Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader vraća se u aktivnu politiku. Naime, iz Hrvatskog sabora je priopćeno kako je Sanader jučer podnio zahtjev za aktiviranjem zastupničkog mandata.


Predsjednik Sabora Luka Bebić je zahtjev zaprimio i proslijedio ga Mandatno-imunitetnom povjerenstvu koje će odlučiti o tome može li se Sanader vratiti u Sabor.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Šeksov izbor Slika nije dostupna 'Nitko nije davao nikakve naloge o šibenskom TLM-u'

>> 'Ovaj politički cirkus koštat će nas živaca'

>> 'Počela je ultimate fight borba Sanadera i HDZ-a'

>> Karamarko: Mandati se skidaju

>> 'Rijetko tko ide za gubitnikom'

'Procedura je takva da predsjednik Sabora proslijeđuje ovakve zahtjeve povjerenstvu koje u roku 8 dana mora imati sjednicu na kojoj ćemo utvrditi je li Sanaderov zahtjev u skladu sa zakonom. Nakon toga o tome izvještavamo Sabor koji na svojoj sjednici treba potvrditi našu odluku', objasnio nam je proceduru predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Damir Sesvečan dodavši kako će se sjednica MIP-a održati najvjerojatnije u srijedu, 20. listopada.

Podsjetimo, Sanader se iz aktivne politike povukao 1. srpnja prošle godine kada je podnio ostavku na mjestu Predsjednika Vlade. Od tada se nije vratio u aktivnu politiku, a mnogi su špekulirali kako će podnijeti zahtjev za aktiviranje saborskog mandata kako bi dobio zastupnički imunitet jer se u mnogim aferama spominje i njegovo ime.

Nakon što je podnio ostavku na mjesto premijera, Sanader je imao rok od osam dana da podnese zahtjev za povratak u Sabor. On je to i učinio, a do 15. siječnja ove godine tekao mu je šestomjesečni moratorij za aktiviranje mandata. Od tada je mogao mandat aktivirati bilo kada do kraja ovog saziva Sabora, a sada je to i učinio.

Sanader je pažnju javnosti opet skrenuo u utorak kada je pred saborskim Istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine svjedočio o prodaji ove naftne kompanije. (Hina/E.F.)