Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opoziv T. Oreškovića

TEŽAK DAN U SABORU 'Danas je zadnja bitka za hrvatske interese. Trebamo se pitati tko će ih štititi dalje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor danas raspravlja o opozivu premijera Tihomira Oreškovića što je zatražio HDZ.

11.35 - Mostov ministar gospodarstva Tomislav Panenić na pitanje što danas očekuje u Saboru kazao je:

Pročitajte i ovo Božo Petrov Briselske fotelje Petrov nakon odlaska Raspudića: "Iskreno mi je žao. Htio sam da svi budemo na listi" Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

'Danas je zadnja bitka, jedna od bitnijih za INA-u. Ako se rasformira Vlada koja je štitila hrvatske interese, onda se trebamo pitati kako ćemo štititi naše interese dalje. Nadam se da se više neće pojaviti ova situacija da imamo na vlasti nekoga tko se bori za interese suprotne hrvatskima.'

Druga Mostova ministrica Dubravka Jurlina Alibegović kazala je da će doći u Sabor dati podršku premijeru Oreškoviću.

'Moja je čast i dužnost biti s predsjednikom Vlade u Saboru i u ovom trenutku', kazala je.

11.10 - Branimir Glavaš, zastupnik HDSSB-a, kazao je da 'ništa nikome nisu potpisali'.

'U sukobe između Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste nećemo miješati. Neka oni odlučuju o sudbini premijera, a mi ćemo biti suzdržani', izjavio je Glavaš.

10.43 - Saborski zastupnik i potpredsjednik HDZ-a Josip Bilaver poručio je da će HDZ, koji je inicirao opoziv premijera Tihomira Oreškovića u Hrvatskom saboru, biti jedinstven u toj nakani.

Dematirao je informacije da je na sjednici Kluba HDZ-a u srijedu poslijepodne bilo "povišenih tonova". "Jutros sam čitao vijesti, pa se čudio, pitao sam se gdje sam jučer bio na sastanku, nije uopće bilo nikakvih disonantnih tonova, ljudi malo glasnije pričaju. Stvarno je sve je bilo super i u redu", izjavio je zastupnik.

10.37 - Radimir Čačić, zastupnik Reformista, kazao je da ova Vlada mora otići jer nikad nije funkcionirala.

'Desne, centrističke ili lijeve - sve opcije za novu vladu su otvorene. Ako se jedna vlada, drugačija od ove do sada uspije formirati, izuzev desne jer to nije naš politički prostor, možemo o tome razgovarati', kazao je Čačić o sudjelovanju u preslagivanju većine.

10.35 - HDZ-ovci danas nisu bili prije saborske sjednice raspoloženi za izjave. Tek je tajnik stranke Domagoj Ivan Milošević poručio da će njihovi zastupnici biti jednistveni danas oko izglasavanja nepovjerenja premijeru Oreškoviću.

9.47 - Miodrag Demo iz stranke Milana Bandića ponovio je kako Zdravko Marić, kojeg je Domoljubna koalicija predložila za mandatara, ima 15 dana da skupi 76 ruku u Saboru, odnosno potrebnu većinu.

'Ako to ne bude u dva tjedna, idemo na izbore', izjavio je Demo.

9.42 - Miroslav Šimić iz Mosta stigao je u Sabor s papirom na kojem se nalaze potpisi 12 njihovih zastupnika za raspuštanjem Sabora ukoliko dođe do pada premijera Tihomira Oreškovića.

"Malo je još šanse da se od te rasprave odustane, što bi mi iskreno htjeli. Ako se ne odustane, Most je jasan, nećemo sudjelovati u preslagivanju, bit ćemo za nove izbore", poručio je Šimić i pokazao potpise 12 zastupnika iz Kluba Mosta koji će u slučaju izglasavanja nepovjerenja Oreškoviću podržati raspuštanje Sabora.

"To je ono što nas može čekati danas ako ova rasprava bude išla u smjeru kako je u srijedu najavljeno, a to je da se izglasa nepovjerenje premijeru Oreškoviću", rekao je Šimić tumačeći kako je osnovni smisao tog poteza da se sruši Vlada u čijem je kreiranju Most sudjelovao i za čiji opstanak će se boriti.

"Definitivno, potvrđujem još jednom da Most ni u kojem slučaju nije za preslagivanje i rušenje Vlade danas, znači prijevremene izbore", naglasio je Šimić.

Upitan je li netko iz HDZ-a od srijede poslijepodne kontaktirao Most, uzvratio je "mene nije" i ocijenio kako se danas može u Saboru očekivati "težak dan".

9.40 - Ivan Tepeš (HSP-AS) također očekuje da se danas izglasa opoziv premijeru.

'Ne znam hoće li biti fajta danas, očekujem da se izglasa opoziv. Uspjet ćemo u preslagivanju', kazao je Tepeš.

Dodao je da SDSS ne moze biti u vladi, ali da su dobrodošli svi koji je žele podržati Vladu u Saboru.

'Čarobni štapić danas neće pomoći, ali može zdravi razum', poručuje HNS-ova zasatupnica Anka Mrak Taritaš.

Očekuje da će danas biti izglasano nepovjerenje premijeru Oreškoviću, ali i da vjerojatno neće tako brzo doći do raspuštanja Sabora.

'Očekujem da će današnji dan završiti izglasavanjem nepovjerenja gospodinu Oreškoviću ali ne samo njegmu nego i ministrima Hasanbegoviću i Šustaru i svima - niste odradili zadatak kako ste trebali. Još malo i godina je dana kako Hrvatska radi u leru. Oni koji ne znaju imaju prilike pošteno reći ne znamo. Odgovornost je ozbiljna stvar. Imamo je svi mi koji se nalazimo u ovom domu i u onom s druge strane markova trga. Ako se ne može zajedno treba to reći, eksperiment je gotov', kaže Mrak Taritaš. 

Na pitanje je li moguće da se sutra raspusti Sabor, odgovorila je kako misli da ipak neće i da će ovakva situacija trajati još neko vrijeme.

'Domoljubnja koalicija s partnerima probat će sve da zadrži vlast, ali to će biti kratkog daha i nema budućnosti', zaključuje HNS-ova zastupnica. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene