Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno u HDSSB-u

Vulin: "Tko ne poštuje statut, može osnovati vlastitu stranku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnji zamjenik predsjednice Glavnog odbora HDSSB-a Dinko Burić, kojega je nedavno Sud čast suspendirao i isključio iz stranke, izjavio je u Osijeku kako će se sjednica Glavnog odbora stranke održati u četvrtak 10. studenoga, a izvanredni izborni Sabor najvjerojatnije u roku od 30 dana, o čemu će se još odlučiti na sjednici Glavnog odbora.

Burić je to rekao na konferenciji za novinare koju je sazvala "Koordinacija načelnika, gradonačelnika i župana HDSSB-a" te objasnio kako se sjednica Glavnog odbora može sazvati potpisima najmanje trećine njegovih članova, ali da je prikupljeno više od polovine broja potrebnih potpisa.

Razriješiti postojeću situaciju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi rat unutar stranke Vulin podnio ostavku na mjesto predsjednika HDSSB-a: "Iza napada na vrh stranke stoji Glavaš" Slika nije dostupna Vraćaju se HDZ-u Slavonija se više ne inati: Istražili smo može li HDSSB preživjeti

Najavio je kako će na sjednicu biti pozvani svi punopravni članovi Glavnog odbora, kako bi razriješili postojeću situaciju.

Prošlog je tjedna predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izjavio da je Predsjedništvo stranke raspustilo gradske organizacije u Belišću i Valpovu, a Sud časti je iz HDSSB-a isključio predsjednicu Glavnog odbora Danijelu Lovković, njezina zamjenika Dinka Burića i još četvero članova, koji su tražili njegovu i suspenziju drugih stranačkih čelnika.

Burić je pak rekao da su kaznene prijave spremne i da biraju trenutak kad će ih podnijeti odgovarajući na pitanje novinara što je s kaznenim prijavama koje su najavili protiv Vulina i ostalih članova vodstva HDSSB-a zbog krivotvorenja stranačke dokumentacije te sa zahtjevom za upravni nadzor Ministarstva uprave. Dodao je da će to učiniti u zakonskom roku odnosno da će najprije pričekati pravorijek Ministarstva uprave.

Prema Zakonu o političkim strankama, tri su situacije u kojima Ministarstvo uprave arbitrira: kod registracije stranke, njezina raspuštanja te kod izmjene temeljenih akata ili promjene vodstva.

"Najprije moramo odraditi Glavni odbor i izborni sabor, svjesni smo da će se nezadovoljnici vjerovatno žaliti Ministarstvu uprave pa upravni nadzor možemo očekivati nakon unutarstranačkih izbora", pojasnio je Burić.

"To nije Glavaševa stranka"

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić ustvrdio je kako "HDSSB nije stranka jednog čovjeka" te da "to nije Glavaševa stranka".

"Politika u zadnjih godinu i pol dana, posebice nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, nije ona politika, zbog koje je stranka osnovana", rekao je te ustvrdio da su Vulin i ostali stranački čelnici na stranačkim koordinacijama, u posljednjih više od godinu dana, nebrojeno puta upozoreni da politika HDSSB-a nije dobra, da je uzrok tome jednoumlje, da najveći utjecaj u stranci ima Branimir Glavaš i da su svi potezi u stranci povlače na način da je o njima odlučivao Glavaš, neovisno o tome što je Vulin predsjednik stranke.

Šišljagić smatra kako je bilo dovoljno vremena, više od godinu dana, da se neke stvari promijene, ali da nije bilo volje i želje te prozvao Vulina što dosad nije sazvao Glavni odbor jer ondje nema većinu i što izvanstatutarno pokušava opozvati članove Glavnog odbora, kako bi došao do većine.

Ovo nije nikakav puč, već želja da se HDSSB vrati programskim načelima, na kojima je ustrojen, poručio je Šišljagić.

Vulin: "Tko ne poštuje statut, može osnovati vlastitu stranku"

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin poručio je u ponedjeljak kako današnji javni istup tzv. Koordinacije načlenika, gradonačelnika i župana HDSSB-a nema nikakve veze sa službenim stavovima HDSSB-a, jer je riječ o nepostojećem stranačkom tijelu, a svi koji ne poštuju Statut i program HDSSB-a "slobodni su krenuti svojim političkim putem i osnovati vlastitu stranku".

Vulin u priopćenju napominje kako Koordinacija nije službeno tijelo HDSSB-a, niti je tako tijelo ikada postojalo, te podsjeća da su govornici na današnjoj konferenciji za novinare prvostupanjskom odlukom Suda časti HDSSB-a isključeni iz stranke ili suspendirani, pa nemaju pravo govoriti u ime HDSSB-a i koristiti službeni stranački logo i grb.

Smatra kako su "članovi neformalne skupine okupljene oko Šišljagića i Burića" imali priliku izraziti svoja stajališta kroz službena tijela HDSSB-a, ali to očito nisu željeli, već su se odlučili na stranački puč i razbijanje stranke, što im nije uspjelo.

Vulin tvrdi kako se radi o manjoj skupini članova HDSSB-a, uglavnom nezadovoljnika, koji nisu mogli ostvariti svoje ambicije unutar stranke pa su se odlučili na pokušaj puča, no velika većina članova u svih pet slavonskih županija i dalje djeluje u okviru Statuta HDSSB-a.

Podsjeća da je već donesena odluka o sazivanju izvanrednog izbornog sabora HDSSB-a i da su mandati stranačkog vodstva na raspolaganju, a HDSSB će nakon unutarstranačkih izbora nastaviti dalje, s njima ili bez njih.

"Svi oni koji ne poštuju Statut i program HDSSB-a slobodni su krenuti svojim političkim putem i osnovati vlastitu političku stranku", poručio je Vulin. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene