Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Početnu mjesečnu plaće od oko 5.000 eura nude skandinavski poslodavci hrvatskim liječnicima specijalistima za rad u njihovim zemljama, pokazale su ponude na Sajmu karijera u zdravstvu koji je danas u Zagrebu izazvao veliko zanimanje studenata medicine i specijalizanata.


Na sajmu su se predstavili poslodavci iz Švedske, Danske, Njemačke i Velike Britanije, a traže specijaliste svih profila – liječnike obiteljske medicine, psihijatre, oftalmologe, kardiologe, radiologe, patologe i interniste.

Vezani članci Drvosječa Pakao na poslu: Situacija je vrlo brzo eskalirala, našao se u groznim problemima Rad i plaća te uvjeti rada Top lista najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj: Pogledajte tko su ''sretnici'' i koliko zarađuju

U ponudama navode da je pet tisuća eura osnovna mjesečna plaća za početnika, no sve dodatne obaveze, dežurstva i prekovremeni rad, posebno su plaćeni.

Potraga je i za medicinskim sestrama koje, primjerice, u Velikoj Britaniji mogu dobiti posao u kućnoj njezi, plaćen 14 funti po satu.

Međunarodni putujući sajam 'Karijere u bijelom' prvi put u Zagrebu je održan 2012., a organizatori ističu da je zanimanje značajno poraslo otkako je Hrvatska postala članicom EU.

Zainteresiranima je obično najveća prepreka visoki stupanj poznavanja jezika koje poslodavci traže, kaže voditeljica organizacije Sajma u Hrvatskoj Silva Karpowicz Rukavina.

Svaki mjesec 50 liječnika traži potvrdu za odlazak u inozemstvo

Karpowicz Rukavina ističe veliko nezadovoljstvo među mladim hrvatskim liječnicima. “Potplaćeni su, nedostaje im radnog materijala i uvjeta da bi radili medicinu 21. stoljeća. S druge strane, u Njemačkoj je oaza za mlade liječnike. S liječničkom licencom i certifikatom o znanju jezika, vrlo brzo mogu dobiti specijalizacija s najmanjom mjesečnom plaćom od 2200 eura, jeftinim smještajem za bolničko osoblje, besplatnim tečajevima poslovnog jezika. Uz to, poslodavac se brine za njihovo profesionalno usavršavanje i novčano stimulira dodatno zalaganje.

Život strancima nije problem jer je danas u njemačkim bolnicama većinom multikulturalno okruženje”, kaže Karpowicz Rukavina.

O velikom interesu hrvatskih liječnika za odlazak u inozemstvo svjedoče i podatci Hrvatske liječničke komore. Naime, od ulaska Hrvatske u EU do 1. listopada ove godine čak 755 liječnika od Komore je zatražilo potvrde za odlazak u inozemstvo. Među njima najviše je anesteziologa, ginekologa, radiologa i internista, većinom u dobi od oko 40 godina. Riječ je o specijalistima, u čije je školovanje hrvatska država utrošila više stotina tisuća kuna, a najčešće destinacije su im Njemačka i Velika Britanija, nešto manje Irska, Austrija i Švedska.

Velika je potražnja i za medicinskim sestrama, posebno u gerontologiji i njezi starijih, najtraženijim zanimanjima u zapadnoeuropskim zemljama, sa sve većim udjelom starije populacije.

Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara I tehničara kaže da je u zadnjih godinu dana na rad u inozemstvo otišlo oko 400 visokoobrazovanih medicinskih sestara, najviše u Njemačku i Irsku.

Rezultat je to opće situacije u sestrinstvu i zdravstvu, u kojemu se danas u Hrvatskoj medicinskim sestrama ne priznaje VSS koeficijent, a prava sestara iz godine u godinu se smanjuju, ističu u sindikatu sestara, u kojemu raspolažu podacima s terena i svakodnevno se suočavaju s ignoriranjem sustava.

Putujući medicinski sajam organizacije Karijere u bijelom (Careers in White International) godinama regrutira medicinsko osoblje za rad u zapadnoj Europi.

Nakon već tradicionalnih sajmova u Splitu, Rijeci i Zagrebu, sutra će se sajam prvi put održati i u Osijeku. Osim u Hrvatskoj, ove će se jeseni održati i sajmovi u Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj I Mađarskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju