Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve zanima koliko ova situacija može potrajati.


Ustavu stoji kako se prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održava najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora.

Vezani članci Saborski zastupnici Aktualno prijepodne trebalo bi biti brže, kraće i češće? "Mi kao zastupnici bi se bolje pripremili i morali bi zaoštriti retoriku" Andrej Plenković Plenković: "HZJZ smatra da se može nastaviti cijepiti s AstraZenecom", HALMED: "Treba paziti na simptome nakon cijepljenja"

Hrvatski sabor konstituira se izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika.

Također, piše da ako mandatar ne sastavi Vladu u roku od 30 dana od dana prihvaćanja mandata, Predsjednica Republike mu može produžiti mandat za još najviše 30 dana.

MOST JE RAZJEDINJEN? Milanović započeo i individualne sastanke, počeo s Prgometom

Ako ni u tom roku mandatar ne uspije sastaviti Vladu ili ako predložena Vlada ne dobije povjerenje Hrvatskoga sabora, Predsjednik Republike povjerit će mandat za sastav Vlade drugoj osobi.

Pregovori oko sastavljanja nove vlade mogu potrajati jako dugo. Ovo su rekorderi koji su mjesecima, čak i godinama bezuspješno sastavljali vladu.

Svjetski rekord od čak 541 dan drži Belgija. Neslavni rekord postavljen je nakon izbora 2010. godine. Druga na popisu je BiH s 450 dana, nakon izbora održanih također 2010. U Kambodži su pregovori oko nove vlade započeti 2003. potrajali 351 dan. Iraku je 2010. trebalo 289 dana. Posljednja na ovom popisu je Nizozemska s 208 dana pregovora iz 1977.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook