Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanaderu određeno 30 dana pritvora

Raspisana tjeralica: 'Vraćam se za 3 do 4 dana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je MIP jednoglasno skinuo imunitet bivšem premijeru Sanaderu, isto je oko 17 sati učinio Sabor, a sudac istrage Krešimir Devčić odredio mu je jednomjesečni pritvor. Malo iza toga raspisana je tjeralica za bivšim premijerom. Ivo Sanader kontaktirao je odvjetnika.

Nešto iza 21 sat sudac istrage Krešimir Devčić prihvatio je USKOK-ov zahtjev i Sanaderu odredio jednomjesečni istražni zatvor, a Krunoslav Borovec u telefonskom razgovoru za Dnevnik.hr je potvrdio da je za Sanaderom raspisana međunarodna tjeralica. 'Obavijest o tome bit će obznanjena svim članicama Interpola', rekao nam je Borovec. Devčić je pojasnio da je istražni zatvor zatražen jer je, kako je rekao, Sanader u bijegu te zbog toga što postoji mogućnost utjecaja na svjedoke.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar u tijeku istraživanje Policija privela Pernara pred školom, ravnatelj: "Htio je djecu pitati o javnom samosnimanju i ozljeđivanju spolovila" Aleksandar Lukašenko Opasne namjere Lukašenko potpisao zakon koji mu daje doživotni imunitet od kaznenog progona, a jednim potezom eliminirao je i svoje neprijatelje

Javio se sms-om: Nisam u bijegu nego na poslovnom putu i vraćam se za 3 do 4 dana

U međuvremenu Sanader je kontaktirao odvjetnika, a tu nam je informaciju potvrdio Mate Matić, kojemu se javio bivši premijer. 'Još se ne mogu detaljno očitovati mogu li prihvatiti ovu obranu s obzirom na to da sam ja u nekim od postupaka u kojima se spominje Ivo Sanader bio involviran kao branitelj. Ukoliko ne bude kolizije moći ću preuzeti, a ako je bude morati ću ga izvijestiti da ne mogu preuzeti obranu. On se javio sms porukom, obzirom na cijelu medijsku hajku koja se dogodila u večernjim satima, i zatražio od mene da pokušam u njegovo ime izvijestiti sve institucije koje ga traže da on nije u bijegu nego na službenom putu, za koji je imao ranije dogovorene termine, i da se vraća za 3 do 4 dana te da će biti dostupan svakome tko od njega traži bilo kakvu aktivnost. Javit će se na svaki poziv', rekao je za Novu TV Matić.

Zatražio je od mene da pokušam u njegovo ime izvijestiti sve institucije koje ga traže da on nije u bijegu nego na službenom putu, da se vraća za 3 do 4 dana i biti će dostupan svakome tko od njega traži bilo kakvu aktivnost Mate Matić Sanader je ranije potvrdio novinarki Nove TV da zna da mu je ukinut imunitet, ali i dalje ne želi otkriti gdje se nalazi. Prema neslužbenim informacijama, Sanader je preko Slovenije otišao za London. No, zasad je sigurno jedino da je ušao u Sloveniju te nema pouzdanih informacija je li izašao iz nje.

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a nakon što mu je Sabor ukinuo imunitet, od policije zatražio da ga uhiti i od suda zatražio određivanje istražnog zatvora, izvijestilo je večeras Državno odvjetništvo.

Sanaderu jednoglasno ukinut imunitet

Sabor je jednoglasno oko 17 sati prihvatio prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se bivšem premijeru Ivi Sanaderu skine imunitet. Za odluku MIP-a glasovalo je svih 104 zastupnika koji su se nalazili u sabornici.

Glasovanju je prethodila burna rasprava u kojoj je sudjelovao dio saborskih klubova.

Sjednica MIP-a je počela u 14.30. HDZ-ovi zastupnici tražili su da sjednica bude zatvorenog tipa dok su se SDP-ovci tome protivili. HDZ-ov zahtjev nije prošao jer je HDSBB-ov zastupnik Ratko Gajica glasao za javnu sjednicu.

Odluku o skidanju imuniteta Sanaderu MIP je donio u manje od dvije minute.

Bivši premijer je iz svoje kuće otišao oko 10.45 što su snimile i kamere Nove TV. Prema najnovijim informacijama Ivo Sanader je u 11.10 registriran na graničnom prijelazu Bregana, što nam je potvrdio i Krunoslav Borovec iz MUP-a. Tada se već znalo za zahtjev iz DORH-a, no Borovec je u priopćenju utvrdio kako 'u trenutku prelaska državne granice policija nije imala nikakav pravni osnov navedenoj osobi zapriječiti izlazak iz zemlje'.

Zahtjev je upućen u prijepodnevnim satima iz Odvjetništva u kabinet predsjednika Luke Bebića. Da je tamo stigao potvrdila je Marina Buntić, glasnogovornica predsjednika hrvatskog Sabora. Potvrdila je da je zahtjev proslijeđen MIP-u, ali o njegovom sadržaju nije htjela govoriti.

>> Svi usponi i padovi Ive Sanadera

>>'A što da komentiram, po drugi je put ostavio Hrvatsku'

>> 'Šokirana sam Sanaderovim bijegom'

>> VIDEO: Sanader ni u Splitu više nema prijatelja

Još je nepoznato za što se tereti Ivu Sanadera. Cijeli je niz afera, svjedoka i osumnjičenika koji su ga mjesecima teretili da ih je poticao na kaznena djela, od Fimi Medije do HEP-a, i nemoguće je nagađati koji su razlozi ovog zahtjeva.

No, ovo je prvi put u hrvatskoj povijesti da se za jednog hrvatskog premijera traži pritvor. Nije tajna da su mnogi iz HDZ-a ovakav scenarij priželjkivali jer im je ovako u Saboru bio štetan dok ih je svakodnevno prozivao.

Ivo Sanader ovim zahtjevom postaje pravosudni problem. Prema neslužbenim informacijama Ivo Sanader je još jučer zatražio neku dokumentaciju sa sjednica saborskog povjerenstva za privatizaciju Ine. Vjerojatno je i sam bio svjestan da se pravosudni obruč oko njega steže pa da treba i on početi prikupljati dokumentaciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene