Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Grubori

Svjedok general Markač: 'Bilo me strah da predsjednik Tuđman iz vlaka ne vidi dim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni zapovjednik specijalne policije Mladen Markač svjedoči na suđenju za zločin u selu Grubori, gdje je nakon akcije Oluja 1995. ubijeno šest starijih srpskih civila.

Mladen Markač sjeo je na klupu za svjedoke na suđenju za ratni zločin u selu Grubori 1995. godine. Odmah je sudu rekao kako mu je taj slučaj jako dobro poznat, jer je zbog njega bio u haškom pritvoru.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u New Yorku - 2 Mnogi su bez struje Ekstremni vremenski uvjeti: Velika zimska oluja pogodila istok SAD-a, a stiže još jedna nevolja Slika nije dostupna Ubojstva srpskih civila Svjedočio Ivan Čermak: Ni danas ne znam što se dogodilo u Gruborima

Slučaj Grubori: 'Sačić mi je diktirao izvješće o ratnom zločinu'

U trenutku kad se zločin dogodio Markač je bio pomoćnik ministra MUP-a i zapovjednik specijalne policije. HV i MUP su na zahtjev splitskog i gospićkog zbornog područja započeli akciju čišćenja terena, jer je postojala opasnost od zaostalih terorista i mina. Akcija je, rekao je Markač, bila nužna zbog sigurnosti naše policije, ali i građana, koji su se tamo vraćali.

Nakon provedenih pretraga, izvješća su se slala u Glavni stožer HV-a i ministru MUP-a Jarnjaku. "Prije same akcije imali smo karte na kojima smo imali procjene naše obavještajne službe gdje su mine, a gdje zaostali teroristi", rekao je Markač.

"Večer prije Grubora obavljena je priprema. Izdvojeno je 560 specijalaca, a za zapovjednika je određen Zdravko Janjić. Akcija se radila kvadrat po kvadrat i svi smo imali svoje zaduženje", opisao je Markač.

Za Grubore čuo dan kasnije od generala Červenka

Markač je sudu rekao kako je imao neograničeno povjerenje u svoje suradnike i nikad nije provjeravao njihove informacije. "Temeljna policija uspostavila je postaje, ali su se bojali šuma i napada iz njih i zato smo morali čistiti taj teren od terorista. To je bila glavna zadaća specijalne policije", pojasnio je Markač.

"Tijekom akcije specijalci su morali evidentirati koliko civila živi na tom području. Imali su i naputak da u slučaju sukoba izmjeste civile kako ne bi stradali", rekao je Markač sudu. Istaknuo je kako nije znao u vrijeme te akcije da tadašnji zapovjednik ATJ Lučko, Josip Čelić, nije na terenu.

"Za Grubore nisam znao taj dan. Zadaća je izvršena, napisano je izvješće i poslano u Zagreb. Drugi dan me zvao general Červenko i pitao što se dogodilo u Gruborima", opisao je Markač.

Strah od Tuđmana u Vlaku slobode

"Kad sam čuo za Grubore, nazvao sam (Željka) Sačića i rekao idi u Knin, u policijsku postaju i provjeri što se dogodilo. Drugo jutro me nazvao i rekao da policija čeka predstavnike međunarodne zajednice, koji su imali pravo biti tamo. Naša policija je dobila dojavu za paljevinu, ali nisu znali za žrtve", naglasio je svjedok Markač.

Markač je nastavio rekavši kako je dao nalog Janjiću da mu podnese izvješće o Gruborima. "Specijalci nisu imali razlog za bilo kakvo postupanje", rekao je Markač.

"Kad je prolazio Vlak slobode, vidio sam dim. Bio sam ljut jer nije naloženo nikakvo postupanje. Bilo me strah da predsjednik Tuđman iz vlaka ne vidi dim, jer bi nas onda sve napao", rekao je Markač.

Sačić mu, kaže, nikad nije rekao je li bio u Gruborima, "Kasnije sam to doznao čitajući zapisnike sa Sačićevog saslušanja", pojasnio je Markač.

Čermaku poziv za sud nije ni dostavljen

Umirovljeni general Ivan Čermak nije se pojavio na suđenju kao svjedok jer mu poziv za sud nije niti dostavljen.

Za zločin uoči prolaska Vlaka slobode, kojim je hrvatski državni vrh nakon oslobađanja toga područja išao za Split, terete se bivši policijski specijalci Frano Drljo i Božo Krajina.

Na optuženičkoj klupi bio je i Igor Beneta, no on je u travnju 2011. pronađen obješen. Iako je policija izvijestila kako je riječ o samoubojstvu ratni zapovjednik ATJ Lučko Željko Sačić, koji je i sam bio osumnjičen u ovom slučaju, javno je izrazio sumnju da je Beneta ubijen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene