Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Biti terorist prema našim i turskim zakonima - dvije su sasvim različite stvari.


Nakon što je u ponedjeljak brod pun izbjeglica doplutao u Dubrovnik, svi su bili zadovoljni - izbjeglice su nahranjene, dobili su lijekove... Ali ostaje pitanje - zašto su oni uopće pobjegli iz svojih zemalja?

Vezani članci Požar u Turskoj - 2 Vatrena stihija guta sve pred sobom: Poginule tri osobe, na tisuće vatrogasaca pokušava obuzdati požar Požar, Ilustracija Šumski požar prijeti naseljenim područjima blizu ljetovališta u Turskoj, u bolnicama završilo više od 60 ljudi

Hrvatska na zaprepašćujući način odlučuje o strancima koji se boje vratiti u svoju zemlju jer strahuju za svoj život i sigurnost. Apsurd se pojavljuje kada pogledamo sudsku praksu. Naime, sudovi tijekom odlučivanja o izručenju ne provjeravaju imaju li oni doista razloga za strah. A u slučaju da im je odobren azil - ni to ne spriječava njihovo izručenje!

Basak Sahin Duman je zatražila azil, ali je i Turska zatražila njezino izručenje. Ona je u svojoj zemlji osuđena nakon što je sudjelovala u demonstracijama protiv antiterorističkih zakona 2004. godine, i to za počinjenje zločina u ime terorističke organizacije. Na upit Provjerenog veleposlanstvo Turske kaže: ona je sudjelovala u 2 milijuna kuna štete teškim incidentima tijekom prosvjeda. Prije donošenja presude otišla je iz Turske u Njemačku gdje se udala i zaposlila kao prevoditeljica. Uhićena je u Zagrebu prije više od mjesec dana, na temelju međunarodne tjeralice, i sada u Remetincu čeka odgovor na pitanje: hoće li je Hrvatska izručiti Turskoj ili ne?

Dobra hrana, lijepa obala i gledane televizijske serije je ono što mi znamo o Turskoj. Ali oni koji paze na kršenja ljudskih prava ukazuju na posve druge stvari. Policijska brutalnost, smrti zatvorenika, nepravedna suđenja djeci - to su samo neke riječi koje je ekipa Provjerenog pronašla u izvješćima SAD-a, Europske unije i Amnesty Internationala o stanju u Turskoj, a sve pod okriljem - borbe protiv terorizma.

"Problem je u definiciji terorizma koja je nejasna i preširoka i dozvoljava da se puno vrsta ponašanja stavi pod kapu terorizma", rekao je ekipi Provjerenog Andrew Gardner, član Amnesty Internationala zadužen za istraživanja kršenja ljudskih prava u Turskoj. Što je sve otkrio - doznajte u prilogu Provjerenog!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.