Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukidanje 2. mirovinskog stupa

'Sa 23 milijarde iz fondova Vlada planira krpati proračun'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici SDP-a izjavili su danas kako Vlada RH i premijer Ivo Sanadera, umjesto smanjenja proračunskih izdataka i donošenja drugih mjera za izlazak iz krize, proračunske rupe kane pokrpati uzimanjem 23 milijarde kuna iz mirovinskih fondova.

'Sve pogreške, svoje istočne grijehove, Vlada danas pokušava isfinancirati iz privatnih sredstava osiguranika drugog mirovinskog stupa', kazala je SDP-ova saborska zastupnica Željka Antunović na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

'U mirovinskim je fondovima 23 milijarde kuna na koje je očito, na jedan perfidan način - jer obećaje da će preuzeti brigu o mirovinama i osiguranicima drugog stupa - oko bacila Vlada i njime želi pokrpati rupe u proračunu', ustvrdila je Antunović.

Vladinu najavu kako će brinuti o mirovinama iz drugog stupa nazvala je lažnom, dodavši da je država po zakonu dužna o tim mirovinama brinuti do smrti osiguranika. 'Vlada je pokazala kako ne vjeruje da je u stanju ispoštovati tu zakonsku odredbu', rekla je Antunović te ocijenila da za svoje mirovine trebaju biti zabrinuti i oni koju uplaćuju samo u prvi (mirovinski) stup. 'U Vladi se ponašaju kao roditelji koji su po rođenju djeteta počeli štedjeti, a nakon deset godina izvadili novac iz kasice i otišli na pivo', kazala je Antunović.

Uvjerena je kako premijer Sanader i Vlada RH odbijaju donijeti neophodne mjere za izlazak iz krize te "kresati" proračun jer čuvaju pozicije za predstojeće lokalne izbore.

'Sanader se ne želi uhvatiti u koštac s kresanjem proračunskih izdataka zbog lokalnih izbora', ocijenila je, iznijevši stajalište SDP-a da svi proračunski izdatci, osim plaća, mirovina i socijalnih davanja, trebaju biti podložni revidiranju i 'kresanju'. Antunović je nadalje rekla kako Vlada čini dugoročnu štetu građanima i gospodarstvu jer se, umjesto da ide na 'kresanje' i štednju u proračunu, odlučila na na novo zaduživanje, i to po nepovoljnijim uvjetima nego ikad.

>> Sanader priznao promašaj: Ukida se 2. mirovinski stup?

Vlada, po njezinoj ocjeni, ne prihvaća realno stanje da će u ovoj godini biti negativan gospodarski rast uz 5,5 milijardi kuna deficita, što, kazala je Antunović, 'traži intervenciju odmah, a ne poslije izbora kao što možemo naslutiti iz Vlade'.

Upozorila je kako vitalne nacionalne interese ugrožava i prodaja Plive, odnosno slabljenje te donedavno jake hrvatske tvrtke, te nepoduzimanje nikakvih mjera za sprječavanje nelikvidnosti.

SDP-ovac Željko Jovanović uvjeren je da će se prodaja Plive izučavati kao slučaj kako se donedavno jaka tvrtka može upropastiti. 'Premijer Sanader odbija donijeti neophodne odluke jer čuva pozicije za predstojeće lokalne izbore, pa je Vladu pretvorio u jednog čovjeka, a Sabor u politički teatar koji bespogovorno izvršava od što se od njega traži', kazao je Jovanović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene