Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Gordana Jandrokovića i Samuela Žbogara, s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom trebao bi se održati nakon Uskrsa, izjavio je u srijedu hrvatski premijer Ivo Sanader, nakon što je objavljeno da je otkazan za danas predviđeni trojni sastanak.


Ne znam razloge otkazivanja sastanka, no na njemu bi ministar Jandroković iznio naše stajalište oko nadopunjene Rehnove inicijative, rekao je Sanader novinarima. Po njegovim riječima, danas bi se trebao održati sastanak povjerenika Rehna s trojkom Europske unije - predstavnicima Francuske, Češke i Švedske. Hrvatska još jednom inzistira na konačnom razdvajanju graničnog pitanja od procesa pristupanja Europskoj uniji. Slovenija je ušla u EU s istim otvorenim pitanjem, i ne mogu biti primijenjeni dvostruki standardi - ako je mogla Slovenija ući u EU, može i Hrvatska, istaknuo je Sanader.

Vezani članci Olena Zelenska Pismo koje bi moglo okončati rat u Ukrajini: Prva dama Ukrajine potrudila se da dođe u ruke kineskog predsjednika Slika nije dostupna Bildt i Rehn pozdravili dogovor Hrvatske i Slovenije

>> 'Ako odbijemo novi prijedlog završit ćemo kao Turska'

'Politički vući crtu granice nikada nije donijelo ništa dobro'

Pritom je ponovno pozvao Sloveniju, na dan kad Hrvatska postaje članicom NATO-a, da deblokira pregovore, iako, kako je rekao, 'nije siguran da će to učiniti'. Pitanje graničnog spora ne može se rješavati političkom medijacijom, jer politički vući crtu granice nikad nije donijelo dobro, već samo nove probleme, rekao je Sanader. Zato Hrvatska inzistira da se poštuje međunarodno pravo, a u slučaju graničnog spora među državama to treba riješiti Međunarodni sud pravde, koji je tijelo UN-a, istaknuo je Sanader.

>> Odgođen trojni sastanak Jandroković-Žbogar-Rehn

U srijedu se trebao održati novi krug pregovora povjerenika Rehna s dvojicom ministara o okviru unutar kojega bi djelovala stručna skupina za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i pitanja nastavka hrvatskih pristupnih pregovora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju