Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zajedno s članstvom u Europskoj uniji ide i članstvo u Europolu,. Europskom policijskom uredu.


Pristupanjem Europskoj uniji Hrvatska je postala punopravna članica Europskog policijskog ureda (Europol), čiji će se kapaciteti i mogućnosti koristiti u borbi protiv ozbiljnog i organiziranog kriminaliteta i terorizma, izvijestio je MUP.

Vezani članci Autocesta A1 Napokon otvorena autocesta prema moru: Satima je bila zatvorena zbog sukoba pripadnika Torcide s policijom, ima ranjenih i ozlijeđenih nakon tučnjave i pucnjave Ilustracija Nesvakidašnja tragedija na hrvatskom otoku: Jelen izletio pred motor, vozač poginuo na mjestu

Suradnja s Europolom i ostalim zemljama članicama time će se znatno pojačati, a Hrvatska će još više pridonositi zajedničkom cilju - da Europa bude što sigurnija.

Europol je agencija Europske unije s osnovnom zadaćom pružanja podrške i jačanja suradnje između nadležnih institucija zemalja članica EU-a u prevenciji i borbi protiv organiziranog kriminaliteta, terorizma te drugih oblika ozbiljnog kriminaliteta koji je povezan s dvije ili više zemalja članica.

Hrvatska zastava svečano je podignuta u petak u sjedištu Europola u Den Haagu, gdje su bili direktor Europola Rob Wainwright, hrvatska veleposlanica u Nizozemskoj Vesela Mrđen Korać i policijski časnik za vezu pri Europolu Blaž Mamuza.

>> OSTVAREN SAN KOJI JE TRAJAO OD OSAMOSTALJENJA: HRVATSKA POSTALA ČLANICA EUROPSKE UNIJE!!!

Hrvatska, nova članica Europske unije i Europola, predstavljena je i na Europolovom ljetnom festivalu sa štandom prepunim hrvatskih specijaliteta koje su zaposlenici Europola mogli kušati.

Prilagodba hrvatskih nadležnih tijela za suradnju s Europolom, počela je u travnju 2012. Tijekom provedbe tog projekta, timovi Europola i MUP-a poduzeli su niz aktivnosti kako bi identificirali i uskladili sve resurse zbog buduće suradnje Europola i Republike Hrvatske kao punopravne članice.

Posljednja aktivnost bila je obuka hrvatskih policijskih službenika za korištenje Europolovog informacijskog sustava, održanog u lipnju ove godine u Zagrebu.

Hrvatska je treća zemlja, nakon Bugarske i Rumunjske, kod koje je Europol bio uključen u proces proširenja i prva zemlja koja je ušla u EU otkad je na snazi Odluka Vijeća EU o osnivanju Europskog policijskog ureda.

Suradnja Hrvatske i Europola počela je potpisivanjem Sporazuma o operativnoj i strateškoj suradnji 2006.

Europski policijski ured osnovan je 1992. kako bi se bavio europskim kriminalnim obavještajnim djelatnostima. Kroz to tijelo djeluju predstavnici policija, carina, imigracijske službe itd.

Cilj Europola je pomoći državama članicama da uže i učinkovitije surađuju u sprečavanju i borbi protiv organiziranoga međunarodnog kriminala, a posebno protiv krijumčarenja droga, imigracijskih mreža, krijumčarenja ukradenih vozila, trgovine ljudima, uključujući dječju pornografiju, krivotvorenja novca, krijumčarenja radioaktivnih i drugih nuklearnih tvari te terorizma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju