Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak u devedesete

'Odbijemo li, možemo završiti kao Turska'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zanimalo nas je što Hrvatska može očekivati ako odbije najnoviji prijedlog Olli Rehna. Naši sugovornici kažu da je na vanjskopolitičkom planu izgledna sudbina Turske, a na unutarnjopolitičkom povratak u '90-te.

Novi krug razgovora o rješavanju graničnog spora i deblokade trebao se održati večeras u Bruxellesu sa šefovima diplomacije Hrvatske i Slovenije, no odgođen je jer u Bruxelles još nije stigao hrvatski odgovor. Slovenci su još u ponedjeljak dojavili u Bruxelles da prihvaćaju najnoviji Rehnov prijedlog, a mi se još nismo izjasnili. Prema pisanju pojedinih medija i brojnim 'neslužbenim informacijama', moguće je da Hrvatska neće prihvatiti prijedlog, ali i u tom pogledu postoje dvije varijante: da ga nećemo ni odbiti, nego ćemo ga nadograditi, ali i ona po kojoj bi u potpunosti odbili prijedlog.

Pročitajte i ovo Traktori blokirali autocestu - 3 Veliko nezadovoljstvo Poljski poljoprivrednici traktorima blokirali autocestu prema Njemačkoj Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

>> Odgođen trojni sastanak Rehn-Žbogar-Jandroković

Dr. Damir Grubiša za Dnevnik.hr je kazao da će nas EU tada jedine smatrati odgovornima za naš zastoj u pregovorima te kaže da je vrlo izgledno da ćemo završiti kao Turska, odnosno da će nam umjesto skorog ulaska u Uniju ponuditi neko kompromisno rješenje. Po Grubiši Hrvatska nema drugog izbora nego prihvatiti Rehnov prijedlog, jer nam u suprotnom prijeti da iz druge europske lige padnemo u treću.

>> Spor s Hrvatskom tehnički rješiv za nekoliko mjeseci

'Nezadovoljstvo proširenjem bi se slomilo na nama'

'Jedna od nepovoljnih posljedica bi bila ta da se ne održi međuvladina konferencija o Hrvatskoj i da se do daljnjeg odgodi proširenje. Dio zemalja EU će biti protiv daljnjeg proširenja jer su ionako već zasićeni proširenjem,a i stoga jer je posljednje proširenje ostavilo loš dojam, posebice Bugarska i Rumunjska. Tada će reći 'mi smo vam nudili dva prijedloga, vi ste ih odbili i zašto da se više bavimo vama i ulaskom u EU?' Nezadovoljstvo proširenjem bi se slomilo na nama, a europski političari će djelovati impulzivno', rekao je za Dnevnik.hr Damir Grubiša.

>> Sanader pozvao Sloveniju da deblokira hrvatske pregovore

Grubiša kaže da nemamo alternative jer je Rehn dobio podršku Europske komisije, a da mi moramo izgubljene situacije pretvoriti u pobjedničke. Upozorava da je lijepo inzistirati na međunarodnom pravu, ali i da ono ima dvije strane medalje, jer bi se u tom slučaju vjerojatno odlučivalo po aglosaksonskom pravu i na načelu pravičnosti, što nama ne ide na ruku.

'Logično da je Slovenija u prednosti jer je najuspješnija nova članica EU'

'Jasno je i posve logično da je Slovenija u prednosti. Ona je članica EU, ali i najuspješnija nova članica EU. Ima najveći rast BDP-a od svih novih članica i prva je uvela Euro. To su za EU najvažniji pokazatelji. Možemo mi za Sloveniju tvrditi da su marginalci i uskogrudni, ali svi pokazatelji su na njihvoj strani. A ako prihvatimo Rehnov prijedlog mi nismo u ničemu popustili. Ona nas samo treba povesti prema zajedničkom rješenju', kazao nam je Grubiša.

Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s europskom unijom, kaže da su za nju najgore posljedice koje bi osjetili na unutarnjopolitičkom planu. U tom bi slučaju, dio političke scene odustao od provođenja reformi poput reforme poljoprivrede, što bi uništilo hrvatsku poljoprivredu. Pusić se pribojava da bi u tom slučaju dio političke scene skrenuo u populizam i skrenuo u desno, odnosno da bi se vratili u devedesete.

Sreća naša da je Rehn na kraju mandata i treba mu rezultat

Ona se ne slaže sa Grubišom i time da bi smo završili kao Turska. Po njoj je sigurno da bez prihvaćanja Rehnovog prijedloga da pregovore nećemo završiti do kraja godine, ako uopće još postoje takve šanse. 'No, i dalje će Europskoj uniji bitno da mi uđemo što prije zbog cijele regije i ostalih zemalja kojima smo mi uzor. Tu je i dalje bitno geopolitičko pitanje. A u vrijeme ove krize sada su bitnija ekonomska pitanja nego političko pozicioniranje. Dobra je stvar za nas što je Rehn pri kraju mandata pa želi nešto napraviti u našem pitanju kako bi imao jedan rezultat za pokazati. Inače bi nas zaboravili potpuno', kaže Pusić.

Vesna Pusić kaže samo da ne smijemo unaprijed zbog političkih bodova i lokalnih izbora vikati da na ništa ne pristajemo, ali niti unaprijed pristati na sve. 'Mi znamo naše minimalne uvjete. To su rješenje granica na osnovu međunarodnog prava i skidanje svih blokada po pitanju prigovora granice. No, kad se radi o međunarodnom pravu treba vidjeti sadržaj. Ako će odlučivati tri suca, nama odgovara. Ne odgovara nam da odlučuju tri političara. Ne smijemo odustati od ovog sadržaja', zaključuje Pusić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene