Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JEDNOSTAVAN RECEPT

Nakon blagdana ne bacajte hranu! Masterchef Melkior Bašić savjetuje kako ostatke pretvoriti u nove delicije

Aktualno Galerija Melkior Bašić - 2 Melkior Bašić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrana i bacanje - 4 Hrana i bacanje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Melkior Bašić - 1 Melkior Bašić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrana i bacanje - 1 Hrana i bacanje - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Hrana i bacanje - 2 Galerija 1/7 >>
A svi koji su Božić mogli proslaviti s obitelji, učinili su to uz bogate božićne stolove. Purica, patka, odojak, mlinci, francuska salata - koliko god bilo ukusno, uvijek ostane viška koji završi u otpadu. U prilogu Dnevnika Nove TV donosimo savjete masterchefa Melkiora Bašića kako ostatke pretvoriti u nove delicije.

I za ove blagdane poruka je - ne bacajte hranu, a u prilogu vam donosimo i savjete masterchefa Melkiora Bašića kako ostatke pretvoriti u nove delicije. Naravno da ostane hrane, slažu se sugovornice reportera Nove TV Dalibora Špadine. Ne ostane puno, ali..

Neki od ostataka pečenog mesa naprave nešto dinstano - s paprikom, paradajzom...

Kaže se da u kupovinu namirnica nikad ne treba ići gladan. Također uvijek treba imati popis za kupovinu, a danas zahvaljujući aplikacijama na pametnim telefonima popis može dijeliti cijela obitelj.

Pokušajte ne pripremati prevelike količine hrane. Na tanjure stavljajte manje porcije. Bit će manje ostataka, a uvijek možete zagrabiti još. Goste s blagdanskog objeda treba nagovoriti da višak ponesu kući.

Tanja Filipović Popović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača savjetuje da kad pripremamo hranu za blagdane moramo znati koliko nam ljudi dolazi i odrediti točne normative, jer tu nastaje puno otpada od hrane. Vrlo je bitno poslje skladištiti tu hranu.

Umjesto bacanja od ostataka se mogu pripremiti možda i još ukusnije delicije. Jednostavan recept za ostatke od božićnog pečenja ima član žirija Masterchefa Melkior Bašić.

Melkior Bašić, Chef, kaže kako nam trebaju tava i kruh.

"Jako je jednostavno - pečenje narežite na rezance skupa s onim umakom od pečenja stavite u tavu, tostirajte kruh, složite si lijepi sendvič, možete i salatu napravit unutra također to ugrijano pečenje možete staviti u salatu i imate puno lakši obrok", savjetuje Bašić.

Pročitajte i ovo Četrdeset i treća emisija showa MasterChef - 1 Bit će to zanimljivo! Neočekivani gosti će kandidate probuditi usred noći i dati im jasan zadatak: ''Što ste mislili spavati?"

Pročitajte i ovo Melkior Bašić kakva dogodovština! Melkior Bašić raspričao se o svom zmijskom plesu koji je možda negdje i zabilježen: ''Gazda i dan danas to priča svima!''

Treba znati razliku označavanja roka trajanja hrane između oznake "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do". Trajnije zapakirane namirnice uvijek se može i donirati raznim socijalnim samoposlugama. Čak i kilogram brašna ili šećera viška nekome će dobro doći.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene