Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Josip Leko se osvrnuo i na nepopularnost Sabora među građanima, koji mu najmanje vjeruju.


Saborski zastupnici su u 2013. godini u 110 radnih dana donijeli 308 zakona od kojih je 157 bilo usklađivanje s EU, deset tisuća puta su se javili za riječ i uputili 375 pitanja.

Vezani članci Držen Bošnjaković Odbor za Ustav usuglasio prijedloge promjene Ustava: Velike izmjene tiču se referenduma Sabor Imaju velike plaće, a ne dolaze na posao: Provjerite koji su zastupnici markirali sa sjednica Sabora

Jednoglasno je doneseno 157 zakona, a šest ih je odbijeno.

Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je kako je Sabor u godini na izmaku ispunio svoju zadaću.

'Pripremili smo hrvatsko zakonodavstvo i uskladili ga s EU. To je bio jedan od ciljeva više od desetljeća', istaknuo je Leko, ali i dodao da je prevelik postotak zakona donesen u hitnoj proceduri.

Osvrnuo se i na nepopularnost Sabora među građanima, koji mu najmanje vjeruju.

VIDEO Evo koji su zastupnici u Saboru bili najaktivniji, a koji nisu rekli ni riječi!

'Ne znam zašto građani najmanje vjeruju Saboru, obzirom da je Sabor sastavljen od onih koje su građani sami birali. Mislim da je više razloga zašto je tako. Očekivanja dana prilikom izbora ne ispunjavaju se dinamikom kakvom bi željeli. Osim toga očekuju da su zastupnici stalno prisutni u sabornici što nije pravilo nigdje u svijetu, pa tako ni u Hrvatskoj. Važnije je da zastupnici proučavaju materijale nego da sjede u sabornici ako nisu zainteresirani za teme ili one nisu područje njihovog djelovanja', istaknuo je Leko.

Komentirao je i zastupnike i njihov rad. Naime, prema statistici Sabora, raspravljene su 482 točke dnevnog reda, održano je pet sjednica, zastupnici su postavili deset tisuća pitanja, a najaktivniji je bio Branko Vukšić.

'Aktivnost zastupnika može se mjeriti kroz njihovo javljanje od deset tisuća puta, a moja je ocjena da su nažalost govorili kroz replike. Ocjenjujem da je to pokazatelj koji govori da se manje raspravljalo tematski i programski, a da se obraćalo biračima kroz kraći oblik replike i odgovora na repliku. Saborski zastupnici prate koliko je njihova riječ praćena od birača, pa najviše raspravljaju u prijepodnevnom dijelu', istaknuo je Leko.

Trošak zadnje izvandredne sjednice Sabora je oko 55.000 kuna. Uz plaće na troškove zastupnika potrošeno je devet milijuna i 54 tisuće kuna. Najviše je potrošio Boris Blažeković kao predsjednik izaslanstva parlamentarne skupštine NATO-a.

Blažeković je potrošio 182.000 kuna, a u stopu ga prati Frano Matušić sa 167.000 kuna. Matušić ne vodi nikakvo izaslanstvo, ali mu troškovi rastu zbog dolazaka na sjednice iz Dubrovnika.

U ovoj je godini izrečeno 38 stegovnih mjera, a najviše su kazni dobili članovi HDZ-a, čak 22.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju