Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Reakcije saborskih kolega

'Rijetko tko ide za gubitnikom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I političari oporbenih i vladajuće stranke slažu se da Ivo Sanader ima legitimno pravo tražiti aktiviranje mandata. No, mišljena su različita kako su u pitanju politički motivi.

Marina Buntić Juričić, glasnogovornica predsjednika Sabora Luke Bebića, potvrdila je da je on jutros primio zahtjev Ive Sanadera za aktiviranjem mandata  'To je njegovo legitimno pravo. Ja i jesam i nisam iznenađen tim potezom, no, Sanader na to ima pravo', citirala je glasnogovornica Bebićeve riječi. Dodala je kako je Bebić naglasio da podržava rad Vlade i premijerku Jadranku Kosor. 'Kao jedan od osnivača HDZ-a Luka Bebić podržava program stranke te sve ugovore koje je ona potpisala s koalicijskim partnerima', rekla je glasnogovornica Marina Buntić Juričić. 

Pročitajte i ovo Robert Jankovics sjednica u utorak Predsjednik MIP-a otkrio što će s Banožićevim saborskim mandatom: "Postupit ću u dobroj vjeri" Slika nije dostupna VIDEO: Bianca se vraća u Sabor Sanader: Nisu mi dali da govorim jer me se HDZ boji

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva te zamjenik predsjednice HDZ Darko Milinović izjavio je kako je pravo Ive Sanadera da aktivira svoj saborski mandat. 'Mi smo to i očekivali i to neće uzdrmati vladajuću koaliciju. Mi ćemo i dalje imati većinu u Saboru', izjavio je Milinović. Milinović ne očekuje da će Sanader u Saboru privući dio HDZ-ovih zastupnika, jer, ocijenio je, 'rijetko tko ide za gubitnikom'.

>> Sanader se želi vratiti u politiku!

>> 'Ovo je politički cirkus koji će nas dovesti na rub živaca'

>> Karamarko: Mandati se skidaju

>> 'Očito je da stojimo pred prijevremenim izborima'

>> 'Počela je ultimate fight borba Sanadera i HDZ-a'

'Smatram da imamo čvrstu koaliciju, ali što se iza brda valja, sačekajmo tjedan - dva, pa ćemo vidjeti', rekao je potpredsjednik vlade koji drži mogućim i da Sanader aktivira saborski mandat a da se godinu dana ne pojavi u Saboru.

Osvrčući se na Sanaderovu poruku 'Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada', Milinović je kazao da 'Vlada kopa snažnu jamu gdje udara čvrste armirane temelje borbi protiv korupcije, a tko će pasti u tu jamu, ostaje otvoreno pitanje 'Nikoga se mi ne bojimo', odgovorio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i potpredsjednik HDZ-a te član Predsjedništva stranke Vladimir Šeks. Kazao je kako stranku nije iznenadio Sanaderov zahtjev. 'Ništa nas ne može iznenaditi, ništa nas nije iznenadilo i ničega se ne bojimo, a najmanje eventualnog možebitnog povratka Ive Sanadera u zastupničke klupe', kazao je Šeks.

Upitan zašto možebitni, kratko je odgovorio 'zato što sam tako rekao'. Upitan znači li to da traži neku 'začkoljicu' u zakonu da se Sanader ne može vratiti, Šeks je odgovorio: 'Ništa ja ne tražim'.

Glavni tajnik stranke Branko Bačić kazao je kako Sanaderov zahtjev nije nikakav udarac stranci. 'Nikakav to udarac nije', rekao je Bačić. Na pitanje novinara boji li se HDZ osnivanja nove stranke, Bačić je 'odgovorio samo je jedan HDZ', a Jarnjak je dodao i 'vječan'.

'Molim vas lijepo pa mi smo prošli i dobili rat, mi bi se nekog bojali', odgovorio potpredsjednik Sabora i potpredsjednik HDZ-a i član Predsjedništva stranke Ivan Jarnjak dodajući kako Sanader ima zakonsko pravo za aktiviranjem saborskog mandata.

Vesna Pusić, zastupnica HNS-a, objašnjava kako Ivo Sanader ima formalno pravo za podnošenje zahtjeva za aktiviranjem zastupničkog mandata. 'U političkom smislu, to znači rat unutar HDZ-a na otvorenoj sceni. Očito je da je Sanader shvatio da je sigurniji unutar parlamenta bego izvan njega', objašnjava Pusić.

Naglašava je kako je njezin stav dosad bio da je bolje da završimo sve pregovore oko ulaska u Europsku uniju, a tek tada da raspisujemo izbore, ukoliko donekle normalno funkcioniramo. 'Ukoliko imamo otvoreni rat u parlamentu, jasno je da ne može normalno funkcionirati. Rješenje koje je ovdje najbolje su prijevremeni izbori koje bi premijerka Kosor trebala raspisati. Ovako, više nitko nije siguran da HDZ u parlament ima većinu', dodaje Pusić.

SDP-ova zastupšnica Milanka Opačić kaže kako je sada očito da Sanader cijelu priču prebacuje na politički teritorij i bori se političkim sredstvima. 'Saborski mandat Ivu Sanader neće poštedjeti ukoliko protiv njega krenu istrage, DORH će odmah tražiti njegovo skidanje. On sada vodi bitku sa svojom bivšom strankom', kaže Opačić. Dodaje kako je jasno da u Saboru ima ljudi koji su Sanaderu skloni, a sada je pitanje hoće li oni otkazati poslušnost svojoj stranci. 

'I Kosor i Sanadera nogom u stražnjicu'

Damir Kajin, saborski zastupnik IDS-a kaže kako je već Sanaderovim svjedočenjem pred Povjerenstvom bilo jasno da se ne radi o sukobu opozicije i HDZ-a, nego je riječ o sukobu u vladajućoj stranci. 'Umjesto da budemo taoci sukoba HDZ-a, trebamo i Kosor i Sanadera nogom u stražnjicu i potjerati ih tamo gdje im je mjesto', kaže Kajin i dodaje da je sada jasno da je Sanader puno jači igrač nego što se to opozicija misli.

'On se vratio u završnicu borbe unutar HDZ-a, a borba će se ogledati kada Sanader Vladi krnjeg kredibiliteta uskrati i legitimitet i odvede je na prijevremene izbore', poručuje Kajin. Naglašava kako je na opoziciji da ne drži leđa Jadranki Kosor jer je i ona suodgovorna za agoniju u kojoj se zemlja našla. 'Tako se ne vodi ni trećeligaški klub, a kamoli država', poručuje Kajin.

Treba li se Ivo Sanader vratiti u politiku?

  • Da, on je naš najsposobniji političar
  • Da, stanje se pogoršalo nakon njegovog odlaska
  • Ne, potrebna su nam nova lica u politici
  • Ne, on je kriv što nam se država nalazi 'u banani'

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene