Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biografija Sandra Švaljek

Hoće li s trona Zagreba svrgnuti svog bivšeg šefa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sandra Švaljek Bandićevo oduzimanje punomoći tumači kao izdaju ranije dogovorenih načela o upravljanju gradom na osnovi standarda struke. Kandidatkinja je za gradonačelnicu Zagreba na predstojećim izborima.

Sandra Švaljek rođena je 1970. godine u Krapini. U Zagrebu upisuje Ekonomski fakultet, a od 2005. do 2013. godine obnašala je dužnost ravnateljice Ekonomskog instituta. Od 2000. do 2013. godine bila je članica Savjeta Hrvatske narodne banke, a svojevremeno je bila i savjetnica za gospodarstvo premijerke Jadranke Kosor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražili smo Bitka za Zagreb: Otkrivamo postoje li doista bitne razlike u programima kandidata Slika nije dostupna protiv bandića Švaljek: "Glasajte za mene u prvom krugu, u drugom će biti kasno"

Na lokalnim izborima 2013. se na poziv Milana Bandića uključuje u kampanju za gradonačelnika te postaje zamjenica gradonačelnika zadužena za područje gospodarstva.

Nakon što je sud Bandiću zabranio obavljanje gradonačelničke dužnosti zbog afere Agram, Švaljek je četiri mjeseca obnašala funkciju gradonačelnice hrvatske metropole.

"Izdaja načela"

Nakon što mu je sud ukinuo zabranu obavljanja dužnosti, Bandić joj oduzima punomoć što Švaljek tumači kao izdaju ranije dogovorenih načela o upravljanju gradom na osnovi standarda struke.

Švaljek ekspresno daje ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika, vraća se na radno mjesto zanstvene savjetnice u Ekonomskom institutu te aktivira status nezavisne zastupnice u zagrebačkoj gradskoj skupštini.

U utrku za gradonačelnicu Zagreba, ulazi kao nezavisna kandidatkinja te očekuje ulazak u drugi krug i pobjedu. Istraživanje Nove TV provedeno u ožujku stavlja je na treće mjesto s potporom od 21,2 posto što je tek neznantni zaostatak za Milanom Bandićem (24,1 posto) i Ankom Mrak Taritaš (27,8 posto).

Prema istom istraživanju, Švaljek bi u slučaju da uđe u drugi krug odnijela pobjedu u slučaju sraza s Mrak Taritaš i Bandićem.

Tijekom kampanje često je isticala da kao nezavisna kandidatkinja može okupiti građane cijelog političkog spektra, neovisno o njihovom ideološkom opredjeljenju te da joj upravo to daje snagu i dovodi je do pobjede.

Neće u koaliciju s Bandićem

Izjavila je kako sigurno neće koalirati s listom Milana Bandića dok kod mogućnosti koaliranja sa HNS-om i SDP-om ipak nije bila toliko rezolutna.

Zalaže se za novi i moderan sustav gospodarenja otpadom, a na pitanje kolio će biti nezavisna odgovorila je da je ona potpuno nezavisna i potpuno neopterećena bilo kakvim pritiscima interesnih grupa te da je spremna za

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene