Sjednica Sabora (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Sjednica Sabora (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Raspravom o prijedlogu državnoga proračuna za iduću godinu, kojega bi trebao donijeti u idući ponedjeljak, 3. prosinca, Hrvatski sabor u utorak počinje novi radni tjedan u kojemu bi trebao raspraviti i konačni prijedlog Zakona o udomiteljstvu, koji je zbog definicije obitelji izazivao nesuglasice u vladajućoj koaliciji.


Proračunom za 2019. Vlada predviđa da će ukupni prihodi iznositi 136,1 milijardu kuna, a rashodi 140,3 milijarde kuna. Planirani proračunski prihodi temelje se na rastu gospodarske aktivnost i trećem krugu poreznog rasterećenja, rashodovna je strana podređena jačanju fiskalne održivosti, mjerama za poticanje razvoja i adekvatnoj skrbi za sve slojeve stanovništva.

Vezani članci Bojan Glavašević Sabor o pucnjavi pred Vladom: "Nazovimo stvari pravim imenom, to je bio čin domaćeg terorizma" Sabor, ilustracija Sabor: Žene potplaćene u odnosu prema muškarcima i češće rade na određeno vrijeme

Na prihodnoj strani proračuna najveći se prihodi očekuju od PDV-a, 51,8 milijardi, od poreza i trošarina 15,7 milijardi kuna, od poreza na dobit 8,8 milijardi kuna. Prihodi od doprinosa iznosili bi 24,1 milijardu kuna ili 0,8 posto manje, zbog planiranog ukidanja doprinosa za zapošljavanje i ozljeda na radu. Prihodi od pomoći, koji uključuju sredstva iz EU fondova, dosegnuli bi 17,5 milijardi kuna.

Proračunski su rashodi planirani u iznosu od 140,3 milijardi kuna, 6,9 milijardi kuna više u odnosu na ovogodišnji originalni proračun.

Ministar financija Zdravko Marić ističe trend konsolidacije javnih financija.

"PO ESA metodologiji govorimo o manjku proračuna od 0,4 posto BDP-a ili 1,6 milijardi kuna. Rezultati koje imamo zadnjih 2,5 godine daju nam puno pravo i vjerodostojnost i kredibilitet da kažemo da ćemo učiniti sve kako bi taj rezultat bio i bolji", poručio je ministar.

Kao i svake godine, za očekivati je da će oporba iznijeti brojne zamjerke na proračun, no ove će godine zanimljivo biti vidjeti i kako će 'proći' zahtjev pozicijskog 'Bandićevog' Kluba da se u proračunu osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za osnovnoškolce u cijeloj državi. (Hina)