Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 1. siječnja

Uskoro velika promjena oko odlaska u mirovinu: Evo o čemu je riječ

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
S 1. siječnja iduće godine dolazi do velike promjene za žensku populaciju koja se odnosi na uvjete za odlazak u mirovinu.

Trenutačna starosna dob za umirovljenje žena je 63 godine i tri mjeseca, ali žene mogu ostati u radnom odnosu i do 65 godina. S 1. siječnja 2024. godine starosna dob za žene se produljuje za tri mjeseca te će uvjet za mirovinu biti 63 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina radnog staža.

Ta promjena uvjeta za umirovljenje žena dolazit će s 1. siječnja svake godine do 2030. godine, kada će se dob za umirovljenje žena i muškaraca izjednačiti na dob od 65 godina.

Pročitajte i ovo Inflacija - 1 Rast od 2,6 posto Dobre vijesti: Rast hrvatskog BDP-a drugi najveći u Europi, a otkriveno i što će biti s inflacijom

Prijelazno razdoblje do konačne promjene traje od 2020. do 2029. godine, a tijekom navedenih godina žene ostvaruju pravo na starosnu mirovinu prema povoljnijim uvjetima. U mirovinu su 2020. godine mogle otići kada su navršile 62 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža, a broj mjeseci i godina sa svakom godinom raste sve dok ne dosegne 65.

Ako žele, žene mogu raditi i dulje, bez obzira na stečene uvjete za odlazak u mirovinu. To donosi veću mirovinu, ali i bonifikaciju za svaki mjesec duljeg rada koja iznosi 0,45 posto mjesečno za maksimalnih pet godina, što je 27 posto. Da bi se ostvarila bonifikacija, potrebno je imati najmanje 35 godina staža, piše mirovina.hr.

Pročitajte i ovo Ivica Vlakić Izbjegnut smrtni ishod Bivši zadarski dogradonačelnik brata izbo nožem: Određen mu je istražni zatvor

Prijevremena mirovina

Mijenjaju se i uvjeti za odlazak u prijevremenu mirovinu. Trenutačno je dob žena 58 godina i tri mjeseca, uz 33 godine i tri mjeseca radnog staža. Od 1. siječnja 2024. godine žene će moći u prijevremenu mirovinu kada navrše 58 godina i šest mjeseci, uz 33 godine i 6 mjeseci staža.

Do promjene također dolazi radi izjednačavanja uvjeta za mirovinu od 1. siječnja 2030. za žene i muškarce.

Pročitajte i ovo Ilustracija Umjetna oplodnja U Facebook grupama pronalaze besplatnu spermu: "Za neke je to jedini način"

Ne treba zaboraviti da pravo na ranije umirovljenje imaju dugogodišnji osiguranici, odnosno oni koji su navršili 60 godina života, a skupili su 41 godinu staža, bez obzira na spol. Dob za umirovljenje može se još sniziti ovisno o tome rade li osiguranici na poslovima s beneficiranim stažem, tj. povećanim stažem trajanja, također neovisno o spolu.

To znači primjerice da osobe koje rade poslove u kojima se odrađenih 12 mjeseci računa kao 14 ili više mjeseci staža, mogu umiroviti i nekoliko godina ranije, ovisno o tome koliko su dugo radile na takvim poslovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene