Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ionako ih fali

Svaki mjesec 50 liječnika traži potvrdu za odlazak u inozemstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srijedu počinje novi krug pregovora u zdravstvu. Pregovarat će se o smanjenju dodataka na plaće. Liječnički sindikat nije pozvan. A nezadovoljstvo među liječnicima sve je veće. Prema najnovijim podacima Hrvatsku je u posljednjih godinu dana napustilo njih više od 100.

Mjerodavni ministar ukinuo bi dodatke od 4, 8 i 10 posto po osnovi ostvarenih godina radnog staža. Pa bi tražio model kako nagraditi one, kako kaže - dobre radnike.

Pročitajte i ovo Plakat ispred doma zdravlja Nelojalna konkurencija Plakatima vrbuju liječnike, razljutili ostatak Hrvatske: ''Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio'' Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..."

Sindikati koji će s ministrom sjesti za stol poručuju da će na smanjenje plaća teško pristati. Na pregovore nije pozvan liječnički sindikat, jer su ranije odbili potpisati Kolektivni ugovor.

Predsjednik liječničke Komore tvrdi da je sve izraženije nezadovoljstvo među liječnicima. Njih čak 750 želi otići iz zemlje. 'To je negdje oko 50 liječnika mjesečno traži potvrdu za odlazak da radi izvan Hrvatske. Činjenica je da mi moramo nešto raditi na tome da doktori rado ostaju raditi u Hrvatskoj', kaže primarijus Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Zbog odlaska liječnika Hrvatska je izgubila 325 milijuna kuna

Brojke obeshrabruju. Samo tijekom ljeta, trbuhom za kruhom, odselilo je više od 10 liječnika. 'Sada imamo ažurirane podatke koje naravno prikupljamo. Izaći ćemo s njima krajem godine. Ali broj je debelo premašio stotinu', kaže dr. sc. Krešo Luetić, tajnik Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Primarijus Minigo ističe kako je upravo najveći problem što odlaze mladi liječnici. 'Ono što zabrinjava, odlaze zapravo već oni koji su tek završili fakultet, dakle, uopće ne pomišljaju da rade u Hrvatskoj. Odlaze van. A jasno ima i puno specijalista, ima i doktora znanosti i magistara znanosti', kaže Minigo.

Državu školovanje jednog subspecijalista stoji gotovo 4 milijuna kuna. A sve više njih zbog teške situacije u zdravstvu, svoje znanje koristi izvan domovine - gdje trenutačno nedostaje gotovo 5 tisuća liječnika. A sutra će o njihovim pravima i budućnosti pregovarati svi - osim njih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene