Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPAČIĆ OPLELA PO PRAVOBRANITELJICI

"Dvoje zamjenika otišlo je zbog nje, tu nešto ne valja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru je danas izglasan rebalans proračuna i projekcije za 2017. i 2018. godinu.

Sabor je na današnjoj sjednici izglasao rebalans proračuna za 2013. godinu te projekcije za 2017. i 2018. godinu. Rebalans je usvojen s 81 glasova za, 27 protiv i 2 suzdržana.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

Uz glasanje o rebalnsu, predsjednik Državne komisije za kontrulu postupaka javne nabave Goran Matešić predstavio je izvješće o radu za 2015. godinu.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

15:33 Josip Đakić (HDZ) rekao je kako nam je nekorištenje europskih fondova nanijelo veliku štetu.

"Prosječni rok za žalbu je 38 dana i on je predugačak", rekao je Đakić.

15:30 Ivan Klarin (SDP) upozorio je kako bi šibenski župan Bauk trebao pripaziti s javnim nabavama u šibensko-kninskoj županiji.

15:28 Miro Bulj (Most) rekao je kako se na stranicama Komisij objavljena samo dva pravna mišljenja.

"Potrebno je dodatno obrazložite takve odluke", kazao je Bulj.

15:17 Josip Borić (HDZ) kazao je kako Državna komisija čini velike pomake u brobi protiv korupcije.

15:16 Anđelko Stričak (HDZ) rekao je da se pojedini naručitelji radova dopuštaju svašta.

"To je jedan od razloga zašto moramo podržati rad Komisije"; kazao je Stričak.

15:14 "Državna komisija nije policy, već žalbeno tijelo. Sve naše odluke su javno objavljene i to je samo po sebi antikorupcijski element", odgovorio mu je Matešić.  

15:12 Za repliku se javio Željko Jovanović (SDP).

"Očekivao sam da ćete se osvrnuti na nalaz Europskog parlamenta koji nas je svrstao među tri najkorumpiranije zemlje u EU kad je riječ o javnoj nabavi", kazao je Jovanović.

15:00 Izvješće Državne komisije za kontrulu postupaka javne nabave za 2015. predstavlja njen predsjednik Goran Matešić.

11:35 Određena je stanka do 15 sati.

11:30 Opačić je kazala kako zamjenici u ostavkama navode da nisu mogli naći zajednički jezik s pučkom bravobraniteljicom.

11:29 "Zamjenici imaju male koeficijente. Jako bih voljela vidjeti te pritužbe o kojima pričate, obzirom da nailazim samo na podršku", odgovorila joj je Vidović.

11:29 "Indikativno je kad s mjesta Pučkog bravobranitelja, dvoje zamjenika odlazi u kratkom roku. Tu onda nešto ne valja. Postoje brojne pritužbe na to kako se tamo ponaša sa zaposlenicima.", kazala ja SDP-ova Milanka Opačić i ustvrdila da zamjenici odlaze zbog narušenih međuljudskih odnosa.

11:25 Pučka braniteljica Lora Vidović predložila je da Sabor na njegov zahtjev razriješi zamjenika pučkog pravobranitelja Marija Krešića.

11:20 Sabor je potom raspravljao o tehničkim izmjenama saborskog poslovnika koje je predstavio Mostov Robert Podolnjak.

11:14 Nakon rasprave Kostelić se zahvalila na iskazanom povjerenju.

"Nadam se da nikoga neću iznevjeriti, a posebno ne male sportaše. Nadam se da ćemo se prestati dijeliti po gradovima te da ćemo svi zajedno raditi za bolju Hrvatsku. Trebamo biti zahvalni što imamo državu i što imamo gdje pripadati", kazala je Kostelić.

11:12 "Želim vam puno uspjeha u radu. Franjo Bučar je najvažnija sportska nagrada. Nadam se da će i ove godine biti puno dobrih prijedloga i da će odbor imati težak posao u odabiranju najboljih. Vrijeme je da ured za sport zaživi i u proračunu dobije dovoljno novaca te da dobijemo Nacionalnu strategiju o sportu", kazao je SDP-ov Željko Jovanović.

11:10 Janici Kostelić na imenovanju je čestitao Mostovac Miro Bulj.

10:55 "Ovo je moje prvo izlaganje u Saboru. Nervoza je tu. Nadam se da neće biti puno greški", kazala je Janica Kostelić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport  te nabrojala predložene članove odbora.

10:53 Sjednica je nastavljena raspravom o novom odboru za dodjelu Državne nagrade za sport "Franjo Bučar".

10:36 Nakon očitovanja o amandmanima zastupnici zu izglasali rebalans i projekcije s 81 glasova za, 27 protiv i  2 suzdržana.

10:28 Ivan Penar u Sabornicu je došao s maramom poznatom i kao "palestinka".

"Stavio sam palestinku (maramu) u Sabornicu i dolazi do mene Hasanbegović i veli: 'Quds (Jeruzalem) je naš'. Iznenadio me pozitivno", napisao je Pernar na Facebooku.

10:19 Vlada je odbila i amandman Živog zida, čiji članovi smatraju kako su sredstva predviđena za školske knjižnice sramotno niska.

"Sabor je s druge strane informatiziran pa ćemo tako dobiti i tablete", kazao je Branimir Bunjac (Živi zid) pritom krivo naglasivši riječ "tablete" kao da je riječ o lijekovima, a ne uređajima.

"Famozne tablete došle su na način tako da smo vam uzeli laptope", odgovorio mu je Petrov.

10:19 U Sabor je stigla Janica Kostelić, državna tajnica Središnjeg ureda za šport.

10:16 HNS-ovac Batinić ministru je poručio kako je novac nepravedno raspodijeljen.

"Pokušali ste ispraviti nepravdu, a učinili ste još veću nepravdu", kazao je Batinić.

10:14 Ministar financija Zdravko Marić potom se izjasnio o HNS-ovom amandmanu.

"Vlada je vodila računa o jedinicama brdskog područja koja nisu toliko financijski snažna te je njima osigurano dodatnih 10,9 milijuna kuna", kazao je Marić.

10:13 Predsjednik Sabora najavio je glasovanje o rebalansu proračuna i projekcijama za 2017. i 2018. godinu

10:10 Izglasano je kako se  prijedlozi Zakona o izmjenama i dopunama financiranja vodnog gospodarstva, Zakona o izmjenama Zakona o mirovinskog osiguranja,  Zakona o izmjenama financiranja lokalne i područne samouprave uvrštavaju na dnevni red po hitnom postupku.

10:07 Klub HNS-a izrazio je nezadovoljstvo hitnim postupkom za Zakon o financiranju vodnog gospodarstva. Tvrdi da predložene izmjene nisu dostatne.

"Zakon o financiranju lokalne samouprave prevažan je za donošenje po hitnom postupku", kazao je HNS-ov Milorad Batinić.

10:02 Dnevni red nadopunjen je s 20 zakona nakon čega je utvrđen kvorum. Među zakonima je i paket od 16 zakonskih prijedloga vezanih uz provedbu porezne reforme, koji je Vlada uputila Saboru na drugo čitanje, odnosno donošenje.

U tom su paketu izmjene zakona o porezu na dodanu vrijednost, o trošarinama, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, potom konačni prijedlozi Općeg poreznog zakona, zakona o porezu na dohodak, o Poreznoj upravi.

10:00 Sladoljev je istaknuo kako se predviđenim radovima na Britanskom i Cvjetnom trgu narušava vizura grada.

"Mi nismo protiv gradnje, ali smo za to da se slušaju struka i građani. Jučer sam vidio da su pojedini trgovački lanci svojim oglasima počeli oglašavati na pločama. Saborskim zastupnicima smo skinuli imunitet zbog ploča, ali tajkunima je očito dopušteno ono što braniteljima nije", kazao je Sladoljev.

9:58 Marko Sladoljev (Most) osvrnuo se prosvjed zbog gradnje nove zgrade od devet gradova u Središću.

"Građani nisu protiv te zgrade, ali ističu kako će ona biti viša od samog Muzeja suvremene umjetnosti koji se nalazi do nje. Stanovnici tog naselja već sada imaju problema, a dodatnih 400 stanova narušit će vizuru tog naselja", kazao je Sladoljev.

9:57 "Zakonski minimum za spolno zlostavljanje djece je prenizak", kazala je Petrijevčanin i dodala da se zakoni moraju poboljšati jer se posljedice zlostavljanja ne mogu ispraviti.

"Ovo nije političko pitanje, već pitanje sigurnosti djece. Ona se sama ne mogu obraniti od zlostavljača, to je naša zadaća", kazala je Petrijevčanin Vuksanović.

9:53 Irena Petrijevčanin Vuksanović u ime kluba zastupnika HDZ-a kazala je kako naslovnice opet pune slučajevi o spolnom zlostavljanju djece.

"U dogledno vrijeme uslijedit će prijeko potrebne izmjene zakona", kazala je Petrijevčanin Vuksanović i dodala kako se osobe koje rade s djecom, a sumnjiči ih se za zlostavljanje, često ne kažnjavaju.

9:48 Darinko Dumbović (Reformisti), gradonačelnik Petrinje kazao je kako Zakon o području od posebne državne skrbi stanovnicima tih područja ne nudi sigurnost.

"Sabor mora donijeti odluke o stvaranju novih agencija za otoke, ali agencija za stambeno zbrinjavanje želi prebaciti lopticu kad je riječ o prognaničkim naseljima i financijski teret prebaciti na lokalnu samoupravu", kazao je Dumbović.

9:45 Nakon stanke sjednica je nastavljena.

9:33 Klub zastupnika Mosta zatražio je stanku zbog nasilne urbanizacije Zagreba.

9:32 Klub zastupnika HDZ-a traži stanku zbog slučajeva zlostavljanja djece.

9:30 Klub reformista zatražio je stanku od 10 minuta zbog Zakona o području od posebne državne skrbi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene