Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Pernar se javio za riječ pa šutio 8 minuta, Bunjac ga branio pa zaradio opomenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o zakonskim izmjenama Zakona o zaštiti zraka kojima se nacionalno zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije.

U razdoblju od usvajanja Zakona o zaštiti zraka, Europska unija donijela je niz novih propisa koji reguliraju praćenje emisija stakleničkih plinova i mjere za njihovo smanjenje te prilagodbu klimatskim promjenama, kao i niz novih propisa koji reguliraju smanjenje i ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

>> Dodik tvrdi da Hrvatska izmišlja onečišćenje od rafinerije

Izmjenama će se omogućiti prenošenje određenih odredbi EU direktiva u nacionalno zakonodavstvo.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

13:20 Određena je stanka do 15.00 sati

13:02 U Pernarovu obranu stao je SDP-ov Gordan Maras.

12:50 Tijekom saborske rasprave Ivan Pernar (Živi zid) se javio za riječ da bi potom osam minuta šutio.

"U našoj zemlji svjedočimo godinama demagogije, praznih riječi, pustih govora po pitanju rješenja o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu. Ovaj zakon taj problem ne rješava, pokušava se stvoriti privid da je problem u našoj zakonodavnoj regulativi, međutim nikakvom zakonodavnom regulativom taj problem nećemo riješiti. Problem će biti riješen tek onda kada se BiH prisili da prestane trovati građane. Vidim da nema volje i da se puno priča na obje strane, a ništa ne radi i iz toga razloga ću šutjeti idućih osam minuta, za sve žrtve te i takve politike", poručio je Pernar.

Njegova šutnja je izazvala niz reakcija vladajućih na koje je reagirao Bunjac.

"Oni koji se bune, bilo bi im bolje da šute jer su pametniji kada šute. Pernar ima za reći više kada šuti nego kada drugi govore", kazao je Branimir Bunjac na što mu je Željko Reiner izdao opomenu.

10:18 Sabor je nastavio s radnom raspravom o Zakonu o zaštiti zraka.

10:08 Miro Kovač (HDZ) također se osvrnuo na izjave Junckera.

"Arbitraža između Hrvatske i Slovenije je sklopljena 2009. EK nije potpisnik tog dokumenta. 2015. smo ustanovili da su naši prijatelji Slovenci htjeli varati. Tada je HDZ tražio da se o tome raspravalja u Saboru te smo predložili da se Vlada obveže na pokretanje obustave postupka. Vlada je tada prihvatila konsenzus i donijela odluku da izađe iz tog sporazuma. Za nas je time stvar riješena, i što god govorio Juncker, nas to ne zanima. On se miješa u stvari koje nisu njegove. EK nije mjerodavna u ovom slučaju", kazao je Kovač. 

9:50 "Kakvu poruku šalje EK onima koji žele riješiti pitanja arbitražnim putem? Kakva je to poruka? Želi li EK poručiti da cilj opravdava sredstvo. Zaziva li ona Machiavellija? Nadam se da ne. Je li ministar zaštitio hrvatske interese? On od Hrvatske radi najkonzervativniju državu Europe. Ministar objašnjava što je pobačaj i brak umjesto da se izjasni o stavovima EK o arbitraži. Vlada se nije izjasnila po tom pitanju", kazao je Klisović.

9:45 "Tražili smo stanku da upozorimo na izjave Junckera slovenskoj agenciji STA povodom njegovog dolaska u Sloveniju. Juncker je kazao da podržava arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije. To je onaj sporazum iz kojeg se Hrvatska povukla zbog bitne povrede samog ugovora. To je proces u kojem je dokazana komunikacija jedne slovenske zastupnice i arbitra. Taj je postupak postao protupravan i kontaminiran", kazao je Joško Klisović (SDP).

9:30 Sjednica Sabora i danas je počela stankom. Klubovi zastupnika SDP-a i HDZ-a zatražili su je zbog očitovanja predsjednike EK Jean Claude Junckera

HSS je tražio stanku zbog loše situacije u poljoprivredi, a Klub zastupnika Promijenimo Hrvatsku zbog "pitanja politike i gospodarstva".

Klub zastupnika Živog zida i Snage zatražio je stanku jer je DORH odbio postupati po prijavi udruge Franak.

Klub zastupnika Mosta stanku je tražio zbog zatvorenih računa građana u HPB-u.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene