Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postignut konsenzus

'Očekujemo deblokadu pregovora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader izrazio je danas zadovoljstvo konsenzusom državnog vrha i parlamentarnih stranaka oko prijedloga europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da se otvorena granična pitanja između Hrvatske i Slovenije rješavaju medijacijom, ističući još jednom da Hrvatska prijateljstvo s drugim državama neće plaćati teritorijem.

'Zadovoljan sam konsenzusom koji smo postigli jučer na sastanku predsjednika i dužnosnika Sabora i Vlade te parlamentarnih stranaka', rekao je Sanader na početku današnje sjednice Vlade. Kazao je da Hrvatska od Slovenije očekuje deblokadu pregovora, a da o mandatu Ahtisaarijeve skupine tek treba razgovarati.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Slika nije dostupna Hrvatska popustila, ali Slovenija neće Sanader: Prihvatili smo francuski prijedlog za deblokadu pregovora

Najavio je da će ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković o tome večeras razgovarati s povjerenikom Rehnom i slovenskim ministrom Samuelom Žbogarom, nakon čega Vlada večeras očekuje prve reakcije Europske komisije na hrvatsko stajalište. 'Očekujemo da će se dogoditi ono što je najbolje i za EU i za obje zemlje, a to je deblokada pregovora i izlazak pred Međunarodni sud pravde', rekao je Sanader.

'Ne pristajemo na političko crtanje granica'

'Hrvatska će ostvariti svoje vanjskopolitičke ciljeve ne dajući teritorij', ponovio je Sanader, poručujući kako ne pristajemo na političko crtanje granica, nego isključivo na utvrđivanje granica u skladu s međunarodnim pravom. S tim u vezi, još jednom je izrazio žaljenje zbog slovenske odluke o raspuštanju mješovitih komisija za granice. Upitao je tko će definirati točke prijepora, jer, kako je kazao, osim Savudrijske vale, navodno, postoje još neke prijeporne točke.

Ustvrdio je da u EU postoji visok stupanj razumijevanja za hrvatsko stajalište te najavio opsežnu diplomatsku akciju u idućih desetak dana, u okviru koje će se iskoristiti i skorašnji sastanak Europske pučke stranke. Sanader je još jednom istaknuo da Hrvatska inzistira na načelima koja su do sada vrijedila u EU, a to su, kaže, solidarnost, poštivanje međunarodnog prava i međusobno neucjenjivanje.

Granično pitanje bilo je i slovenski problem

Ponovio je da granično pitanje nije samo Hrvatski problem, nego i problem Slovenije, koja je s neutvrđenim granicama 2004. ušla u EU. Sanader se još jednom pozvao na zaključke koje je Europsko vijeće donijelo u Helsinkiju 1999. te na Pregovarački okvir za Hrvatsku iz 2005., u kojima stoji da granična pitanja treba riješiti u bilateralnim pregovorima ili pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu. 'Ta dva dokumenta spominju Međunarodni sud pravde', kazao je Sanader, podsjetivši da pregovori ni jedne države do sada nisu bili opterećeni bilateralnim problemima.

Sanader traži sporazum sa Slovenijom o označavanju vojnih groblja

Hrvatski premijer Ivo Sanader zatražio je danas od mjerodavnih institucija da zajedno sa slovenskim institucijama istraže zločin o kojem svjedoči nedavno otkrivena masovna grobnica u Sloveniji te da se odgovorni kazne. 'Tražimo, u ime Vlade, od mjerodavnih institucija da se istraži i ovaj zločin, u suradnji sa slovenskim institucijama i da se mjerodavni kazne', kazao je Sanader na današnjoj sjednici Vlade, ističući kako ni jedan zločin ne smije ostati nekažnjen.

>>Antifašisti osuđuju svaki zločin, ma tko ga počinio

Vlada je danas donijela odluku o objavi sporazuma sa Slovenijom o označavanju vojnih groblja, što će omogućiti da on i stupi na snagu Vlada je danas donijela odluku o objavi sporazuma sa Slovenijom o označavanju vojnih groblja, što će omogućiti da on i stupi na snagu. Na temelju tog sporazuma u dvjema će se državama obilježiti grobovi vojnika i civilnih žrtava koji su u poratnim razdobljima izgubili živote u Hrvatskoj ili Sloveniji, a do sada nisu dostojno pokopani. O provedbi sporazuma brinut će se posebno mješovito povjerenstvo, u kojem će svaka država imati po tri člana.

'Tajna stigmatizirala obitelji'

Dvije države obvezale su se, među ostalim, da će se međusobno izvještavati otkriju li nove vojne grobnice na svom teritoriju. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izvijestila je da je s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom posjetila masovnu grobnicu u Hudoj Jami u Sloveniji, gdje su im slovenski istražitelji kazali kako je među žrtavama u rudniku Barbara bilo i nekih koje su preživjele eksploziju.

'Ti su ljudi pogubljeni bez suda i bez pravde, a tajna kojom je kasnije obavijen rov dodatno je stigmatizirala i kaznila njihove obitelji, koje sve ove godine nisu imale pravo pronaći i dostojno pokopati svoje članove', rekla je Kosor. Izvijestila je i da je u ime Vlade slovenskim istražiteljima ponudila pomoć hrvatskih laboratorija u identifikaciji žrtava.  I Kosor je naglasila važnost otkrivanja počinitelja i nalogodavaca tog zločina. 'Ako ne mogu stati pred lice pravde, onda neka barem stanu pred lice povijesti', rekla je Kosor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene