Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Tihomir Orešković razgovarao je u petak prvi put sa čelnicima četiriju sindikalnih središnjiica, koji su nakon sastanka izrazili zadovoljstvo otvaranjem konstruktivnog dijaloga o rješavanju brojnih problema, što s prethodnom Vladom nisu imali.


Nakon razgovora u Banskim dvorima, kojem su bili nazočni ministar financija Zdravko Marić i ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da su sindikalci Oreškoviću iznijeli niz problema za koje očekuju hitno rješavanje, te se založili za što brže ekipiranje ministarstava i koordinirano rješavanje radničkih problema, ponajprije onih koji ovise o Ministarstvu gospodarstva i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković predstavio mjere: Pomoć umirovljenicima i s dječjim doplatkom, dogovorena cijena struje i plina... Branko Bačić Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije: "Nema govora o ukidanju COVID potvrda"

Problem s ministrom gospodarstva

Očekujemo suradnju i tripartitini socijalni dijalog i brzo i učinkovito rješavanje problema, rekao je Novosel dodavši kako Orešković očekuje smanjenje deficita i javnog duga i ekipiranje Centra za restrukturiranje i prodaju državne imovine.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević upozorio je Oreškovića na paralizu donošenja poslovnih odluka i nastavak rasapa gospodarstva. Zatražio je rješavanje slučaja TLM-a i pronalaženje strateškog partnera do kraja veljače, te rješavanje problema 1201 radnika koji nakon stečaja poslodavca ne mogu dobiti plaće jer Agencija za osiguranje radničkih potraživanja nema osigurana sredstva.

"Otvorio sam i situaciju s ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem, tragom informacije da je dobio otkaz zbog krađe na jednom od prethodnih radnih mjesta. Očekujem argumentirani demanti, a ako je to istina onda Panenić nema nužno potreban kredibilitet za rješavanje problema", istaknuo je Matijašević.

Dodao je kako nema ništa protiv premijerovih kratkoročnih ciljeva, gdje će fokus biti na aktiviranju zapuštene državne imovine vrijedne oko 500 milijuna eura, no to je minoran postotak od ukupne imovine od oko 30 milijardi eura.

Tako uprihođeni novac trebalo bi usmjeriti na poticanje poduzetništva, malog i srednjeg gospodarstva i potaknuti investicijski ciklus, što bi trebalo rezultirati boljim kreditnim rejtingom i jeftinijim zaduživanjem, osobito realnog sektora. Želimo povratak investicija u Hrvatsku, a ne bijeg iz nje, poručio je Matijašević.

Hitan sastanak zbog Zakona o uskrati

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je kako im je obećano da će se institucionalizirati dijalog koji je bivša Vlada srušila. Dogovoreni su sastanci s premijerom o strateškim pitanjima i što brže aktiviranje Gospodarsko-socijalnog vijeća, gdje bi jedna od prvih točaka trebao biti novi državni proračun.

Orešković je rekao kako očekuje da budemo otvoreni prema njemu, no prvenstveno je nužno uspostaviti uvažavajući dijalog. Ne očekujemo da ćemo uvijek i o svemu imati identične stavove, i imat ćemo o čemu razgovarati kada je riječ o pojedinim mjerama, kreiranju proračuna i mogućem rezanju nekih troškova, rekao je Sever.

Zatražili smo hitan sastanak Vlade s predstavnicima sindikata državnih službi o prijedlogu Zakona o uskrati. Pozdravili smo to što je prijedlog povučen iz procedure, a odlika o naknadi od 4, 8 i 10 posto trebala bi biti rezultat dogovora, kao i povećanje osnovice plaća u javnim i državnim službama za šest posto uslijed gospodarskog rasta.

Očekujemo da će se sindikate pozvati da iznesu svoje prijedloge oko ključnih stvari i donošenja proračuna, zakona i propisa, kako bi mogli provesti rasprave i pravodobno reagirati, jer bi sve drugo bilo bi ispod razine naših očekivanja od nove Vlade, kazao je Sever.

Na upit što im je ministar financija rekao u vezi zahtjeva za povećanjem osnovice za šest posto, Sever je odgovorio kako im je rekao da će se o tome razgovarati.

Dijalog nakon "četiri godine monološkog diktata"

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić pozdravio je premijerovu spremnost na razgovor sa sindikalnim čelnicima, kao i da sva tri partnera pokušaju postaviti zajedničke ciljeve. U odnosu na protekle četiri godine to je radikalna promjena, mi smo danas u Vladi po prvi puta nakon četiri godine, što je simbolika. Ne znači da ćemo uspjeti riješiti sve probleme, ali bez razgovora to sigurno nećemo moći učiniti, kaže Ribić.

"Nakon četiri godine monološkog diktata ulazimo u razdoblje polemike, razgovora, sukoba mišljenja i dijaloga", naglasio je Ribić ocjenivši da su u protekle četiri godine bili pokidani komunikacijski kanali među pojedinim društvenim segmentima, što je loše za društveni, ekonomski i socijalni razvoj Hrvatske.

Također je pojasnio da uskrata prava na dodatak od 4, 8 i 10 posto na godine staža odnosi samo na državne službe, jer ga je prethodna Vlada raskinula s javnim službama, možda zato da ostavi "vrući krumpir" budućoj Vladi. To bi trebalo pitati bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, kazao je Ribić. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju