Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikati: "Ne bude li prosvjed dovoljan, organizirat ćemo i referendum protiv mirovinske reforme"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel izjavio je u četvrtak kako je sindikat, ne bude li prosvjed najavljen za 20. listopada na Europskom trgu u Zagrebu dovoljan da Vlada odustane od prijedloga mirovinske reforme, spreman organizirati i referendum.

"Ako prosvjed ne bude dovoljan, spremni smo organizirati i referendum kojim se zahtjeva da se u Hrvatskoj radi do 65. godine života, oni koji to mogu, i da se ne smije povećavati penalizacija prijevremene mirovine”, rekao je Novosel na konferenciji za novinare. Istaknuo je kako se ne slaže s tvrdnjama ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da se ova reforma mora provesti jer će u suprotnom budući umirovljenici imati manje mirovine.

Pročitajte i ovo Marin Piletić "Dvostruka korist" Piletić: "Zaustavite štrajk i Vlada je spremna povući odluku o njegovu neplaćanju" Mladen Novosel Održan sastanak Novosel nakon sjednice GSV-a: "Nisam siguran da ćemo se i sa svim ovim povećanjima pomaknuti s dna eurozone"

"Jedina istina je da je promjena mirovinskih zakona isključivo posljedica nečinjenja provođenja stvarnih reformi u korist građana, poticanja otvaranja novih radnih mjesta i povećanja plaća kako bi povećanim uplatama u mirovinski fond imali i više novca u fondu”, rekao je Novosel. Prozvao je i Europsku komisiju koja od Hrvatske traži da se podigne dob za odlazak u mirovinu na 67 godina.

Zaključio je kako u ostvarenju cilja da se nastavi raditi do 65. godine nema kompromisa, da je to zalog bolje budućnosti u Hrvatskoj. "Ako to Vlada ne vidi, neka bude Vlada nekim drugim građanima, a ne hrvatskim građanima”, zaključio je Novosel. Izvršni tajnik SSSH Darko Šeperić istaknuo je kako je stav svih sindikalnih središnjica da je Vladin prijedlog mirovinske reforme apsolutno neprihvatljiv.

Po njegovim riječima, tu se ne radi o nikakvoj mirovinskoj reformi, nego je riječ o administrativnim mjerama koje će nanijeti štetu životu u starosti velikom broju građana. "Neprihvatljivo nam je i povećanje stope doprinosa za 2. mirovinski stup. Treba analizirati da li nam je 2. stup uopće trebao. Nama treba veća stopa zaposlenosti i više radnih mjesta, a ne podizanje dobi za odlazak u mirovinu”, istaknuo je Šeperić. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene