Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imamo 115 manjinskih udruga

Savjet za nacionalne manjine prihvatio program rada za 2012.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladin Savjet za nacionalne manjine na današnjoj je sjednici prihvatio je program rada u 2012., a članovi su izviješteni o prijedlozima programa nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina za financiranje u 2012.

U programu rada, definiranom kroz 22 mjere, naglasak je stavljen na edukaciju pripadnika nacionalnih manjina, a financiranje će se s manjinskih organizacija postupno preusmjeravati na financiranje projekata, istaknuo je predsjednik savjeta Aleksandar Tolnauer. Također je dodao da će se nacionalne manjine sve više usmjeravati na financiranje iz europskih fondova, no za to je potrebno educirati manjine za pripremu projekata u skladu sa standardima Europske unije. Izvijestio je da je 115 manjinskih udruga sa svojih 228 podružnica zatražilo gotovo 70 milijuna kuna, a dobit će nešto više od 41 milijun.

Tolnauer je također naglasio da će pri dodjeli sredstava kriteriji biti ostvareni rezultati u prethodnom razdoblju i brojnost nacionalne manjina obuhvaćene projektima. Savjet će odluku o dodjeli sredstava donijeti u roku od 90 dana nakon donošenja proračuna, vjerojatno u travnju, nakon što pregleda izvješća o trošenju sredstava za 958 programa u proteklom razdoblju.

Savjet će, prema prijedlogu proračuna za ovu godinu, dobiti smanjena sredstva za 0,45 posto, no pohvaljuje što je vlada prepoznala važnost programa za nacionalne manjine, istaknuo je Tolnauer, dodavši da i manjine isto tako dijele sve društvene probleme.

Pročitajte i ovo Grijanje Dvosjekli mač za Plenkovića Nakon packi iz EU-a rast će cijene struje? ''Mogla bi se i udvostručiti" Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024.

Ustvrdio je da su sredstva dodijeljena u proteklom razdoblju trošena racionalno i svrhovito i prikazana na najtransparentniji način. Posebno je istaknuo da će savjet kao jedna od rijetkih institucija vratiti u državni proračun gotovo 131.401 kunu što, kako je rekao, govori o njegovoj ozbiljnosti i odgovornosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene