Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saborska oporba: Žrtvuje li se Imunološki zbog uvozničkog lobija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska oporba ponovno je u četvrtak prozvala Vladu zbog Imunološkog zavoda, pitajući žrtvuje li se ta, nekad uspješna tvrtka, zbog uvozničkog lobija.

Stvar oko Imunološkog je jasna, Imunološki treba razoriti kao Kartagu, izjavio je Branko Vukšić (nezavisni ljevičari).

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Gordan Jandroković ZADNJI PUT VELIKA GALERIJA "Vruće srce hladna glava": Pogledajte kako su saborski zastupnici proveli svoj zadnji radni dan u ovom sazivu

"Imunološki netko želi uništiti, zato što ide na ruku ostalim tvrtkama u Europi, kao što se išlo s Plivom, znači farmaceuti imaju u tome prste, to je jak lobi i Vlada radi ono što drugi žele", ustvrdio je Vukšić.

Podsjetio je da je Imunološki zavod nekad bio respektabilna tvrtka, no sve se urušilo. Umjesto da postanemo faktor u proizvodnji cjepiva i krvnih pripravaka, da gajimo ono što je dobro i očuvamo proizvodnju, mi je uništavamo, iako se Vlada zaklinje u otvaranje novih radnih mjesta i sofisticiranu tehnologiju, rekao je Vukšić.

Vladu je optužio da je "prvi, osnovni i jedini krivac" za stanje u Zavodu, te poručio da Imunološki treba ostati u rukama države. Vlada treba konačno reći što kani s Imunološkim da građani budu na čistu, kaže Vukšić.

"Što dalje raditi, prešutjeti činjenicu da Imunološki i dalje proživljava neizvjesnost ili moramo povjerovati u činjenicu da je žrtvovan zbog uvozničkog lobija i činjenice da se tim poslom bave tvrtke koje su usko povezane s dužnosnicima u Hrvatskoj", upitao je laburist Dragutin Lesar.

"Visia Croatica" traži da Vlada hitno donese odluku o Imunološkom zavodu

Tvrdi kako je očito da Vlada ima problem s donošenjem odluke o prodaji Zavoda putem javnog nadmetanja. Ako je tako, a nema Vladina prijedloga o drugačijem postupanju, može li se u Saboru otvoriti rasprava na tu temu, zanima Lesara.

Pritom je prenio apel Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske da se izmjeni Staregija upravlja državnom imovinom i Imunološki iz kategorije tvrtki od razvojnog značenja stavi u kategoriju tvrtki od strateškog značenja, čime bi njegova eventualna prodaja podlijegala donošenju posebnog zakona.

Imunološki zavod slika je i prilika Vladine neodlučnosti i neprovođenja reformi, gdje birokracija bez bojazni da će je netko kazniti "štopa" projekte, ustvrdio je Ivan Šuker (HDZ).

Građani su, kaže Šuker, uplatama za Imunološki pokazali da žele sudjelovati u nekim procesima, no mjesecima ih se zavlači i ne mogu dobiti odgovor.

Kakva je to poruka investitorima, čuva li se Imunološki za nekoga ili ga netko želi upropastiti jer ima unosan posao uvoza svega što Imunološki proizvodi, pita Šuker. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene