Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Fimi media

Danas napokon presuda za megaslučaj koji traje već cijelo desetljeće: Hoće li se Sanader pojaviti na sudu?

Ivo Sanader u sudnici
Ivo Sanader u sudnici DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivo Sanader Ivo Sanader Foto: DNEVNIK.hr Ivo Sanader u sudnici Ivo Sanader u sudnici Foto: DNEVNIK.hr Luka Bebić Luka Bebić Foto: DNEVNIK.hr +0 Branka Pavošević Galerija 1/4 >>
Megaproces, jedan od najkompliciranijih i najintrigantnijih slučajeva - Fimi media približio se svojoj završnici. Danas će biti objavljena presuda Ivi Sanaderu, HDZ-u i drugim suoptuženima u slučaju koji traje cijelo desetljeće. No kakva god bila odluka sudskog vijeća - ona je nepravomoćna.

Deset godina stariji i narušenog zdravlja, prije nekoliko dana Ivo Sanader zamolio je: "Ja sam vas mislio zamoliti da, s obzirom na situaciju i s križima, i da sam još s terapiji i na situaciju s COVID-om, evo da me pustite..."

Pročitajte i ovo Denis Lingart osuđen na 13 godina zatvora Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na električnom romobilu: Pištoljem prijeto djelatnicima Slika nije dostupna Strani mediji o presudi 'Ovo je pravi uvid u stanje političkog sustava u Hrvatskoj'

Pitanje je i hoće li doći na izricanje presude u slučaju Fimi media. Optužen je da je kreirao korupcijski lanac pa se izvlačio novac iz državnih tvrtki za crne fondove HDZ-a preko marketinške agencije Fimi media. Na optuženičkoj klupi je i HDZ.

"U ovom slučaju ne može i ne smije biti kolektivne odgovornosti. HDZ je, kao što znate, stranka od više od 200 tisuća članova, pošteni ljudi koji ne smiju odgovarati za nešto što su počinili ili nisu počinili, što će u konačnici reći sud", kaže HDZ-ovac Damir Habijan.

Na prvom su suđenju prije šest godina optuženici nepravomoćno osuđeni, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud. Ponovljeno suđenje u aferi teškoj 70 milijuna kuna počelo je prije četiri i pol godine. Tada je bivši premijer govorio: "...a to je da optužnica konstrukcija, da ničim nije dokazana i to se sve više potvrđuje."

Suoptuženici su na prvom suđenju priznali da su krivi, u drugom pak uglas poručivali da nisu.

"Naravno da čovjek očekuje da se nešto dogodi drugačije i povoljnije, ali doista ne bih htio kalkulirati, nadam se da će ipak biti nešto povoljnije za njega“, kaže odvjetnik Mladena Barišića, Tomislav Grahovac.

"Stav je obrane da se radi o možda financijskom prekršaju, neurednom vođenju poslovnih knjiga, ali da nije imala svijesti što je bitan element ovog djela", kaže odvjetnik Branke Pavošević, Neven Gotal.

Pravosudni problemi sežu u prosinac 2010. godine kad je Sanader uhićen u Austriji. Godinu prije još je pozirao u Banskim dvorima. Bio je utjecajan, s mnoštvom suradnika, prijatelja, uz njega su ostali rijetki, poput Luke Bebića.

"Postoje prijatelji koji su ti prijatelji samo onda kad ti sve ide u redu i kad si na nekom položaju i kad ti neće reći dobar dan", kaže Bebić.

Ima i svoj stav o kazni koju Sanader izdržava. "Zna i hrvatska javnost da su mnogi koji su bili agresori na Hrvatsku i činili ratne zločine po Hrvatskoj i bili osuđeni na dugogodišnje robije da su daleko manje bili na izdržavanju kazne, to možda nije za usporedbu, ali nije loše da se zna", kaže.

Bivše suradnike Sanader je viđao uglavnom u sudnici. Oni koji su prali ruke, danas o slučaju ne žele. Jadranka Kosor i Ivan Jarnjak ispričali su da ne mogu jer su svjedočili na sudu. Što sadrži Jarnjakova tajna bilježnica, koje je dokumente Branka Pavošević zakopala u svom vrtu, u intrigantnom postupku curile su informacije, mijenjali se suci.

"Kakva god odluka u konačnici bude uvijek su te osobe s velikim tragom ostale obilježene i njihov život nikad više neće biti isti kao što je bio prije tih postupaka", zaključuje odvjetnik Grahovac.

Još jednu nepravomoćnu presudu Ivo Sanader čeka na izdržavanju kazne u predmetu Planinska, jedini slučaj koji je dočekao pravomoćnost. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene