta u Saboru. Ustavni stručnjaci koji pozdravljaju odluku suda njihove akcije nazivaju besmislenima.

Vezani članci Jadranka Kosor Bivša premijerka nije bila na otvorenju Pelješkog mosta: "Nemam auto, prijevoz i osiguranje kao bivša koja sjedi po mostovima" Glasanje putem video linka u Hrvatskom saboru, ilustracija Ustavni sud o epidemiološkim mjerama u Saboru: "Postoje mogućnosti da se svim zastupnicima osigura sudjelovanje u raspravi"

'Oni koji prijete da će se obratiti prijateljskim zemljama neka prvo pogledaju rješenja u tim zemljama. To nitko ne radi. To je samo u interesu profesionalnim političarima', kazao nam je u telefonskom razgovoru prof. dr. sc. Branko Smerdel, jedan od najcjenjenijih stručnjaka za tumačenje Ustava.

'Ako su oni gori od Hrvatske, onda nam vjerojatno neće odgovoriti. Reći će nam: Mi smo još gori od Hrvatske pa vam nemamo što reći. Pogriješila je gospođa Jasna Omejec ako je mislila biti hrabra i 'pokazati mišiće' samo u slučaju nacionalnih manjina', kazao je zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

Sud se optužuje da radi po političkim kriterijima. Za ustavne promjene glasovalo je 129 zastupnika što je mnogo više od potrebne dvotrećinske većine, odnosno i lijevi i desni. Najjača oporbena stranka smatra da bez obzira na to nema mjesta prozivkama ustavnih sudaca.

'To je klasičan oblik pritiska na sud. Nadam se da će sve institucije hrvatske države znati se oduprijeti takvim pritiscima', kazao je SDP-ovac Josip Leko.

Na sudu ne žele komentirati optužbe. No, i bez toga mnogima ostaje upitan termin donošenja odluke.

'I ja sam se upitala kako to da se ta odluka donosi uoči izbora. Mislim da se mogla donijeti i nešto ranije', kazala je premijerka Jadranka Kosor.

'Po mom mišljenju, oni su to trebali učiniti prije 11. ožujka kako bi izbjegli ova različita tumačenja', smatra prof. Smerdel.

Ovako ostaju dvojbe za sve, iako je Saboru ostavljena mogućnost da opet donese nova pravila.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju