457217
457217
457217
457217
457217

Donosimo primjere na kojima možete vidjeti mogući rast plaća

  • , 15.11.2016., 22:49
  • Autor:
  • komentara

Do sada smo imali tri stope poreza na dohodak, koje su se obračunavale na plaće za hrvatske radnike, a one su iznosile 12%, 25 % i 40%.

 
 
 
 
Mislav Bago o poreznoj reformi (Video: Dnevnik Nove TV)
Mislav Bago o poreznoj reformi (Video: Dnevnik Nove TV)

Nova Vlada ima nove planove. Neće biti više stope od 12%, nego se na plaću od 3.800 kuna neće plaćati porez. Na plaću do 17.500 kuna, plaćat će se porez od 24% , a na veću od 17.500 kuna, plaćat će se porez od 36%.

Neke od mogućih rasta plaća na primjerima

Samac koji ima plaću od 5.022 kune dobit će, ako prođe porezna reforma, 34 kune veću plaću.

Majka koja uzdržava dvoje djece s plaćom od 7.681 kuna, dobit će 318 kuna više.

Otac koji uzdržava jedno dijete, a ima 10.052 kuna plaću
, dobit će 213 kuna više.

Majka koja ima jedno dijete i plaću 16.031 kuna, dobit će 1.020 kuna više. No, to ovisi od grada do grada i drugih parametara.

Stope PDV-a

Država od PDV-a prikupi 43 milijarde kuna. No, stope PDV-a se mijenjaju. Stope su od 5%, 13% i 25%. U stopi od 5% bit će kruh i mlijeko, lijekovi i medicinska oprema, novine, znanstveni časopisi. Po 13% PDV-a plaćat ćemo usluge smještaja u hotelima, tjedne novine, ulja i masti, sjedalice za automobile i dječju hranu, isporuku vode, ulaznice za koncerte i kino, električnu energiju, prikupljanje komunalnog otpada, isporuku urni i lijesova, sadnica, sjemena, pesticida, gnojiva, repromaterijale za poljoprivredu. S 25% PDV-a plaćat ćemo prehranu u hotelima, hranu i piće u ugostiteljstvu, isporuku šećera.

Ministar Marić imao je još većih planova 2018. - ukinuti stopu od 25% i uvesti stopu od 24% te ukinuti stopu od 13 % i uvesti stopu od 12 %, ali i ukinuti stopu od 5% i prebaciti ih u 12%. Most se pobunio, a ministar Marić je morao popustiti i sve će 2018. biti kao i 2017. godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se