Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"TO IM NEĆE PROĆI"

Filipović žestoko zaprijetio trgovcima: Otkrio što će poduzeti ako trgovci budu muljali s cijenama

Davor Filipović
Davor Filipović Foto: Marko Prpic/Pixsell
Zbog neopravdanog dizanja cijena uslijed uvođenja eura održan je sastanak predstavnika Vlade s čelnicima trgovačkih lanaca. Ministar Filipović zaprijetio je trgovcima crnim listama. "Sve je na stolu, od crnih listi do zamrzavanja cijena širokog spektra proizvoda", poručio je ministar.

Ministar gospodarstva Davor Filipović održao je sastanak s predstavnicima trgovačkih udruženja te direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. 

"Razgovarali smo o konverziji kune u euro. Inflacija je trenutačno 13,5 posto. Na nju utječe porast cijena. Vlada je osigurala plaću za 800.000 radnika u COVID krizi. Osigurali smo razumne cijene, a u takvoj situaciji trgovački lanci podižu cijene i pokušavaju prevariti građane. To je ono što im neće proći. Ima prostora za snižavanje cijena i to sam im danas poručio. To im neće proći, mi ćemo učiniti sve da zaštitimo standard građana!" rekao je ministar.

Kazao je da je Državni inspektorat na terenu uslijed povećanja cijena i da će oni dati izvještaj tko je povećao cijene. "Oni će raditi svoj posao kako bi štitili građane", kazao je.

Na pitanje je li se ovaj sastanak mogao održati ranije da se spriječi povećanje cijena, rekao je: "Na trgovačka poduzeća gledamo kao naše partnere, nismo očekivali da će se ovakvo nešto dogoditi. Postupali smo u dobroj vjeri. Vjerujem da će naše poruke naići na plodno tlo, Vlada ima mehanizme da zaštiti hrvatske građane i sve ćemo mehanizme upotrijebiti da postignemo cilj. Baš je sve na stolu, od crnih listi do zamrzavanja cijena širokog spektra proizvoda.

Vjerujem da ćemo pronaći jedan razuman dogovor. Ne može se od Vlade očekivati da intervenira u cijene energenata i struje i goriva, a da onda netko na teret građana povećava dobit, napomenuo je.

Osvrnuo se i na crne liste. "U Sloveniji je to napravljeno preko nekih Udruga, a nije isključeno da će Ministarstvo ići sa svojom crnom listom."

Izjave uoči sastanka

Izjavu je uoči sastanka dao Martin Ivačić, predsjednik udruge trgovine pri HUP-u.

"Trgovci nisu podigli cijene. Zaokruživali su prema pravilima zaokruživanja. Ako je zadnja znamenka pet ili više, onda su drugu zaokruživali na više. Ako je četiri i niže, onda su drugu decimalu zaokruživali na niže, kako je to Vlada u smjernicama rekla", istaknuo je Ivačić.

"Čitam po portalima da su frizeri povećali cijene usluga, da je kava dva eura, ali ja stvarno ne vidim kakve to veze ima s trgovcima", upitao je Ivačić. 

Kaže da su dobavljači i proizvođači glavni uzročnici povećanja cijena te da se to događalo prije uvođenja eura.

"Ne ulazimo u to jesu li kalkulacije proizvođača i distributera opravdane ili ne, ali je lako provjerljivo jesu li trgovci povećali marže. Uđete u karticu artikla, točno vidite nabavnu cijenu, maržu, PDV te koja je konačna cijena. Činjenica je da je došlo do povećanja ulaznih troškova proizvođačima, i sirovina i energije i drugoga", pojašnjava. 

Izjavu je dao i Josip Zaher iz Hrvatske gospodarske komore. "Ako je došlo do pojedinačnog kršenja dogovora, žao mi je što se baca ljaga na cijeli proces. Ne treba zaboraviti inflatorni pritisak veći od 13 %, a na hrani i pićima veći od 19 ili 20 %. To je uzrokovalo dizanje cijene", napomenuo je.

U ponedjeljak se o neopravdanom dizanju cijena oglasio premijer Plenković. 

"Sazvao sam sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano za daljnje aktivnosti kako bismo zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena. Uvođenje € nije razlog za povećanje cijena roba i usluga", napisao je Plenković na Twitteru.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene