Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Dva psa iz pasmina koje su određene kao opasne (cane corso i američki stafordski terijer) u srijedu su u Slavonskom Brodu, preskočivši ogradu dvorišta, napali i više puta izgrizli psa te napali i ugrizli i njegova vlasnika, a vlasnica tih pasa je prekršajno prijavljena.


Brodsko-posavska policija u četvrtak je izvijestila da su oko 19.30 sati dva psa, bez nadzora 37-godišnje vlasnice, preskočila ogradu dvorišta te napali i više puta ugrizli psa kojega je 59-godišnjak vodio na povodcu. U pokušaju da razdvoji pse, američki staford ugrizao ga je za ruku.

Policajci su vlasnici spomenutih pasa izdali obavezni prekršajni nalog zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a dostavljaju i izvješće Veterinarskoj inspekciji, dok su ozlijeđenog muškarca uputili na pružanje liječničke pomoći.

Domaću javnost prije dva tjedna posebno je uzbunila situacija kada je belgijski ovčar, koji se također smatra opasnom pasminom i ovo mu nije bio prvi napad na ljude, ispred osnovne škole u zagrebačkom Gornjem Vrapču napao učenike, pri čemu je jedan izgrižen po cijelom tijelu.

Predloženim Pravilnikom o opasnim, moguće opasnim i psima iz nekontroliranog uzgoja, koji je Ministarstvo poljoprivrede stavilo na javno savjetovanje, određuju se opasan i moguće opasan pas te pas iz nekontroliranog uzgoja, a propisani su i uvjeti te način postupanja s njima, uvjeti njihova držanja i oni kojima mora udovoljiti njihov vlasnik.

Duga lista opasnih pasa

Na listu opasnih pasa stavljeno je čak 30 pasmina (rotvajler, zatim njemački, belgijski, nizozemski, srednjeazijski i kavkaski ovčar, čehoslovački vučjak, doberman, njemački bokser, argentinska i bordoška doga, tosa, cane corso, engleski mastif, napuljski mastif, tibetski mastif, hovavart, šarplaninac, tornjak, aljaški malamut, sibirski haski, akita, američka akita, brazilska fila, kangal, rodezijski gonič, kanarski pas, crni ruski terijer, američki buli, američki buldog.

Ilustracija Užas kod Slavonskog Broda: Žena nakon napada psa završila u bolnici, vlasnici prekršajna prijava

Ilustracija Znate li koji psi su opasni i kako se postupa u slučaju njihovog napada na čovjeka ili drugu životinju? Vlasnik takvog psa ne može biti bilo tko

Ministarstvo predlaže i da stoji kako je opasan pas bilo koja jedinka koja je bez povoda napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ugrizom, ili ga usmrtila ili bez povoda napala drugog psa i nanijela mu teške tjelesne ozljede, usmrtila ga ili je uzgajana i/ili obučavana za borbe pasa, ili zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom.

Iz nekontroliranog uzgoja ili križanca navedenih pasmina iz nekontroliranog uzgoja vlasnik kao preventivnu mjeru mora osigurati njegovu trajnu sterilizaciju, najkasnije po navršavanju dobi od 10 mjeseci.

Moguće opasnima navode se psi u tipu pasmine terijera tipa bull: američki stafordski terijer, stafordski bulterijer, bulterijer, minijaturni bulterijer i njihovi križanci.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju