Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor o korištenju pretpristupnih fondova u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski je sabor današnji rad započeo raspravom o interpelaciji kojom 21 zastupnik HNS-a i SDP-a od Vlade traže da izvijesti o korištenju pretpristupnih fondova EU, prozivajući Vladu da nije ispunila zaključak kojim ju je Sabor u listopadu 2005. obvezao na podnošenje šestomjesečnih izvješća o tom procesu.

Vesna Pusić (HNS) uvodno je ustvrdila da je Hrvatska u razdoblju od 2004. do 2006. iz pretpristupnih fondova mogla povući ukupno 252 milijuna eura, da je centralna država povukla 24 posto, odnosno 70 milijuna, a da je na lokalnu razinu spušteno svega osam milijuna eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj 'Maestro': Gotovcu ponovno produljen pritvor Slika nije dostupna Plenum HHO-a nije raspravljao o Bancu, Čičak ponovno aktivan

Iako je Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj pozitivnim ocijenila 250 lokalnih projekata, neiskorišteno je ostalo 172 milijuna eura, ustvrdila je Pusić.

Ocijenila je da je to dokaz neodrživosti visoko centraliziranog
sustava, navodeći da su u središnjoj državi na administriranju pretpristupne pomoći u tom razdoblju zaposlene 293 osobe.

"U ovom trenutku u središnjoj državi radi 513 ljudi, a da do sada nitko nije čuo što, za koga i protiv čega rade ti ljudi", rekla je Pusić, ističući kako u susjednoj Sloveniji na istim poslovima rade ukupno 53 osobe.

Činjenicu da Vlada, usprkos zaključku Sabora, do sada nije podnijela ni jedno izvješće o korištenju pretpristupnih fondova tumači kao dokaz netransparentnog rada i korištenja novca.

HNS-ovci i SDP-ovci Saboru predlažu da obveže Vladu da utvrdi tko je odgovoran za nepodnošenje izvješća i o tome izvijesti Sabor, da pravne osobe i građane upozna s mogućnostima financiranja iz pretpristupnih fondova i da im pruži stručnu pomoć u izradi projekata.

Državna tajnica u Ministarstvu financija Martina Dalić odbacila je sve navode iz interpelacije, ustvrdivši da je povlačenje novca iz pretpristupnih fondova počelo tek u lipnju 2006., nakon što je istekao rok za sklapanje ugovora.

Naglasila je da su državne institucije morale ispuniti niz preduvjeta za samostalno upravljanje fondovima, što je, tvrdi, napravljeno u najkraćem mogućem roku.

Odbacila je tvrdnje o netransparentnosti sustava, ističući da su prava i obveze osoba koje rade s fondovima definirane posebnim zakonom, iako to Europska komisija nije tražila.

Povećan broj zaposlenih u sustavu ne smatra slabošću, nego rezultatom potrebe da se projekti provedu u skladu s propisima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene