Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Sanader je prateći šokantnu utakmicu raspoloženje popravljao i smirivao živce uz čašicu alkohola.


Čitav politički vrh jučer se okupio pod krovom zagrebačke Arene u nadi da će rukometni reprezentativci osvojiti zlato te tako omogućiti da građani koji se nalaze pod udarom recesije zaborave na svoje svakodnevne probleme. Premijer Sanader je prateći šokantnu utakmicu raspoloženje popravljao i smirivao živce uz čašicu alkohola. 

Vezani članci Vlada osuđuje divljanje navijača u Borovu Vlada najoštrije osudila ponašanje navijača u Borovu: "Za to nema i ne može biti opravdanja" Ana Brnabić, Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović Šokantan potez srbijanskog predsjednika: Na javnoj televiziji pokazivao slike masakriranih tijela navijača

To je razumljivo i ljudski, ali nije u skladu sa zakonom koji je predložila njegova Vlada koja pokušava voditi žestoku bitku sa navijačima. Naime, i u starom Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima iz 2003. i u novom, strožem, koji je predložila nova Vlada i koji čeka glasovanje u Saboru, stoji da treba zabraniti pristup u športski objekt osobi za koju se ocjenjuje da je 'pod utjecajem alkohola ili droge, ili koja pokušava unijeti u športski objekt alkohol'. Postoji mogućnost da Sanader nije kršio zakon i da je pio sok od jabuke, ali teško je vjerovati da bi skupi catering napravio takvu pogrešku i premijeru sok natočio u vinsku čašu.

Zakon zabranjuje alkohol čak dva sata prije i poslije utakmice

Kada bi se u ovoj zemlji poštivao zakon, Sanader bi bio kažnjen kaznom od 500 do 10 tisuća kuna ili sa tri dana zatvora. U članku 39 aktualnog zakona stoji da će se spometnutom kaznom kazniti svatko tko posjeduje ili konzumira alkoholna pića prilikom dolaska ili odlaska na športska natjecanja. Člankom 21 potpuno se zabranuju i prodaja i distribucija alkohola unutar športskog objekta. Prema članku 4. vrijedećg zakona posjetitelj utakmice alkohol ne smije konzumirati čak dva sata prije i dva sata poslije utakmice. Na premijerovu nesreću, nigdje u Zakonu ne stoji da je svečana loža izuzeta od ovog zakona.  Tako se u Areni nigdje ovih dana nije mogao pronaći alkohol osim, očito, u VIP loži.

A što se tiče i novog, Sanaderovog zakona, u članku 37 također stoji da će se 'novčanom kaznom od 500 do 10 tisuća kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje tri dana do najdulje 30 dana kaznit će se prekršaj fizička osoba koja posjeduje ili konzumira alkoholna pića'. 

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun nije nam mogao dati komentar na ovo jer leži kod kuće zbog gripe.