Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: Žestoka rasprava oko Jadranke Blažević

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski su zastupnici u popodnevnom nastavku konstituirajuće sjednice izabrali čelnike i članove odbora za Ustav i Poslovnik te za zakonodavstvo, imenovan je i tajnik Sabora.

Prva žešća rasprava u novom sazivu parlamenta vodila se oko HDZ-ovog prijedloga da se razriješi dosadašnja zamjenica tajnika i tajnica plenarne sjednice Jadranka Blažević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provjereno, večeras u 22:25 Skrivenom kamerom snimili smo redovita kršenja zakona Slika nije dostupna Zavirite u ljudsko tijelo Evo zašto su visoke temperature toliko opasne

Odborom za Ustav predsjedavat će HDZ-ov potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, a potpredsjednik će biti SDP-ovac Josip Leko, dok će na čelu Odbora za zakonodavstvo biti HDZ-ov Dražen Bošnjaković, a potpredsjednica SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović.

Tajnikom Sabora za još jedan mandat imenovan je Josip Sesar.

Oporba je, međutim, s negodovanjem dočekala prijedlog da se tajnikom plenarnih sjednica, umjesto Jadranke Blažević, imenuje Ivan Bukarica.

Oporbenjaci su isticali da je Jadranka Blažević na toj dužnosti
provela 17 godina te da je uvijek stručno i odgovorno radila svoj posao.

"Predsjednik Sabora ima pravo okružiti se ljudima od povjerenja, ali mislim da nepoštivanje veterana nije dobar znak", rekao je IDS-ovac Damir Kajin.

Protiv smjene Jadranke Blažević bila je i Milanka Opačić (SDP), koja je uvjerena da je Bukarica predložen po političkom ključu, a ne po svojoj stručnosti.

Njezin stranački kolega Nenad Stazić ocijenio je, pak, da će
imenovanje novog tajnika plenarnih sjednica biti test za parlamentarnu većinu.

Kazao je kako ga ne čudi što je HDZ podnio takav prijedlog, ali da od HDZ-ovih koalicijskih partnera očekuje da ga ne prihvate.

Miljenko Dorić zahvalio je dosadašnjoj tajnici na onom što je do sada učinila. "Ako vas sada razriješe, Gospodine, oprosti im, ne znaju što čine", rekao je Dorić, a njegove su riječi Jadranku Blažević ganule do suza.

Obrazloženje HDZ-ovaca da je Blažević podnijela zahtjev za mirovinu oporbenjaci su nazvali neistinom.

Ivan Jarnjak (HDZ) istaknuo je, pak, da nije riječ o smjeni, nego o razrješenju tajnice kojoj je istekao mandat i imenovanju njezina
zamjenika.

Podsjetio je i da u mandatu trećesječanjske koalicije taj posao nije radila Jadranka Blažević, nego Danica Orčić.

HDZ-ov prijedlog predsjedavajući Luka Bebić stavio je na glasovanje - za razrješenje Jadranke Blažević glasovalo je 77, protiv je bilo 60, a suzdržana tri zastupnika.

U plenarnoj sjednici određena je stanka do 16 sati, do kada
novoizabrani odbori za Ustav te za zakonodavstvo trebaju raspraviti prijedlog zakona koji bi trebali omogućiti rad nove vlade, nakon što joj Sabor sutra izglasa povjerenje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene