Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Der Standard

Sanader u intervjuu: Nisam kriv, a Laxa postoji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nisam kriv i nisam dobio proviziju ni u slučaju Hypo kao ni u slučaju Ina-Mol, rekao je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u intervjuu koji u ponedjeljak objavljuje austrijski list Der Standard.

'Ono što mogu reći je da nisam kriv, to znači da nisam dobio provizuju za kredit Hypoa 1994. ili 1995. godine(...). I nisam dobio nikakvu proviziju u slučaju Ina-Mol', rekao je Sanader, ističući da su tijekom postupaka koji se protiv njega vode na zagrebačkom sudu svjedoci iz Rusije i Mađarske kazali da su taj novac dali ključnom svjedoku Robertu Ježiću, kao honorar za njegovo lobiranje u projektu Družba Adria.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Više od 200 milijuna pregleda Putin otkrio zašto je pristao na intervju s američkim novinarom: "To je zbog želje mnogih ljudi kod nas i u svijetu" Tucker Carlson intervjuira Vladimira Putina oglasio se na mrežama Novinar koji je intervjuirao Putina otkrio detalje iza kamere: "Ima jednu naviku..."

Bivši hrvatski premijer ustvrdio je da Eugen Laxa, jedan od ključnih svjedoka koji se nije pojavio na suđenju, postoji.

'Laxa postoji. On je uspješan hrvatski poduzetnik sa sjedištem u Brazilu. On je prema iskazima svjedoka bio i predsjednik brazilske gospodarske komore. Prema iskazima svjedoka, on je primio proviziju', objasnio je Sanader za austrijski list.

>> Sanader iznio obranu: Sudi mi se po zakonu 'Lex Sanader'

Bivši hrvatski premijer u razgovoru za Der Standard govorio je i o okolnostima ulaska Hypo banke u Hrvatsku. Kazao je da je tadašnji austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock u pismu predložio tadašnjem šefu hrvatske diplomacije Mati Graniću ulazak te tada regionalne banke u Hrvatsku.

'Za nas je bilo vrlo važno da jedna međunarodna banka dođe (u zemlju)', kazao je Sanader.

Novinar austrijskog lista podsjetio je Sanadera da je rekao da glavni državni tužitelj Mladen Bajić, uz dozvolu Jadranke Kosor 'vodi rat protiv njega', te ga upitao znači li to da u Hrvatskoj nema nezavisnog pravosuđa.

'To ne mislim općenito za pravosuđe, samo za državnog tužitelja', odgovorio je Sanader, koji se osvrnuo i na svoje izjave u hrvatskim medijima o tome da mu je Bajić poklonio dvije slike.

'Bajić to nije demantirao, već je to demantiralo državno tužiteljstvo. Volio bih to čuti od Bajića osobno i to pred kamerama', kazao je Sanader objašnjavajući kao je u 'Hrvatskoj poznato da već više od 30 godina sakuplja slike hrvatskih majstora, te da u svojoj zbirci ima oko 400 slika.

'Bajić je često bio kod mene u kući i to sve zna', rekao je.

Sanader je također kazao da je ključni svjedok u slučaju Mol Robert Ježić izjavom da je Sanader primio pet milijuna eura 'kupio svoju slobodu'.

Bivši hrvatski premijer ocijenio je da se ne radi o zavjeri protiv njega, ali je istaknuo kako je 'zanimljivo da su svi oni koji su davali izjave protiv mene i sami bili pod istragom i pod pritiskom državnog tužiteljstva'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene