Vladi probleme stvara i nezadovoljstvo mirovinskom reformom. Ministar Pavić zasad je spreman tek na jedan značajniji ustupak sindikatima, a to je da bi rad do navršene 67. godine života krenuo dvije godine kasnije od prvog prijedloga. Teško da će sindikatima to biti dovoljno. Ne uspiju li prosvjedom, referendumom će zablokirati sve ministrove reformske ambicije.

Galerija Ministrov ustupak premalo za sindikate (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Ministrov ustupak premalo za sindikate (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Ministar Marko Pavić zasad je tek malo popustio zahtjevima sindikata. U mirovinskoj reformi predlaže da se do navršene 67. godine života radi od 2031. godine, ali bi pristao da se to počne primjenjivati tek od 2033. godine.

Vezani članci Ilustracija Više od pola milijuna umirovljenika danas dobiva uvećane mirovine: HZMO objavio kad će isplata dijela obiteljske Umirovljenik - 1 Novost za stotine tisuća umirovljenika: Od danas lakše do mogućnosti za povećanjem mirovine

To je premalo da bi sindikati odustali od prosvjeda. Oni bi da se radi do 65. godine, a traže i izmjene oko prijevremenog umirovljenja.

Ministar predlaže da pet godina ranije umirovljenje smanji mirovinu za 20.4 posto. Prijedlog sindikata je da se u mirovinu može tri ili četiri godine ranije i da trošak u proračunu pokriju poslodavci. ''Da se njima daju neke druge porezne otegotne okolnosti, da im se uskrati pristup prema poticajima kod zapošljavanja novih radnika“, navodi Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Sindikate i prosvjed ministar može ignorirati, ali puno teže koalicijske partnere. HSLS-ov prijedlog oko 27 posto dodatka je već uvažen, a s ministrom vode razgovore i oko prijevremene mirovine. ''Penalizacija ostaje kao ono što je još uvijek otvoreno u javnoj raspravi. Još nije došlo ni do prvog čitanja. Imamo određene napretke. Imamo još nekih mjesec dana da to'', rekao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Protiv bilo kakve penalizacije

Proizvođač meda Ivan Bračić smatra da sindikati nepravedno optužuju poslodavce da se rješavaju starih radnika i da bi zato oni trebali platiti ranije umirovljenje. U udruzi poslodavaca su, kaže, protiv bilo kakve penalizacije. ''Ni za penalizaciju bilo koje strane, nego smo jednostavno za selektivan pristup u odlasku iz svijeta rada i poticajne mjere. Ne trebaju one biti davanje nama sredstava, ne traže poslodavci sredstva“, kazao je HUP-ov Ivan Bračić.

Nakon njihove najave prosvjeda ministar ih više nije zvao na pregovore tvrde iz sindikata pa ističu i referendum. ''Mudra vlada bi znala procijeniti da ćemo potpise sasvim sigurno pirkupiti, a da ćemo onda sasvim sigurno zacementirati zakon onako kako ga mi postavimo. Sad su još uvijek imali mogućnost razgovarati, ali očito da oni taj dio ne razumiju“, naglasio je Sever.

Uz pripreme prosvjeda rade i na referendumskom pitanju kako bi bilo u skladu s ustavom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju