Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić pojasnila je vruću temu o referendumu oko poreza na nekretnine.


Nakon velikog pritiska javnosti, premijer Andrej Plenković najavio je odgodu primjene poreza na nekretnine, ali građani nisu zadovoljni samo odgodom već ne žele da se porez uopće primjenjuje. Živi zid najavio je prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma, ali čini se da to referendum o ovom pitanju ne bi bio u skladu s Ustavom.

Vezani članci Vikendica - 2 Hoće li vlast uvesti porez na nekretnine? "Definitivno se može razgovarati o tome, ali samo pod jednim uvjetom" Slika nije dostupna Pusić: Do kraja ovog mandata Vlada ne treba uvoditi nikakve nove poreze

Sve je objasnila stručnjakinja za Ustav Sanja Barić.

''1. Bez obzira što tekst Ustava RH ne sadrži IZRIJEKOM upisane materije o kojima se ne može raspisati referendum, takve materije ipak postoje i IMPLICITNE su ustavnoj državi i ustavnom poretku. One su primjerice pobrojane u relevantnim pravoriječima Ustavnog suda RH, posebno u Priopćenju iz 2013. (povodom referenduma o braku), zatim odlukama iz 2014. i 2015. (povodom referendumskih inicijativa "ćirilica", "outsourcing" i "monetizacija autocesta").

Ergo, o porezima se ne može raspisati referendum.

2. ALI, nije svejedno kakva je zakonska regulativa porezne materije. I ona mora poštivati temeljna ustavna načela; posebno primjenjiva su načelo jednakosti, pravednosti i razmjernosti. Istina, u poreznoj materiji zakonodavac ima više slobode, no porezna materija nije izuzeta iz načelne ustavnosudske kontrole.

Ergo, pravno se zakon može pobijati pred Ustavnim sudom RH, ne samo zbog sadržaja, već i radi formalnih razloga (npr. je li provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, je li proveden postupak procjene učinaka propisa, itd.).

3. Sve to ne isključuje političko djelovanje u obliku stranačke ili građanske akcije (peticije, prosvjedi i sl.) te dijalog s vlasti oko konkretnih rješenja primjene.

4. Nemam analizu konkretnih zakonskih rješenja pa stoga ni ocjenu'', objavila je Barić na svojoj Facebook stranici.

Podsjetimo, potpise građana protiv uvođenja poreza na nekretnine prikuplja i udruga ''Lipa''. Njihov predsjednik Davor Huić, na pitanje što će s potpisima kada ih prikupi odgovara: ''Pratit ćemo razvoj događaja. Imamo 140.000 potpisa ljudi koji su nam dali mandat da u njihovo ime to pratimo i pazimo da se njihovi interesi poštuju.

Za sada ih prikupljamo i čekamo potez Vlade. Reagirat ćemo ako Vlada bude donosila odluke koje su u suprotnosti s onim što želi većina građana, onda ćemo reagirati.''

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju