Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO BI REKAO

Hoćemo li ponovno u kupnju preko granice? Ekipa Dnevnika Nove TV usporedila je cijene u Hrvatskoj i Italiji, pogledajte što su otkrili

Aktualno Galerija Usporedba cijena u Hrvatskoj i Italiji - 6 Usporedba cijena u Hrvatskoj i Italiji - 6 Foto: DNEVNIK.hr Usporedba cijena u Hrvatskoj i Italiji - 5 Usporedba cijena u Hrvatskoj i Italiji - 5 Foto: DNEVNIK.hr Usporedba cijena u Hrvatskoj i Italiji - 4 Usporedba cijena u Hrvatskoj i Italiji - 4 Foto: DNEVNIK.hr Usporedba cijena u Hrvatskoj i Italiji - 3 Usporedba cijena u Hrvatskoj i Italiji - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Usporedba cijena u Hrvatskoj i Italiji - 2 Galerija 1/6 >>
Schengen i, još važnije, euro život najviše mijenjaju ljudima koji žive uz granicu. Neki su prvi radni dan ove godine iskoristili i za kupnju preko granice. Na put je krenula i ekipa Dnevnika Nove TV te usporedila cijene s onima u Hrvatskoj.

Put po namirnice u susjedne zemlje sada je u potpunosti otvoren. Ni na valute više ne morate misliti. Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga zaputila se u kupnju u Italiju, a njezina kolegica Viktorija Bednjanec kupovala je u Hrvatskoj. Cilj je bio - usporediti cijene.

U Hrvatskoj je Bednjanec kupila 10 jaja i to platila 3 eura i 11 centi. Pola kilograma tjestenine platila je euro i 59 centi, kilogram riže bio je dva eura i 91 cent, a mljeveno pureće meso tri eura i 98 centi.

Jusić Mezga u talijanskoj je trgovini za 10 jaja platila 2 eura i 95 centi, 500 grama tjestenine euro i 28 centi, kilogram riže 2 eura i 69 centi, dok je za 500 grama mljevene puretine trebala izdvojiti 7 eura i 38 centi.

Da bi se ljudima olakšao život, u Hrvatskoj su još uvijek zamrznute cijene nekim osnovnim namirnicama koje koristimo svaki dan. Litra mlijeka (2,8 posto mliječne masti) tako stoji 97 centi, kilogram glatkog brašna 79 centi, ali zato je litra jestivog suncokretova ulja euro i 98 centi.

Pročitajte i ovo Jurica Lovrinčević u Dnevniku Nove TV - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Savjetnik ministra gospodarstva koji će voditi razgovore s trgovcima: "Vlada sigurno neće dozvoliti lov u mutnom"

Isti proizvodi u Italiji drugačije koštaju - brašno je euro i 25 centi, mlijeko euro i 35 centi, a litra ulja 3 eura i 49 centi.

"Mi dolazimo tu jedanput tjedno i uštedimo od 30 do 60 eura kada su veće kupovine u pitanju", rekla je Karla iz Zadra.

Kada je riječ o voću i povrću, kilogram banana u Hrvatskoj je euro i 96 centi, a glavica salate kristal 79 centi. Banane u Italiji koštaju euro i 89 centi, a salatu kristal ne prodaju po komadu, već po kilogramu - cijena je euro i 59 centi.

Pročitajte i ovo Jelena Tabak - 2 "TO NIJE U REDU, ALI..." Predsjednica udruženja ugostitelja za Dnevnik Nove TV: "Stvar je svakog ugostitelja hoće li otjerati gosta. No, ako su svi krivo iskazali cijene, onda su dobili krivi input"

Prilagođavanje na euro definitivno je lakše uz kavu: hrvatska kava s europskom valutom u centru grada je 2 eura i 40 centi. Talijanska velika kava s mlijekom u Trstu pak stoji euro i 80 centi.

I za kraj - računica. Sve kupljeno u Hrvatskoj koštalo je 17 eura i 62 centa, a u Italiji 18 eura i 96 centi.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene