Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica ustavnog zakona

'Kada opada broj pripadnika manjina, znači da sustav još ne vrijedi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svjetlu popisa stanovništva, koji je pokazao da se smanjuje broj nacionalnih manjina u Hrvatskoj, u Saboru je obilježena 10. obljetnica donošenja ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Pitanje manjinskih prava u Hrvatskoj i dalje izaziva velike podjele u društvu, a disonantnih tonova nije nedostajalo ni u svečarskom ozračju.

Smanjen broj manjina u Hrvatskoj, ponajviše srpske, ljuti njihove političke predstavnike. 'Mi koji se time bavimo, a koje se nerijetko u javnosti karakterizira etno biznismenima i prljavim ucjenjivačima velikih stranaka', kaže Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

Pročitajte i ovo London London posebno iznenađenje Sve je manje bijelaca, u Engleskoj i Walesu kršćani postali manjina: Rezultati popisa stanovništva šokirali Britance Slika nije dostupna Protiv Ustavnog suda Pupovac: Manjine ne postoje da bi netko na njima vježbao nacionalističke stavove

Pupovac aludira na predsjednika Josipovića, jer on ga je nazvao etno biznismenom. Najveća manjina u Hrvatskoj po popisu stanovništva izgubila je najviše ljudi. Gube i ostali. 'Kada opada broj pripadnika manjina, znači da sustav još ne vrijedi i da se mora poboljšati', kaže Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine.

>> Popis stanovništva u Srbiji: Veliki pad broja Hrvata

Svi se slažu da je najbolje uređeno političko djelovanje manjina. 'Mislim da je pitanje zastupljenosti manjina u Saboru završena tema. Nema šanse da se mijenja odredba po kojoj oni u posebnoj izbornoj jedinici mogu birati svoje predstavnike', kaže ministar uprave Arsen Bauk.

Zastupnicima manjina status u Saboru ponekad omogući svega nekoliko stotina glasova i to zahvaljujući ustavnom zakonu. 'Možda je neskromno reći, ali Hrvatska bi mogla drugima biti primjer kako poštuje manjine i ne čini razliku', kaže predsjednik Sabora Josip Leko.

Manjine su bez obzira na kritike, uvijek uz vlast. I nerijetko su na meti kritika zbog trošenja proračunskog novca.'Živimo u okolnostima recesije i krize, a te i takve okolnosti plodno su tlo za iskazivanje netrpeljivosti, ksenofobije i diskriminacije', kaže Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine.

Svi su isticali kako prava manjina nisu dodatna prava već njihova osnovna, ljudska.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene