Blaženka Divjak ostaje ministrica obrazovanja, zastupnici nisu prihvatili oporbeni zahtjev za opozivom.

Galerija


Zastupnici nisu prihvatili oporbeni zahtjev o opozivu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Za opoziv je glasalo 55 zastupnika, njih 77 bilo je protiv, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

Vezani članci Blaženka Divjak Ministarstvo obrazovanja može provjeravati zakonitost rada sveučilišta Ravnateljica dubrovačke gimnazije Katarina Tolja Tko je platio sporni put u New York? Ministarstvo obrazovanja šalje inspekcije u škole

Nakon glasanja javio se zastupnik Ivan Kirin (HDZ), koji je kazao kako je pogrešno glasao, na što se se iz sabornice začulo "taknuto, maknuto". 

Uoči glasanja šef SDP-a Davor Bernardić je zatražio stanku jer, kako tvrdi, "obrazovna reforma ne postoji".

"Odustalo se od djece i njihove budućnosti i zato su učitelji bili demotivirani, a roditelji ogorčeni", rekao je Bernardić te podsjetio na negativne komentare o ministrici koji su došli iz redova HDZ-a i Bandićeve stranke.

 

Marko Sladoljev iz Mosta kazao je kako je kasna noćna rasprava o povjerenju ministrice bila sramotna. 

"Ovo nije glasanje o ministrici, ovo je glasanje o foteljama. Tražimo stanku da se zastupnici odu u WC, umiju se i vide kako će glasati", rekao je Sladoljev.

Milorad Batinić iz HNS-a rekao je kako danas odlučuju želi li se obrazovanje prepustiti ministrici Divjak koja je uvela obrazovnu reformu ili jeftinom populizmu. 

Šef HSS-a Krešo Beljak također je zatražio stanku te rekao da je HNS "progutan" i "iskorišten" te sada "nestaje s političke scene".

"Napravili ste veliku pogrešku kad ste ušli u koaliciju s HDZ-om. Imate danas mogućnost izbjeći ovo glasanje i sami izaći iz koalicije", rekao je Beljak. 

Batinić: Bernardić i Zekanović htjeli su djeci ukrasti obrazovnu reformu

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić izjavio je u petak, nakon što je u Saboru izglasano povjerenje ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, kako je očekivao takav ishod ustvrdivši da su Davor Bernardić (SDP) i Hrvoje Zekanović (HRAST) htjeli ukrasti djeci obrazovnu reformu i budućnost.

"Očekivao sam ovakav ishod. Potvrdilo se dosta toga danas, prvo Bernardić i Zekanović, znači ljevica i ekstremna desnica, ujedinili su se u rušenju obrazovne reforme, htjeli su ukrasti djeci obrazovnu reformu i budućnost te htjeli napraviti da se Hrvatska vrati u prošlost, a ne da ide naprijed", izjavio je Batinić nakon glasanja.

Apelirao je na oporbu da bude razborita i da se neovisno o određenim političkim neslaganjima ne bavi "jeftinim politikanstvom" .

Batinić kaže i kako je natpolovična većina od 76 zastupnika, koja je potvrđena glasovanjem o Divjak, dovoljna većina u parlamentu za ostatak mandata. (Hina)