Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otišao bez objašnjenja

"Ja sam svoju dionicu odradio": Prošlo je točno deset godina otkad je Ivo Sanader podnio ostavku

Chris Martin, Dakota Johnson (Foto: Profimedia)
Chris Martin, Dakota Johnson (Foto: Profimedia) Profimedia
Aktualno Galerija +0 Chris Martin, Dakota Johnson (Foto: Profimedia) Galerija 1/1 >>
Bio je neupitni vladar hrvatske politike, a onda se iznenadao povukao. U mjesecima koji su uslijedili počele su se otkrivati najveće korupcijske afere u povijesti Hrvatske. Tragovi su vodili do samog vrha države.

Tadašnji premijer Ivo Sanader za 1. srpnja sazvao je konferenciju za novinare. Špekuliralo se u to vrijeme da bi se mogao kandidirati na predsjedničkim izborima koji su bili planirani krajem te godine. No ono što je Sanader izgovorio na konferenciji šokiralo je i novinare i cijelu javnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano"

„U životu postoje trenuci za nove početke. Ja sam osobno zaključio da je ovo za mene takav trenutak. Ja sam svoju dionicu odradio. Sada je vrijeme za druge. To je pravilo i života i to je pravilo i politike“, rekao je i nastavio:
„Odgovorit ću odmah unaprijed i na dva moguća pitanja – prvo, Bogu hvala, nisam bolestan. I drugo, u javnosti se nagađalo o mojoj mogućoj dužnosti u nekoj od europskih institucija. Priznat ću, točno je, bilo je takvih ponuda, no nisam ih prihvatio.“

Sanader je kao svoju nasljednicu predložio Jadranku Kosor. Za svoj 56. rođendan Kosor je na dar dobila – premijersku poziciju. 

„Predložit ćemo predsjedniku Republike da novi mandatar bude, tj. novi predsjednik Vlade, odnosno predsjednica Vlade bude gospođa Jadranka Kosor. Za to imamo preko 80 potpisa, 83 potpisa naših koalicijskih partnera, odnosno saborskih zastupnika koji sada čine većinu. A stranka je danas na nekim sjednicama predložila pa sam vam to dužan reći, ja sam to prihvatio, da se izmijeni statut i da se uvede i funkcija počasnog predsjednika HDZ-a koji će imati pravo glasa na svim sjednicama svih stranačkih tijela. Ja sam to prihvatio i mislio sam da će to biti znak da ja odlazim iz politike, ali politika sigurno neće izaći iz mene, da parafraziram neke slične izjave“, zaključio je Sanader i zahvalio novinarima. Kada su inzistirali na objašnjenjima, nervozno se pokupio iz prostorije.

Tjerala ga Merkel? 

Govorio je da neće trgovati hrvatskim teritorijem, a nagađalo se da je otišao zbog pritiska Angele Merkel. Iako je iz optužnica koje su uslijedile poslije njegova odlaska postao jasno da su ga one "pogurnule" s premijerske pozicije, Sanader nikad nije decidirano rekao zašto je otišao.

Ivo Sanader zaista se neko vrijeme držao dalje od politike. Jadranki Kosor, koju je ostavio u problemima, to ljeto navodno se nije javljao na mobitel. A onda je pokušao puč u vlastitoj stranci.

"HDZ nije stranka od 12 posto"

"HDZ nije stranka od 12 posto", rekao je 3. siječnja 2010. vidno ljutit, aludirajući na prvi krug predsjedničkih izbora na kojima je HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang osvojio samo 12 posto glasova. Rekao je tada da je pogriješio što se povukao iz politike. U nekoliko mjeseci Sanaderova izbivanja iz političkog života u Hrvatskoj su se počele otkrivati neke od najvećih korupcijskih afera, a sve se češće čulo da glava korupcijske hobotnice vodi upravo prema bivšem premijeru. Jadranka Kosor, koja je državu dobila u vrijeme teške gospodarske krize, brzo je reagirala. Počasnog predsjednika izbacila je iz stranke.

Lice s tjeralice 

Počeo je pad nekad najmoćnijeg čovjeka u državi. Nekoliko mjeseci poslije DORH je tražio ukidanje zastupničkog imuniteta zbog Fimi medije. Sanader je pobjegao iz Hrvatske. Krenuo je prema SAD-u, ali ga je, na temelju raspisane tjeralice, uhitila austrijska policija. Fimi media, Hypo, Ina MOL, slučaj Planinska... Optužnice su se nizale jedna za drugom, pred očima zapanjenje javnosti koja je u nevjerici pratila priče o zamračenim desecima milijuna državnih kuna.  

Svaki Sanaderov sudski proces pretvorio se u trakavicu. Sanader danas ima tek jednu pravomoćnu sudsku presudu. U aferi Planinska Ivo Sanader, odlukom Vrhovnog suda, dobio je šest godina zatvora.

„Riječ je o osmišljenoj političkoj korupciji u njezinu najtežem obliku. Također je pravilno uzeta u obzir izuzetna pogibeljnost postupanja koje se očituje u tome da je optuženik najteži oblik političke korupcije sam osmislio, a u realizaciji kriminalnog plana i njegovu prikrivanju bio je ustrajan. Riječ je o korupciji koja se provodila kao način života u uvjerenju da je obnašanje najodgovornijih funkcija u društvu osnova bogaćenja, a u svemu je bilo dominantno koristoljublje. Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je tim okolnostima dan premali značaj“, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

Sanader je danas upućen u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvora koji će odlučiti gdje će služiti pravomoćnu šestogodišnju kaznu za aferu Planinska zbog koje ga, uz zatvor, očekuje i ovrha nezakonito stečenih 17,5 milijuna kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene