Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I prvi susret

PRVI MEĐUNARODNI POSJET NOVOG PREMIJERA Sastaju se Orešković i Cerar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je prvi međunarodni posjet novog hrvatskog premijera Oreškovića.

Hrvatski i slovenski premijer Tihomir Orešković i Miro Cerar sastat će se u petak u Ljubljani i razgovarati o odnosima dviju zemalja i aktualnoj migracijskoj krizi, najavila je u četvrtak hrvatska vlada.

Bit će to njihov prvi susret i prvi međunarodni posjet novog hrvatskog premijera Oreškovića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Slika nije dostupna Kritike eskaliraju Slovenski mediji 'udarili' po Erjavcu: 'Zemlju je učinio diplomatskom periferijom'

Odnosi dviju država opterećeni su u posljednje vrijeme zbog žilet žice koju je Slovenija postavila na granici s Hrvatskom radi kontrole migrantskog vala, kao i izlaskom Hrvatske iz kompromitiranog arbitražnog postupka o granici.

Cerar je početkom siječnja izjavio da želi dobre odnose s Hrvatskom, ali da je za to potrebna politička volja obiju strana. Govoreći o arbitražnoj aferi i odluci Hrvatske da izađe iz arbitražnog sporazuma koji je kompromitirala Slovenija, ponovio je poznata stajališta Ljubljane da slovenska vlada očekuje da arbitri nastave rad i donesu pravorijek.

Nakon što je Hrvatska prošle godine izašla iz arbitražnog sporazuma, novi hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač potvrdio je da za Hrvatsku "arbitraža više ne važi" i Ljubljani predlaže rješenje utemeljeno na međunarodnom pravu i dobrosusjedskim odnosima.

"S prijateljima iz Slovenije želimo postići rješenje koje će biti bazirano na međunarodnom pravu i u duhu dobrosusjedskih odnosa. Uvjereni smo da ćemo naći rješenje graničnog problema na temelju međunarodnog prava i u duhu prijateljskih odnosa dvaju naroda i država. Hrvatska i Slovenija su članice EU-a i NATO-saveza, toliko Hrvata zimuje u Sloveniji, toliko Slovenaca ljetuje u Hrvatskoj, naša su gospodarstva snažno povezana", istaknuo je u četvrtak Kovač Hini.

Prilikom predstavljanja vlade u Hrvatskom saboru, Orešković je rekao da će o problemu migranata razgovarati s partnerima u regiji i Europskoj uniji, pri tom štiteći hrvatske interese.

"Tehničke prepreke na granici su potrebne, ali isto tako i suradnja s Hrvatskom", istaknuo je Cerar i dodao da će žičana ograda prema Hrvatskoj ostati sve dok se kriza ne razriješi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene