Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi zadovoljni

Samo točni podaci: Barkodom protiv zamjene pacijenata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promjene u bolnicama već se događaju. Naime, pacijenti dobivaju narukvicu s barkodom. Liječnicima i sestrama tako će odmah i na jednom mjestu biti dostupni svi njihovi podaci.

Putem narukvice na zapešću sve je poznato - ime, prezime i datum rođenja pacijenta. 'Kod očitavanja tog čipa se zna koji su moji problemi i na koji način se liječim', objasnila je Marica Magdić.

Pročitajte i ovo Ilustracija rad kao vikendom U bolnicama na dan izbora samo hitni slučajevi: Objavljeno što će biti s naručenim pacijentima Slika nije dostupna mjere ukinute, ali... Provjerili smo u kojim su bolnicama ipak dopušteni posjeti pacijentima

Narukvicu pacijent mora nositi dok god je u bolnici. 'U svakom trenutku, u kretanju po bolnici, pacijenta možemo identificirati i vidjeti na kojem odjelu leži. Manja je mogućnost gubljenja pacijenta jer u svakom trenutku vidimo njegove podatke i njegov matični odjel', kazala je medicinska sestra Irena Rašić.

U nekim bolnicama liste čekanja veće tri do četiri puta!

Označavanjem pacijenata barkodom sprječava se zamjena identiteta. 'Pomoću te narukvice ih identificiramo sa 100 posto sigurnosti i eliminiramo mogućnost da se, ne daj Bože, na krivom pacijentu primjeni nekakav postupak', kazao je Mislav Rakić, liječnik u KB Dubrava.

A upravo je zbog takve pogreške prije dvije godine u jednoj hrvatskoj bolnici pacijentu odstranjen krivi organ. 'Mi s barkodom kodiramo narukvicu pacijenta i povijest bolesti i vidimo da li se radi o istom pacijentu, o istim podacima, je li je sve uvedeno na isti i točan način', objasnila je Rašić.

U bolnici u Dubravi pacijenti nose narukvice već drugi mjesec. Zadovoljni su svi, liječnici, sestre, pacijenti.'Odlično je, manja greška, sve ima na njoj', kazao je pacijent Jasmin Veljančić. Osim sigurnosti, narukvice donose uštedu i praktičnost. Papirologija pri hospitalizaciji smanjila se, a time i bolnički troškovi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene