Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pred Županijskim sudom u Sarajevu za srijedu je zakazano novo ročište na kojemu će se razmatrati zahtjev hrvatskog pravosuđa za provedbu kazne od pet godina zatvora izrečene riječkom kardiokirurgu Ognjenu Šimiću zbog primanja mita.


Na sjednici koja će biti zatvorena za javnost sudsko će vijeće ponovo otvoriti postupak priznavanja pravomoćne presude Vrhovnog suda Hrvatske.

Vezani članci Slika nije dostupna Puhovski: Treba još nekoliko ovakvih presuda da bi se stvorili uvjeti za borbu protiv korupcije Slika nije dostupna Proširenje istrage protiv Ognjena Šimića

Ognjen Šimić je 2008. godine iz Rijeke, gdje je živio i radio, pobjegao u BiH uoči izricanja prvostupanjske presude riječkog Županijskog suda i od tada se nalazi u Sarajevu gdje mu živi otac.

U travnju ove godine Ministarstvo pravosuđa Hrvatske zatražilo je od vlasti BiH temeljem međudržavnog sporazuma provedbu zatvorske kazne.

Na presudu uložio žalbu

Županijski sud u Sarajevu u lipnju je nakon provedenog postupka tu kaznu smanjio na dvije i pol godine zatvora vodeći se zakonima BiH koji za kazneno djelo primanja mita predviđaju znatno blaže kazne nego što je to slučaj u Hrvatskoj.

Šimićeva je obrana i na tu presudu uložila žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

>> Šimić ima knjigu: Nisam se znao nositi s darovima

Taj je sud nakon rasprave provedene u listopadu ukinuo presudu sarajevskog Županijskog suda nakon što je utvrdio da je on pri odlučivanju bitno povrijedio odredbe Zakona o kaznenom postupku Federacije BiH. Federalni je Vrhovni sud stoga naložio obnovu cijelog postupka pred Županijskim sudom u Sarajevu. (Hina)