Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar ga hvalio

Saborski Odbor nije uspio izglasati prijedlog Zakona o MPO-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon je zasigurno najbolji medicinski zakon u ovome trenutku u Europi, pohvalio se ministar.

Saborski Odbor za zdravstvo nije uspio izglasati konačni prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji jer nije imao potrebni kvorum, budući su predstavnici HDZ-a, nakon što su izrekli svoje primjedbe, otišli za drugim obavezama.Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako je ministarstvo dobilo cijeli niz prijedloga, poboljšanja, primjera koje je pomno analiziralo.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

>> HBK: Prijedlog Zakona o MPO krši zakone i moralna načela

'Analizirali smo i prijedloge tri pravobraniteljice - za djecu, za ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom, dio kojih smo uključili i poboljšali zakon. Tako smo umjesto do 42 godine, dopustili individualizirani pristup za procjenu najviše ženine dobne granice za pristup MPO-u, jer se biološka dob nerijetko razlikuje od kronološke dobi', tvrdi Ostojić te dodaje kako je uvažen i prijedlog pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na osnovu kojeg se osobe lišene poslovne sposobnosti dovode u ravnopravan položaj sa svima drugima, a i prijedlog da psihološko savjetovanje ne ide na trošak pacijenta kada zdravstvena ustanova nije u mogućnosti sama provesti navedeno liječenje.

'Zakon je zasigurno najbolji medicinski zakon u ovome trenutku u Europi, dozvolite da vas izvijestim da je prošli tjedan završen sastanak europskog odbora koji se tiče liječenja neplodnosti, gdje je zakon ocijenjen odličnim, i gdje je rečeno da će se na osnovu njega promijeniti i dopuniti i cijeli drugi niz europskih zakona', pohvalio se ministar koji tvrdi da ovaj zakon poštuje šest načela.

'Načelo optimalnog liječenja, dakle pruža optimalno liječenje za sve one koji to mogu ili žele, drugo je načelo izbora, dakle nema nametanja stavova ni nikakvih gotovih riješenja, treće je načelo zdravlja žene jer je hormonska stimulacija najmodernija, najrecentnija s minimumom razvoja višeplodnih trudnoća, četvrto je načelo pravednosti jer ukida diskriminaciju žena i parova koji su morali provesti mučnu pravnu i psihološku proceduru, peto je načelo dopstupnosti jer od usvajanja zakona se neće morati ići liječiti u inozemstvo i šesto je načelo participacije jer u novo povjerenstvo za MPO ulaze i predstavnici nevladnih udruga', objasnio je ministar Ostojić.

HDZ-ov Željko Reiner smatra da nije sretno žuriti s drugim čitanjem ovog zakona koji je izazivao toliko puno kontroverzi u javnosti i o kojem postoje apsolutno suprostavljena mišljenja. 'U ovom prijedlogu nije promijenjeno gotovo ništa u odnosu na prvo čitanje, odnosno promijenjeno je vrlo malo, pa i to isključivo na temelju sugestija samo pravobranitelja, a ne svih onih nevladnih udruga. Kad postoji 130 tisuća potpisa građana koji osporavaju neki zakon, u najmanju ruku bi tome valjalo posvetiti određenu pozornost, a ne to ignorirati', kaže Reiner te dodaje kako je problem što ovaj zakon ostavlja mnogo neriješenih pitanja, niz nedoumica, što ostavlja prostor za razne interpretacije, manupulacije, itd.

Zamjerio je na brojnim stvarima koje su ostale neriješene, a posebno što za nepoštivanje ili manipluacije ovim zakonom postoje samo novčane kazne. 'U Francuskoj primjerice vrijedi isključivo kazna zatvora, za neke prijestupe u ovom području čak i do 40 godina', zamjerio je Reiner, dok je njegov stranački kolega Stjepan Milinković apelirao da se rasprava odgodi za jesen.Na ovo je ministar Ostojić podsjetio kako je HDZ-ov zakon o MPO-u raspravljan 8. srpnja prošle godine, pa mu nije jasno zašto ih HDZ proziva zbog termina u kojem se vodi rasprava o ovom prijedlogu zakona.

'Naša je misija vrlo jednostavna: moramo pomoći svima koji su u nekom liječenju, koji imaju neku dijagnozu. Naša misija je pomoći tim parovima i tim ženama, to je ključ ovog zakona. On je medicinski zakon, iako u sebi sadrži niz etičkih, bioloških, socioloških, kulturoloških, ali i civilizacijskih pitanja. Ja vas molim, kolegice i kolege, da podržite ovaj zakon, da pomognete tim našim parovima, ženama da ostvare san o roditeljstvu', zaključio je ministar. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene