Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nastavak suđenja za Grubore

Sačić: 'Čuo sam tko je ubio civile u Gruborima, ali nemam dokaza'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni načelnik sektora specijalne policije Željko Sačić izjavio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu kako je čuo tko je nakon akcije "Oluja" 1995. ubio civile u selu Grubori, ali to ne može reći, jer nema dokaze.

Željko Sačić, koji je u odvojenom postupku osumnjičen, jer nije poduzeo ništa, kako bi spriječio taj zločin ni kaznio počinitelje, na suđenju zapovjednicima grupa specijalne policije Frani Drlji i Boži Krajini, rekao je kako on nije donio zapovijed o toj akciji nazvanoj "Knin 95", već Ured predsjednika Republike. Cilj te akcije je bila provjera terena, kojim je trebao proći 'Vlak slobode', rekao je Sačić. U toj je akciji bila uključena Antiteroristička jedinica Lučko, čijoj se dvojici pripadnika sudi, zbog ubojstva šestero starijih srpskih civila i paleži kuća u selu Grubori pokraj Knina 25. kolovoza 1995.

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece Slika nije dostupna Slučaj Grubori Svjedok general Markač: 'Bilo me strah da predsjednik Tuđman iz vlaka ne vidi dim'

>> Ćelić o Gruborima: Što se dogodilo znaju samo oni koji su prošli kroz selo

Sačić tvrdi kako akcija nema veze s akcijom 'Oluja obruč' na koju se odnosi njegova zapovijed, usmjerena na 'neutralizaciju' zaostalih neprijateljskih skupina nakon 'Oluje', u kojoj se ne spominje ATJ Lučko.

'To je prijevara koju su mi napakirali iz krim-policije, zbog političkog progona' , ustvrdio je Sačić, protiv kojega još uvijek traje istraga, zbog ratnog zločina u Gruborima.

Ispričao je kako je, po nalogu nadređenog generala Mladena Markača, u Grubore došao tek 24 sata nakon tog događaja s ciljem da utvrdi jesu li u tom zaseoku sjeverozapadno od Knina ubijeni civili i je li to mjesto u zoni odgovornosti specijalne policije, budući je zapovjednik postrojbe Josip Čelić lažno, noć ranije, napisao u izvješću kako nije zatekao civile, te da nije bilo uporabe oružja.

Sačić je rekao kako su on i Markač tek 2005. od haških istražitelja doznali kako Čelić nije napisao 'realno izvješće',  jer je napustio postrojbu i ostavio je 'obezglavljenu', bez zapovjedništva, nakon što se počelo pucati.

'To je bio šok za sve nas, nikad se nije dogodilo da imamo lažno izvješće', rekao je.

Suprotno tom izvješću, Sačić je, kaže, u Gruborima vidio mrtvog muškarca Đuru Karanovića i čuo kako je u zapaljenoj kući tijelo zapaljene starice, pa je zaključio kako se djelovalo s više vrsta vatrenog oružja, možda i jačeg kalibra. Kaže kako mu je tada bilo logično da je u Gruborima došlo do razmjene vatre, jer mu je jedna starica za mrtvog mlađeg muškarca rekla da je bio neprijateljski vojnik. Sačić se prisjetio da je nakon toga Markač na sastanku s pripadnicima postrojbe naredio Čeliću da se očituje o tom slučaju. Tvrdi da je Čelić lagao na sudu kada je rekao da mu je on diktirao drugo izvješće u kojem je navedeno da su ubijeni civili stradali kao kolateralne žrtve oružanog sukoba.

Ispričao je također kako je zvao i zapovjednika jedinice Lučko Josipa Turkalja s kojim je 27. kolovoza otišao u Grubore, gdje su još uvijek bila mrtva tijela, iako je civilna policija tamo bila dva dana ranije.  ispričao je i kako se iz Turkaljevog izvješća Markaču vidjelo da su svi zapovjednici grupa napisali svoja izvješća, osim Drlje, koji je tvrdio da on nije bio vođa grupe u Gruborima, jer ga nitko o tome nije obavijestio.

Nakon nekoliko mjeseci MUP je od UN-a dobio upit o tome zašto su ubijeni civili, posvjedočio je Sačić, koji tvrdi da su svi nadležni u tom slučaju bili obavješteni. Napomenuo je i kako je podnošenje kaznenih prijava u nadležnosti policije i državnog odvjetništva, a ne specijalne policije.

Suđenje se nastavlja 28. siječnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene