Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DONESENA ODLUKA

OŠTRE RIJEČI U SABORU 'Hrvatsku javnost ste tretirali kao pokusne kuniće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Hrvatskog sabora izglasali su nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću.

16:30  - 'Utvrđujem da je dovoljnom većinom glasova donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću', zaključio je sjednicu predsjednik Sabora, Željko Reiner. 

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica

Nakon burne rasprave zastupnici u Hrvatskom saboru glasali su za iskazivanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću.  125 zastupnika glasalo je 'za', dvoje zastupnika bilo je suzdržano, a 15 je glasalo 'protiv' iskazivanja nepovjerenja premijeru.

16:28 - 'Bit ću kratak. Hvala svim zastupnicima na ovoj raspravi, nadam se da su građani dobili jasniju sliku ove krize. Došao sam s najboljim namjerama da pomognem svojoj domovini, zahvalit ću se svim onima koji su mi dali podršku, posebno svojoj obitelji', poručio je prije glasovanja, sada već tehnički premijer, Tihomir Orešković.

16:26 - Ines Strenja Linić obratla se posljednja u pojedinačnom dijelu rasprave.

'Dragi zastupnici, dajte potporu svojem premijeru. Posljednjih pet mjeseci počeli smo raditi na reformama. Formirali smo ovu Vladu koja je bila kompromis, no bila je sastavljena od ljudi koji su mogli, a mi smo željeli da konačno nešto napravimo za našu zemlju.

Oreškoviću trebamo zahvaliti na hrabrosti što se prihvatio ovog posla. Zahvaljujemo na profesionalnoj suradnji, volji i vremenu kojeg ste dali svi m ministrima, saborskim zastupnicima i Hrvatskoj javnosti. Nadamo se da će jednog dana doći na vlast oni kojima je Hrvatska u srcu, a ne Hrvatska u džepu.

Svjesni smo da poneke odluke u ovako kompleksnim odnosima nisu bile djelotvorne, no u ukupnom procesu, ova Vlada treba nastaviti sa svojim djelovanjem i nastaviti ono što je obećala. Zbog situacije s INA-om, MUP-om i SOA-om, danas glasamo o nepovjerenju gospodinu Oreškoviću. Most to ne podržava. Ovoj je vladi trebalo dati vremena na pokaže što može', rekla je Strenja Linić.

'Neuspjeli eksperiment tehnokratske vlade'

16:17 - 'Imat ćemo još jedan presedan, pala vlada, to u hrvatskoj povijesti nije zbilježeno. Poslao sam mnoga zastupnička pitanja i Vladi i ministrima, na niti jedno nisam dobio odgovor iako je rok od mjesec dana prošao, no nema veze, ja ću pisati i dalje. 

Zbog štete počinjene domovini, ja ću glasati za vaš opoziv', poručio je Ivan Vilibor Sinčić.

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručio je u četvrtak kako smo svjedoci "neuspjelog eksperimeta tehnokratske Vlade" u koju je premijer Tihomir Orešković ušao "i sam znajući kako bi to moglo završiti".

"Previše je tu bilo interesa i na kraju smo došli do krize do koje smo došli" ustvrdio je Sinčić u saborskoj raspravi o opozivu premijera Oreškovića. Premijeru je zamjerio jer, kako je kazao, građani nisu vidjeli nikakvu ozbiljnu reformu.

Korupcija u sudstvu će i dalje biti velika, nismo vidjeli ni monetarnu, ni reformu uprave, a i dalje ćemo imati isti broj općina županija i gradova, nabrajao je Sinčić.

"Nemate pravo ponovno nas izvrgavati eksperimentu“, poručio je HNS-ov Goran Beus Richembergh vladajućoj većini, prozvavši ih da su jedno govorili kada su Oreškovića dovodili na vlast, drugo mislili, a „treće je ispalo“.

Izvrgnuli ste nas eksperimentu, a cijelu hrvatsku javnost tretirali ste kao pokusne kuniće, rekao je Richembergh i pozvao vladajuće da vrate mandate i daju narodu priliku da se izjasni na novim izborima.

Premijerovo obraćanje ocijenio je predizbornim govorom, u kojemu se Orešković htio prikazati žrtvom, rekavši da se može očekivati da će sudjelovati na idućim izborima samo se još ne zna s kojom opcijom.

Manjinski zstupnik i predstavnik romske manjine Veljko Katazi poručio je kako će podržati prijedlog za opoziv premijera obrazlažući to općom situacijom u društvu zadnjih mjeseci, aposebno zadnjih tjedana.

"Nije bilo povoda da vam dam punu podrušku imajući u vidu opću situaciju i odnos Vlade prema nacionalnim manjinama i njihovim zastupnicima", rekao je dodajući kako je odluku donio u konzultacijama s predstavnicima nacionalnih manjina koje zastupa.

16:15 - 'Nisam glasovao za Vladu gospodina oreškovića, mi Laburisti smo tražili samoraspuštanje Sabora da se izbjegne ova trgovina mandata do koje će doći. Mislim da za ovu situaciju ne leži krivnja samo na gospodin Oreškoviću, krivnja je prije svega na Domoljubnoj koaliciji i MOST-u. Istočni grijeh je uz HDZ-u.

Neizglasavanje opoziva Oreškoviću, šamar je HDZ-u, a čini se da s obzirom na to što su posljednjih nekoliko mjeseci radili, da su to i zaslužili', poručio je Jaroslav Pecnik iz kluba Laburista.

15:50 - 'Za stanje u kojem smo se našli nisu samo zaslužni vaši ministri već najviše Vi, premijeru. Imamamo dobro riješen program nacionalnih manjina, ali samo na papiru, a posljednjih šest mjeseci po tom pitanju ništa nije napravljeno. Niti jedna Vlada ne može biti stabilna bez potpore kluba nacionalnih manjina, oni su bitan i jednakopravan faktor odlučivanja u ovom Parlamentu', rekao je Veljko Kajtazi.

Orešković napustio sabornicu

15:30 - Premijer Tihomir Orešković odbacio je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret,  a nakon višesatne rasprave u kojoj su saborski zastupnici iznosili svoje viđenje i kritike Vladi, napustio je sabornicu.

'Prevarili ste nas, jedno ste govorili, drugo napravili, a treće je ispalo. Sve nas kao i hrvatsku javnost tretirali ste kao pokusne kuniće. Svima je bilo jasno da taj eksperiment nema budućnost, a to ste i vi shvatili kad su privatni interesi došli u sukob s javnima.

Poštovani predlagatelji, ne mrcvarite više hrvatsku javnost, imajte snage priznati da ste nas odveli na stranputicu i dajte narodu mandat. Nemate pravo nas izlagati novome eksperimentu', poručio je HDZ-uz i Domoljubnoj koaliciji, Goran Beus Richembergh.

Vi koji govorite da su izbori skupi i da nikome ne trebaju, samo želite poručiti da ste vi nezamjenjivi. Groblja su puna nezamjenjivih kao i zatvori poštenih i nevinih. Zato izbori odmah, dodao je Beus Richemberg.

15:10 - Iz Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) te u ime kluba zastupnika Bandić Milan 365, za govornicu je stao zastupnik Milovoj Špika. Kazao je kako će klub zastupnika Bandić Milan 365 podržati prijedlog opoziva premijera.

'Naš klub će glasati za opoziv premijera. Ja sam bio jedan od onih koji je sumnjao u funkcionalnost ove Vlade, nažalost bio sam u pravu', poručio je Špika.

14:53 - ‘Predsjedniče Vlade, Hrvatska nije korporacija, interesi korporacija često se ne podudaraju s interesima države. Ponašanje poput otkazivanja sjednice Vlade pokazao je da ne razumijete u potpunosti naš parlamentrani sustav’, rekao je Ivan Domagoj Milošević iz HDZ-a.

Petrina dobio zabranu govorenja

14:48 - Željko Reiner zabranio je nezavisnom zastupniku Stipi Petrini da govori do kraja dana, jer je s njim polemizirao nakon što mu je Reiner izrekao opomenu. Zamolio ga je da izađe van, što je Petrina odugovlačio. ‘Neću govoriti’, rekao je Petrina i ostao sjediti u klupi.

Nakon što mu je Reiner ponovio da mora izaći Petrina je rekao: ‘Ja ću izaći, ali vi mi nemate parvo poslovnički zabraniti da se vratim’.

Nekoliko minuta nakon izlaska, Petrina se vratio u sabornicu.

'Žele vlast, ništa ih drugo ne zanima'

14:43 - Miroslav Šimić iz Mosta kaže da ‘HDZ želi golu vlast bez kamenčića u cipeli. Žele vlast i samo vlast i vjerujte da ih ništa drugo ne zanima. Upravo to će dobiti od nas iz Mosta – Ništa!’ Na kraju je Oreškoviću zahvalio na suradnji.

14:41 - Goran Dodig iz HDS-a kaže da će podržati opoziv premijera.

14:28 - Boris Miletić kazao je kako će IDS glasovati za opoziv premijera.

14:06 - Ivan Vrdoljak iz HNS-a nabrojao je nekoliko razloga zbog kojih će HNS glasovati za opoziv premijera. Među njima je i sprječavanje nastavka kurikularne reforme.

‘Kolateralna žrtva je i premijer Orešković kao što je bio i koletaralni premijer’, rekao je Vrdoljak.

'Ne igrati na niske strasti'

14:01 - ‘SDP će glasati za opoziv Vlade. Za izbore smo spremni, ali zbog izbora nismo sretni.', rekao je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.

'Vlada će biti opozvana danas, nema razloga da Sabor nastavi s radom. Političke okolnosti onemogućuju zastupnike da išta rade. Ići ćemo po povjerenje za narodnu Vladu. Hrvatska ne može biti slučajna država. Ona ima i glavu i srce i dušu i to joj moramo vratiti. Moramo ići na parlamentarne izbore što prije’, rekao Milanović.

Nakon replike Mire Bulja koji je Milanovića pozorio da Hrvatska nije slučajna država, Milanović je rekao kako smatra da je bio jasan i da to što mu spočitava Bulj, nije rekao. ‘Ne igrati na niske igre i strasti kod ljudi, apelirati na razum, a ne im prodavati ovako jeftinu muljažu’, rekao je Milanović.

13:55 - Zastupnici manjina Šandor Juhas i Furio Radin kazali su kako će glasovati za opoziv premijera, jer Vlada nije poštovala nacionalne manjine.

13:34 - ‘Hrvatska treba novi početak, nove politike, jer one koje su do nedavno bile na djelu pokazuju se neispravne. SDSS će biti spreman podržati te nove politike i zato će danas dignuti ruku za opoziv’, rekao je Milorad Pupovac.

S njim se složio i Radimir Čačić.

Laburisti: Nećemo sudjelovati u eksperimentu HDZ-a

13:26 - Nansi Tireli iz Laburista rekla je kako se ovakvim rušenjem Vlade HDZ-u osigurava 30 dana za ‘najčudniju trgovinu kodnog imena preslagivanje čemu ne želimo pridonijeti’.

‘Smatramo da je put za izlazak iz ove krize samoraspuštanje Sabora. Samoraspuštanjem Sabora nema 30 dana za razne pregovore i kupnju i time se u u izbore ide odmah’, rekla je Tireli. Napominje kako nas HDZ pokušava uvjeriti da je za ovu krizu kriv samo Tihomir Orešković, a ne odnos dva potpredsjednika. ‘Sve se svelo na netrpeljivost partnera Domoljubne koalicije i Mosta koji su vodili osobni rat’, rekla je Tireli.

‘Kad bi Laburisti bili sigurni da su obećanja HDZ-a drugačija danas nego prije nekoliko mjeseci, mi bi glasali za opoziv Oreškovića, međutim smatramo da Orešković nije kriv za ovu krizu i ne želimo sudjelovati u eksperimentu HDZ-a’, poručila je Tireli.

‘Zaslužuje li HDZ da im pomognemo u ovome što su zakuhali samo zato da bi Karamarko postao nekakav narodni heroj? Odgovor je ne! Ovo što nam kuhate nejestivo je za razumnog čovjeka’, kazala je Tireli.

 


'Svi navodi protiv mene su lažni'

‘Umjesto da raspravljamo o gospodarstvu raspravljamo protiv mene. Optužbe protiv mene su teške i moja je dužnost da se očitujem u ovom časnom domu. Svi navodi protiv mene su lažni’, rekao je.

Pravo razlog za moj opoziv nije ništa od navedenog. Apsurdan je navod da želim uvesti kancelarsku diktaturu, odbacujem tezu da sam zluopotrijebio naše sigurnosne službe. Problem je što nisam podlegao pritisku da na čelno mjesto SOA-e postavim one koji po meni nisu ispunjavali osnove za taj posao’, kaže Orešković.

'Zbog navedenog postao sam prepreka', rekao je.

'Što se tiče navoda da sam traženjem ostavke potpredsjednika izgubio povjerenje onih koji su me izabrali - neizvijesnost da je Karamarko u sukobu interesa postala je prevelik teret za ovu Vladu. Apeliram na osobnu odgovornost pojedinaca kao temeljno načelo', rekao je Orešković.

Napominje kako se Karamarko nije odazivao na njegove pozive za razgovor te da nije bio zainteresiran za reforme.

Osvrnuo se na investicije koje je dogovorio u Hrvatskoj te kako je posjetio upravo ono područje iz kojeg se najviše iseljavaju stanovnici – Slavonija.

'Neshvatljiva mi je teza da se nisam bavio gospodarstvom. Posjećam da sam se na početku mandata posjetio Austriju gdje sam se sastao s investitorima koji su mi rekli da se prvi put sastaju s premijerom Hrvatske', rekao je Orešković te nastavio nabrajati što je još sve učinio kao predsjendik Vlade po pitanju poboljšanja gospodarstva.

'Velik napor sam uložio da se stvori pozitivna investicijska klima u Hrvatskoj', kazao je.

Orešković je postavio pitanje: 'Koji je pravi razlog za rušenje Vlade?'

'Jer sam zbog zaštite nacionalnih interesa počeo raditi na rješenju spora INA - MOL, što nekima nije odgovaralo. Ako padne Vlade, to će biti zbog nečijih privatnih interesa. Pokušao sam to spriječiti i to je moja jedina krivnja. Dužnost sam obavljao časno i ponosan sam na sve što sam učinio’, rekao je.

Glavaš se nakon govora premijera opet osvrnuo na sigurnosne službe te rekao Oreškoviću: ‘Srušit će Vas, Vi ste pokojni.

 

 

 

 

Hrvatska zaslužuje nižu kamatnu stopu

12:51 - Predsjednik Kluba HDZ-a Ivan Šuker izjavio je u Hrvatskom saboru kako je otkazana sjednica Vlade prije dva tjedna, nakon što se ministar financija Zdravko Marić vratio iz Lonodna, s porukom da su investitori predložili veću kamatnu stopu za zaduživanje, "prelomila" HDZ u odluci da premijer Tihomir Orešković ne radi dobro svoj posao.

"Ministar financija vjerojatno je usmeno izvijestio premijera što se dogodilo u Londonu i, po meni, premijer je morao sjednicu početi tom konstatacijom i tako poslati poruku svima koji mogu ili ne mogu funkcionirati da nemaju pravo da svi hrvatski građani plaćaju veću kamatnu stopu", rekao je Šuker.

Veoma gorljivo Šuker je zamjerio Oreškoviću postupanje prema zaduživanju. ‘Umjesto da plaćamo kamatu 2,5, maksimalno 3 posto, plaćat ćemo vjerojatno više na jesen’, rekao je Šuker. Umjesto toga, kaže, sjednica je otkazana, zapravo premijer je otišao, a da nitko nije obrazložio zašto. Ta je sjednica jedna od vrlo bitnih stvari za zahtjev za Oreškovićevo razrješenje, naglašava.

Šuker ističe da Hrvatska po svemu u ovom trenutku ne zaslužuje veću kamatnu stopu od 2,5 do maksimalno 2,75 posto. "Međutim, neke belosvjetske rejting agencije i neki drugi koriste situaciju da zarade na onima koji naprosto novce moraju uzeti", ustvrdio je.

Upozorio je i da Hrvatska danas ima skoro 10 milijardi manje prihode nego 2008. godine, a na kamate iz državnog proračuna odlazi skoro 11 milijardi kuna. Ovo je bila idealna prilika da taj iznos smanjimo, jer su smo mnoge kredite dizane u godinama kad su kamate "otišle u nebo" mogli refinancirati s dvostruko manjim kamatnim stopama, rekao je šef HDZ-ova Kluba.

Svoj prijedog o Oreškovićevu opozivu, "pojačao" je i analizom odredbi Zakona o Vladi koje proteklih mjeseci nisu poštivane. Da su se te odredbe poštivale, vjerojatno ne bi došlo do disfunkcionalnosti Vlade, zaključuje.

Primjećuje i da se u Hrvatskoj, koja se često voli pozivati na dosege demokracija, ti dosezi ne poštuju. "Ovdje većina koja ga je predložila za mandatara u jednom je trenutku rekla da više nema povjerenja u njega i traži da odstupi. Svugdje vani bi to bilo potez da odstupi, ali u Hrvatskoj ne", istaknuo je Šuker.

Ivan Sinčić (Živid zid) na spominjanje demokratskih standarda, uzvraća kako bi to što je napravio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u bilo kojoj normalnoj zemlji bilo nenormalno. Karamarko je trebao davno prije to shvatiti, trebao dati ostavku, poručio je Sinčić.

Nezavisni Stipe Petrina pita Šukera koja to ozbiljna parlamentarna većina ili relativni pobjednik izbora može u roku od tri sata izabrati premijera, je li to odlučeno na tijelima relativnog izbornog pobjednika ili je "što je opće poznato, to kadrovsko rješenje došlo izvan Hrvatske".

HDZ-ova inicijativa nije motivirana lošim kreditnim rejtingom nego obavještajnim sustavom

Branimir Glavaš (HDSSB) odbacuje Šukerovo uvjeravanje da je HDZ-ova inicijativa motivirana lošim kreditnim rejtingom. “Niste spomenuli problem prodaje državnih obveznica čiji je pokušaj propao zadnji puta zbog političke nestabilnosti Vlade u kojoj je HDZ glavni stup", kaže Glavaš.

Šukeru zamjera da nije spomenuo "nemilosrdnu borbu mjesecima" za ovladavanjem obavještajnoj sustava, od SOA-e do MUP-a. "To je ključ nestabilnosti Vlade, to je uzrok zbog čega se ova Vlada ruši i demontira nakon četiri mjeseca", ocjenjuje Glavaš.

Josip Salapić (HDSSB) kaže da je mučno gledati kako se premijera mijenja kao da je "krpa". "Treba biti obrazloženje i razlog a ne općenito ovo što ste vi rekli", rekao je Šukeru.

Na komešanje u saboru, Šuker se obratio minsitrima: ‘Gospodine ministre, Vi ste gost u ovom Saboru i molim Vas da se tako i ponašate. Nadam se da se protiv mene neće početi provoditi istrage’, rekao je. Napomenuo je kako je tjedan dana prije nego je Orešković otkazao sjednicu Vlade da bi išao u SOA-u, Karamarko otišao na rođendan umjesto da je bio u Vladi. ‘Može se slaviti rođendan i poslijepodne, a ujutro doći u Vladu’, kazao je Salapić.

Miro Bulj (Most) poručuje Šukeru da je njegov uspjeh kao bivšeg ministra financija bilo zaduživanje koje je dovelo državu na sadašnju razinu, odlazak mladih i propast poljorpivrede. "Vi jednostavno morate kazati glasno i jasno, a ne sramotiti se, mi rušimo ovu Vladu u kojoj smo sada i mi provociramo još veću nestabilnost i još veću financijsku nesigurnost Hrvatske", poručio je Bulj.

‘Vaš jedini uspjeh bio je zaduživanje koje je Hrvatsku dovelo na ovu razinu, ovaj dug’, rekao je Miro Bulj iz Mosta. Pitao ga je gdje je 15 tona zlata zbog čega Hrvatska sada u svom vlasništve nema grama zlata.
 

12:11 - Premijer Tihomir Orešković, praćen samo ministrima iz Mosta stigao je nešto prije podneva u Hrvatski sabor koji će u četvrtak raspravljati i odlučivati o zahtjevu 42 zastupnika vladajućih HDZ-a i HSP-AS-a da ga Sabor opozove odnosno da mu iskaže nepovjerenje.

"Piše se povijest, idemo završiti to što smo počeli", izjavio je premijer upitan kakav je osjećaj da ga opozivaju oni koji su ga doveli na vlast. "Poslije Sabora ću biti slobodan" (za pitanja), kratko je uzvratio novinarima dok je prolazio Saborom.

'Pravaši' i HDZ, Oreškovićeve su 'grijehe' pobrojali u šest točaka, prozivajući ga, među inim, za pokušaj "kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata".

12:00 - Premijer Tihomir Orešković stigao u Sabor u pratnji ministara iz Mosta.

9:35 - Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner rekao je da očekuje da će se rasprava o prijedlogu Oreškovićeva opoziva otvoriti do podneva, do kada bi zastupnici trebali raspraviti prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, te najavio kako će Sabor raditi bez stanke, a o opozivu premijera glasovati odmah po provedenoj raspravi.

HDZ za raspravu o opozivu

Izvanredne vijesti i najnovije informacije u vezi krize Vlade gledajte i u programu Nove TV. Klub zastupnika HDZ-a na jučerašnjem sastanku, kojem su se priključili partneri Domoljubne koalicije, donio je odluku da će se ići u raspravu za opoziv premijera Oreškovića. Svi partneri izjasnili su se da su uz HDZ i da će podržati opoziv premijera.

Pet zastupnika manjina je odlučilo

'Izglasat ćemo nepovjerenje premijeru Oreškoviću. A onda ćemo vidjeti kako će se situacija dalje odvijati. Nacionalne manjine trebaju biti garant stabilnosti postojeće Vlade, to ne znači da trebamo formirati tu Vladu', rekao je predsjednik kluba nacionalnih manjina, Šandor Juhas.

Nepovjerenje premijeru izglasat će i Bandićevi zastupnici. Ipak, novom većinom u Saboru još se nitko ne može pohvaliti.

'Za sada, po ovoj situaciji, smo napravili grešku što smo dali podršku tim ljudima, a drugi put nećemo. Može svako pogriješiti jednom, pa i Milan Bandić, ali ne smijete dozvoliti da vas zmija ujede dva puta iz iste rupe', rekao je predsjednik stranke BM365, Milan Bandić.

'Mi smo i u Mostu bili sa HDZ-om, sa Domoljubnom koalicijom bili smo i u Mostu, mi smo ostali pri tome, šta će HDZ u svojim redovima raditi to mi neznamo. Mi smo još uvijek njihov tim', rekao je nezavisni saborski zastupnik, Ivica Mišić.

'Mislim da nemaju nikakve šanse da skupe većinu', smatra potpredsjednica Sabora, HNS-ova Vesna Pusić.

'Nema nas u preslagivanju ni u kakvoj kombinaciji, mi smo oporba bili, oporba ostajemo', poručio je HDSSB-ov zastupnik, Josip Salapić.

'Ja sam podnio svoj zahtjev, i potpis, urudžbirao sam predsjedniku Sabora, moja inicijativa, nije od neke druge stranke, da želim da se Sabor samoraspusti', rekao je Ivan Sinić, zastupnik stranke Živi zid.

MOST ostaje pri dosadašnjem stavu

'Nama je u interesu da se očuva Vlada i da ne bude kriza. I naravno da ćemo glasovati da ostane Vlada i da nastavimo raditi u programskom smjeru reformi', poručio je Most-ov Miro Bulj.

Božo Petrov, predsjednik Mosta i potpredsjednik Vlade, pozvao je vrh HDZ-a da pokažu odgovornost i povuku prijedlog za opozivom premijera Tihomira Oreškovića o kojem bi se u četvrtak trebalo raspravljati u Saboru.

'Prvi potez koji se treba napraviti je opoziv opoziva gospodina Oreškovića. Ili taj put ili novi izbori na kojima će se mogućnost političkog preslagivanja dati u prave ruke a to su hrvatski birači. Tada bi to trajalo tri mjeseca, a ukoliko se Vladi da prava prilika onda to može biti već danas', poručio je Petrov.

Nakon sastanka sa svojim zastupnicima te donošenja stava na predsjedništvu stranke Zoran Milanović poručio je kako će danas u Saboru glasati za odlazak premijera Oreškovića. Kaže kako će daljnji potezi SDP-a ovisiti o Mostu.

'SDP će glasati ZA'

'SDP će glasati za opoziv Tihomira Oreškovića. Naš cilj su novi izbori i odlazak cijele ove Vlade. To je naš cilj, o tome je sada razgovaralo predsjedništvo SDP-a i donijeli smo jednoglasnu odluku. Najavili su da će sutra biti glasanje nepovjerenja Vladi, ali tko zna, možda tu odluku skinu s dnevnog reda. To je loša, opasna Vlada i mi ćemo za to glasati. Jest da je ljeto, ali građanima je ovo važna stvar. Što se nas tiče izbori mogu biti odmah, spremni smo već 15. srpnja. Da zemlja dobije jasniji izborni rezultat i novu Vladu. Nadam se da će predsjednica voditi računa o tome što građani žele', kazao je Milanović.

'Nadam se zbog cijelog Mosta, da neće dopustiti vlastito čerupanje sljedećih 30 dana i nastavak ovog nereda, sramoćenja Hrvatske', poručio je Zoran Milanović.

'Orešković će biti smijenjen'

Da će doći do smjene premijera Oreškovića uvjeren je i politički analitičar, Tihomir Cipek. Kaže da ako je HDZ protiv i ostaje kod svoje odluke da će smijeniti premijera Oreškovića, on će biti smijenjen. No napominje kako je glavni problem, na kojeg ponovno nailazimo, način sastavljanja Vlade koji uključuje stručnjake, a ne političare. 

'Može se nekako s tom većinom proći ljeto, no pitanje je kako ta Vlada može funkcionirati. Mislim da je glavni problem to što su Vladu ponovno sastavljali po načelima koja su se pokazala lošim', smatra Cipek.

Odbio odgovarati na pitanja novinara

Predsjednik hrvatske Vlade Tihomir Orešković u jučerašnjem obraćanju javnosti bio je vrlo kratak - i dalje se nada da će njegova Vlada opstati i da će Domoljubna koalicija i Most postići dogovor.

Pozivam sve dionike u ovom procesu da pokažu maksimalnu odgovornost i strpljenje. Vjerujem da će članoivi Domoljubne koalivije i Mosta prevladati sve tenzije i vjerujem da će Vlada nakon stabilizacije nastaviti provoditi reforme koje smo započeli. Dozvolite mi da danas ne odgovaram na vaša pitanja. Na sva pitanja ću odgovarati sutra u Hrvatskom saboru', kazao je kratko premijer Orešković

Kršenje Poslovnika

Predsjednik Hrvatskog Sabora, Željko Reiner, gostujući u Dnevniku Nove TV, kazao je kako je zahtjev premijera Oreškovića, da se obrati saborskim zastupnicima, kršenje Poslovnika.

'Po proceduri i po Poslovniku se Vlada trebala, u roku od osam dana očitovati o tom prijedlogu. Nažalost, Vlada to nije učinila. Ja sam i osobno nazvao premijera i skrenuo mu pozornost na to, da bi to trebalo napraviti, nažalost on to nije učinio. Prema tome, kad bi se striktno gledalo, on se ne bi mogao obratiti. Ali, ja mislim da je Hrvatska dosegla te demokratske standarde, da bez obzira što će time on kršiti Poslovnik ovog visokog doma, naravno da ću mu dopustiti da se obrati Saboru', poručio je predsjednik Sabora, Željko Reiner. 

Petrov vjeruje u čuda koja ne postoje na Markovom trgu

'Tomislav Karamarko ide na sve ili ništa. Ovo je posljednja karta koju je bacio na stol. Sve mu je manje vremena. Igra na igru pukovnika ili pokojnika. Pitanje je hoće li u narednih 48 sati uspjeti prikupiti 76 ruku. Nije sretan s Mostom. Ne uspije li Karamarko u svemu ovom, može očekivati smjenu s pozicije predsjednika HDZ-a. Petrov vjeruje u čuda koja ne postoje na Markovom trgu. Orešković i dalje poziva da HDZ i Most nađu dogovor da ova Vlada ostane', komentirao je Mislav Bago u Dnevniku Nove TV.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene