Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće grobnice u rudniku Barbara

Antifašisti osuđuju svaki zločin, ma tko ga počinio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u današnjem priopćenju povodom otkrivenih posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata u rudniku 'Barbara' u Sloveniji tvrdi da osuđuje svaki zločin, ma tko ga i u koje ime počinio.

Zalijetanje političara osudom NOV-a i Tita, a da se prethodno nije utvrdilo tko su pronađena tijela i tko je odgovoran za njihovu smrt, krajnje je neprihvatljivo, ističe SABA. Savez 'radi istine ističe da je ovo grobište otkriveno znatno ranije, pa se s pravom pita kome je potrebno da upravo u ovom trenu objavljuje ovaj nalaz' i dodaje da su u proljeće 1945. godine na tlu Slovenije djelovale jedinice KNOJ-a iz Slovenije.

Pročitajte i ovo Masovne grobnice kriminalnog miljea u Meksiku - 8 Uboljstva narkokartela Pas s ljudskom nogom u ustima doveo do stravičnog otkrića: "Stavljaju ih u plastične vreće i bacaju u plitke jame" Slika nije dostupna Rasplet slučaja Cipar: Uhićeni sumnjivci za krađu Papandopulosovg tijela iz grobnice

>> 'Rudarski rov Barbara godinama je skrivan'

>> Huda Jama: Žestoke polemike između ljevice i desnice

SABA navodi da je, prateći razvoj završnih ratnih operacija, maršal Tito 14. svibnja 1945. uputio 'depešu' Glavnom štabu Slovenije, koju je ponovio istog dana popodne Glavnom štabu Slovenije kao i Glavnom štabu Hrvatske i komandama armija u kojima traži da poduzmu mjere da se spriječi ubijanje ratnih zarobljenika od strane jedinica, pojedinih organa i pojedinaca. U toj 'depeši' naglašava se da osumnjičene za ratne zločine predaju vojnim sudovima na daljnji postupak, tvrdi SABA, a kao izvor te informacije navode se 'Sabrana djela Josipa Broza Tita'.

Slovenske tvrdnje o partizanima neprihvatljive

Isto tako neprihvatljiva je i tvrdnja pojedinaca iz Slovenije kako su partizani raspušteni, a oni mobilizirani koncem rata počinili brojna zlodjela, netočna je, dodaje se. Zahtijevamo da nadležne državne institucije provedu postupak za utvrđivanje svih relevantnih činjenica o ovom i drugim slučajevima i o nađenom stanju upoznaju javnost, umjesto sadašnjih neutemeljenih i ciljanih insinuacija kojima je očito cilj diskriminacija NOV i maršala Tita, a samim time i ustavnog temelja Republike Hrvatske, stoji u današnjem priopćenju Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA).

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ocijenio je jučer kako je "ovakvih strašnih stratišta" dosad poznato u Sloveniji 600, u Hrvatskoj 840, a u BiH 90. Hrvatska policija, prema njegovim riječima, kontinuirano provodi istrage kako bi pronašla počinitelje ali su, pojasnio je, 'dosad na žalost obrađena samo 24 stratišta u Hrvatskoj'. Nekoliko stotina mumificiranih posmrtnih ostataka žrtava likvidacija koje su diljem Slovenije izvodile jugokomunističke vlasti poslije II. Svjetskog rata, otkriveno je sondažom zatrpanog rova nekadašnjeg rudnika ugljena nedaleko Laškog blizu Celja, objavili su prošloga tjedna slovenski mediji.

Rov Barbara blokirana i zatrpana betonskom dekom

Sondažu su počeli još u kolovozu prošle godine stručnjaci Vladinog Povjerenstva za istraživanje rata i poraća, jer je, prema usmenim izvorima, u rov Barbara kod naselja Huda jama krajem svibnja ili početkom lipnja 1945. bilo bačeno nekoliko tisuća ubijenih slovenskih domobrana, hrvatskih civila s 'križnog puta', te njemačkih oficira, a rov kasnije zatrpan i blokiran betonskom dekom.

Kako su javili slovenski mediji, grobno mjesto je nakon otkrivanja zaštićeno, a pokrenuta je i uobičajena kriminalistička istraga protiv nepoznatih počinitelja pod sumnjom da su izvršili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika. Postupak vodi policijska uprava Celje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene