Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik Mesić

'Savkina smrt za mene je veliki udarac jer smo bili prijatelji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u povodu smrti Savke Dabčević-Kučar uputio je njezinoj obitelji brzojav sućuti u kojem navodi da je s tugom primio vijest o smrti osobe koja je zauvijek stekla mjesto među prvacima borbe hrvatskoga naroda za njegovu slobodu, društvenu pravdu i građansku ravnopravnost.

Pridružujući se u sućuti mnogima koji su je poznavali i koji je s velikim poštovanjem pamte, želim istaknuti da je njezina smrt bez sumnje velik gubitak za Hrvatsku i hrvatski narod, čijem je napretku, blagostanju i slobodi dr Savka Dabčević-Kučar posvetila sav svoj politički i znanstveni rad, ističe predsjednik Mesić u brzojavu sućuti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolege glumci o Mesiću sve najbolje Zašto bi netko Mesiću spočitavao frizuru? Slika nije dostupna 'Oštetio ugledu Hrvatrskoj0 NDH podnijeli prijavu protiv Mesića

'Mudro je vodila politiku demokratizacije'

Od dana svoje mladosti, još tijekom antifašističke borbe, prihvativši ideje nacionalne i građanske jednakosti te socijalne pravde, nakon rata s vremenom je i kao političar i kao znanstvenik postala promicatelj demokratizacije i zagovornik nacionalne ravnopravnosti u bivšoj državi te gospodarskog razvoja Hrvatske. Ta stajališta i njezin predani rad doveli su je potkraj šezdesetih godina na mjesto predsjednice hrvatske vlade. Tada je u ne lakim prilikama jednopartijskog sustava u bivšoj Jugoslaviji mudro vodila politiku demokratizacije hrvatskog društvenog života i privrednog napretka, postavši znak Hrvatskoga proljeća i težnje hrvatskoga naroda za slobodom i ravnopravnošću, stekavši golemu narodnu podršku, navodi u brzojavu predsjednik Mesić.

'Savka je bila izvrstan komentator i puno je toga predviđala. Imala je puno sljedbenika, mogu slobodno reći da je imala opću podršku hrvatske javnosti. Meni je to osobno bio veliki udarac jer smo prije svega bili prijatelji', izjavio je za Novu TV predsjednik Stjepan Mesić.

>> Umrla Savka Dabčević-Kučar

Iako je bila prisiljena na prerano političko umirovljenje, početkom devedesetih vratila se na hrvatsku političku scenu, predvodeći politiku dijaloga, mira, socijalne pravde i građanske ravnopravnosti. Nema sumnje da je svim svojim moralnim, znanstvenim, političkim i ljudskim kvalitetama Savka Dabčević Kučar zauvijek stekla mjesto među prvacima borbe hrvatskoga naroda za njegovu slobodu, društvenu pravdu i građansku ravnopravnost, stoji u brzojavu sućuti predsjednika Mesića.

Sućut premijerke Kosor: 'Pridonjela je demokratizaciji u Hrvatskoj'

Hrvatska narodna stranka sutra će u Središnjem uredu HNS-a u povodu smrti počasne predsjednice Savke Dabčević - Kučar otvoriti knjigu žalosti, priopćeno je iz te stranke. Knjiga žalosti bit će otvorena u Središnjem uredu HNS-a (Kneza Mislava 8) sutra od 12 do 17 sati, u subotu od 10 do 17 sati te u ponedjeljak od 10 do 17 sati. Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je u ime Vlade i svoje osobno sućut obitelji Savke Dabčević - Kučar. 'S velikim žaljenjem sam primila vijest o smrti gospođe Savke Dabčević- Kučar, koja spada u velikane hrvatske političke scene. Počasna predsjednica Hrvatske narodne stranke svojim je dugogodišnjim profesionalnim i znanstvenim radom te političkim djelovanjem dala neprocjenjiv prinos razvoju hrvatskog gospodarstva i demokracije.

Suprotstavljala se fašizmu i nacionalizmu još od gimnazijskih dana, priključila se antifašističkom pokretu tijekom Narodno-oslobodilačke borbe, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća stala na čelo Hrvatskog proljeća, zalažući se za pravdu i dobrobit čovjeka te samostalnost i slobodu hrvatskog naroda. Svojim angažmanom devedesetih godina i osnivanjem Hrvatske narodne stranke, pridonijela je demokratizaciji i razvoju parlamentarizma u Hrvatskoj.

'Predstavljala je najbolje što je hrvatsko društvo moglo dati u 50 godina'

U povodu njezine smrti predsjednik HNS-a Radimir Čačić je rekao da je Savka Dabčević - Kučar bila osoba koja je u ljudskom i intelektualnom i političkom smislu predstavljala najbolje što je hrvatsko društvo moglo dati u proteklih 50 godina.

'Njen trag je ostao i vidljiv je ne samo u HNS nego i šire', rekao je Čačić dodavši da vrijednosti i stavove političke i ljudske koje je Savka zastupala on osobno i HNS drže temeljenim za rješavanjem cijelog niza pitanja.

'Mogla je biti uzor mnogim mladim političarima'

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u izjavi medijima ocjenjuje da 'i kada su joj pljeskali i kada su je ponižavali ostala je uvijek ista osoba - dosljedna i poštena'.

'Po tome je mogla biti uzor generacijama mladih političara. Svojim političkim djelovanjem osigurala je temelje za priznavanje neovisnosti Hrvatske. Opći interes, interes ljudi i Hrvatske bio joj je ispred osobnog. Sve ono što je učinila i što je značila u hrvatskom političkom životu suvremenici nisu uvijek prepoznavali, ali bez njenog političkog djelovanja politički život u Hrvatskoj bio bi osiromašen za iznimnu osobu i političarku', navodi Milanović u izjavi poslanoj medijima.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u telegramima sućuti obitelji i Hrvatskoj narodnoj stranci kaže da je otišla žena koja je svojom osobnošću, autoritetom, znanjem i ogromnim političkim iskustvom ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj politici. 'Njen duh, snaga volje i predani rad utkani su u same temelje slobodne i demokratske Republike Hrvatske o kojoj je sanjala i za koju se nesebično i ustrajno borila desecima godina prije njezina utemeljenja', navodi Milan Bandić.

'Vijest o Savkinoj smrti iskreno me rastužila'

U povodu smrti Savke Dabčević-Kučar predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je u svoje i ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora članovima njezine obitelji izraze sućuti. 'Vijest o smrti Savke Dabčević-Kučar iskreno me rastužila. Njezinim odlaskom Hrvatska je ostala bez hrabre i odlučne vizionarke, političarke i znanstvenice, jedne od vodećih ličnosti hrvatske povijesti. I onda kad je bila neprekidno proganjana i prozivana, zbog svojih naprednih ideja, kao i do kraja svoga života, Dabčević-Kučar ostala je ustrajna u ostvarivanju svoje vizije Hrvatske kao demokratske, suverene i neovisne države', kaže se u sućuti predsjednika Hrvatskog sabora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene